Δήμος Ήλιδας: Παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας στα θέματα Πολιτισμού με την υπογραφή Γιάννη Λυμπέρη

Παρέμβαση καθοριστικής σημασίας για την Πολιτιστική Στρατηγική του τόπου, από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γιάννη Λυμπέρη.

Ο κ. Λυμπέρης ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ και εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων και αναστήλωσης Μνημείων συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, εν όψει της παρουσίασης και συζήτησης για το Νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αντικείμενο την «Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό».

Το κεφάλαιο Πολιτισμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν, το σήμερα και το αύριο ενός τόπου και ο Γιάννης Λυμπέρης στη διάρκεια της θητεία του στο Δήμο έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον τομέα.

«Είναι πεποίθησή μας πως η αντιμετώπιση των κρίσεων, η προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και η ίδια η ανάπτυξη μπορούν και πρέπει να έχουν αφετηρία το τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα σε θέματα παραγωγής πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπέρης.

«Οι Πόλεις ήταν και παραμένουν κύτταρα δημοκρατίας και δημιουργίας. Οι Πόλεις παράγουν πολιτισμό. Το βλέπουμε να επιβεβαιώνεται διαχρονικά, από τις πόλεις – κράτη της αρχαιότητας και της Αναγέννησης, μέχρι τις σύγχρονες προσπάθειες για  city branding σε διεθνές επίπεδο» είναι η διαπίστωση ενός αυτοδιοικητικού που έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σχέδιο και όραμα.

«Με  την εμπιστοσύνη και την στήριξη των πολιτών του τόπου μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια αποτελεσματική Πολιτιστική Στρατηγική που θα αξιοποιεί το πολιτιστικό μας κεφάλαιο και τις επενδύσεις που έχουμε κάνει ως ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Τα μεγάλα έργα

Τα χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας στον δήμο Αμαλιάδας αρχικά και εν συνεχεία στον δήμο Ήλιδας, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, στοχευμένες διεκδικήσεις και δράσεις πέτυχε να αναμορφώσει και να δώσει προοπτική στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

Τα μεγάλα έργα πολιτισμού στον τόπο φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Λυμπέρη.

-Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας- Αποτελεί έργο αναφοράς και σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την περιοχή της βόρειας Ηλείας

-Κτίριο Παλιών Φυλακών – Το κτίριο μετατράπηκε σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού με Δημοτικό Θέατρο και Πινακοθήκη. Ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας αφιερωμένο στους ανθρώπους των εικαστικών, της Μουσικής και του Θεάτρου  και όλες τις φιλοτεχνικές ομάδες του Δήμου. Δεν υπάρχει αντίστοιχο σ’ όλη την περιφέρεια. Επόμενο βήμα η δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ.

 

-Κτίριο Μπελογιάννη- Αναπαλαίωση και μετατροπή του σε Μουσείο Μπελογιάννη

-Κτίριο Τατάνη – Αποκατάσταση και Ανακαίνιση της οικίας Τατάνη για την μετατροπή σε Μουσείο

– Κτίριο Λεχουρίτη – Αναστήλωση και ανακατασκευή του νεοκλασικού κτιρίου

-Πολυλειτουργικός συνεδριακός χώρος στην ανάπλαση Σοχιάς

-Σχολεία

*Κατασκευή του 2ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας

*Κατασκευή του 2ου ΕΠΑΛ

*Ανακατασκευή σχολικών μονάδων

-Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

-Εκδηλώσεις, Συνέδρια, παραστάσεις

-Πρωτοβουλίες για την Εκεχειρία

-Σύγχρονο αθλητικό κέντρο

-Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων

Είναι κρίμα να βλέπουμε αναξιοποίητο το πολιτιστικό μας δυναμικό. Ο Δήμος της Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων αξίζει περισσότερης προβολής και ανάδειξης, αξίζει να βρίσκεται στο κέντρο  του πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Αξίζει να παλεύουμε για τα μεγάλα και τα σημαντικά.

Έφθασε η ώρα να μπει τέλος στην απραξία

Κατοχυρώνουμε ότι κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και βάζουμε τις βάσεις για νέες διεκδικήσεις, με ένα υλοποιήσιμο σχέδιο πολιτιστικής στρατηγικής για τον τόπο.

Η χθεσινή συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού είναι μια καλή αρχή συνεργασίας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αποκεντρωμένο και περιφερειακό επίπεδο, συνδέοντας την τοπική πολιτιστική κληρονομιά με τις επιταγές και τις τάσεις της σύγχρονης εποχής.

 

«Γιατί οι Πόλεις χρειάζονται Πολιτιστική Στρατηγική

-το παράδειγμα του Δήμου Ήλιδας-Γιάννης Λυμπέρης»

 

Ο Γιάννης Λυμπέρης είχε σημαντική παρουσία και εισηγήσεις σε όλα τα συνέδρια και εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ στον τομέα χάραξης Στρατηγικής για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

 

-Κάνουμε επιλογές για τα Μεγάλα και τα Σημαντικά

Στα πλαίσια της χθεσινής συνάντησης ο Γιάννης Λυμπέρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Υπουργό Πολιτισμού και να αναπτύξει την αντίληψη και την φιλοσοφία που αναπτύχθηκε στο Δήμο και για τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν οι  ευκαιρίες οι συγκυρίες και το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό και οι συλλογικότητες, για  να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα

 

Κατοχύρωση πολιτιστικής ταυτότητας

Σταθμό για την Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική αποτέλεσε το Συνέδριο Πολιτισμός- Αθλητισμός: Αναπτυξιακά πρότυπα πόλεων και ποιότητας ζωής, που διοργανώθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ και υπό τον Γιάννη Λυμπέρη στα Λουτρά Πόζαρ.

«Απαιτείται η ανασυγκρότηση της σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας και της ανάδειξης των πόλεων και των περιφερειών, με κεντρικούς άξονες: α) τη συμπερίληψη όλων των ομάδων του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, β) την πολιτισμική συνοχή μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων, γ) τις συμμετοχικές διαδικασίες, δ) την παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση» ήταν οι θέσεις- προτάσεις του Γιάννη Λυμπέρη που υιοθετήθηκαν από το Συνέδριο.

 

Παρουσία και παρεμβάσεις σε όλα τα σημαντικά γεγονότα

 

Καθοριστικής σημασίας παρέμβαση από τον Γιάννη Λυμπέρη και στην 9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

 

-Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουμε ένα διαχρονικό αγώνα με αιχμή την αποκέντρωση του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην Ευρώπη και τη σύγκλισή της με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

-Δίνουμε μάχη με τον κρατικό υδροκεφαλισμό, που αγνοεί και περιορίζει την πολιτιστική δυναμική της περιφέρειας.  Για μεγαλύτερο ποσοστό κατανομής πόρων και απορρόφησης και για τους τρόπους προώθησης του θεσμικού πλαισίου.

Θέτουμε ξεκάθαρες προϋποθέσεις και διεκδικούμε:

 

  • Την Αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας κάθε τόπου
  • Τεχνογνωσία και η μεθοδολογία μιας βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικών υποδομών
  • Καινοτομία και εξωστρέφεια
  • Αναφορά στην κοινωνία
  • Επιλέγουμε τα μεγάλα, τα σημαντικά, τα οικουμενικά

# ανάπτυξη ξανά#

Καθοριστικής σημασίας η χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Λυμπέρη με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρουσία και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη

Παρέμβαση καθοριστικής σημασίας από τον Γιάννη Λυμπέρη στην Συνέλευση του Σωματείου ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’. Εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Μπένο πρόεδρο του Σωματείου και τον κ. Θέμελη, καθηγητή αρχαιολογίας

Το κτίριο των παλιών φυλακών μετατράπηκε σε σύγχρονο Πολυχώρο πολιτισμού με αίθουσα θεάτρου και πινακοθήκη και επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ