Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Γιάννης Αργυρόπουλος για την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργο: Σοβαρή πρόκληση ή καλοστημένο φιάσκο

Ακούστε το άρθρο

Ζητά εξηγήσεις και δεσμεύσεις από τον υπουργό Παιδείας

Η πληροφορία για ίδρυση Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο προκάλεσε αίσθηση.  Γιατί ουδέποτε είχε συζητηθεί σοβαρά σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αυτό το ενδεχόμενο, εκτός από ορισμένα «πυροτεχνήματα» που έριχναν, κατά καιρούς, στον αέρα σχετικοί και… άσχετοι με το αντικείμενο.

Αλλά και πέρυσι τον Φεβρουάριο ο υπουργός Παιδείας δεν είχε κάνει καμιά νύξη για ίδρυση Γυμναστικής Ακαδημίας, μιλώντας τότε για δύο πανεπιστημιακά τμήματα με κατεύθυνση τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Η νέα αυτή εξέλιξη, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αιφνιδιασμού, μας προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά μας γεμίζει με αισιοδοξία καθώς με την υλοποίηση της θα γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών. Από την άλλη όμως μας προξενεί προβληματισμό και ανησυχία γιατί κάποιο πιθανό «ατύχημα», κατά τη διαδρομή, μπορεί να μην επιτρέψει τη λειτουργία της.

Ποσό μάλλον όταν η έναρξη λειτουργίας της Σχολής δεν προβλέπεται από τη νέα χρονιά, αλλά από το μεθεπόμενο ακαδημαικό έτος. Δηλαδή για ένα και πλέον χρόνο ο Πύργος θα μείνει χωρίς φοιτητές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένας επιπλέον λόγος για να αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία την αλλαγή πλεύσης από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα νέα δεδομένα φέρνουν όλο το πολιτικό προσωπικό του δήμου και της Ηλείας προ των ευθυνών μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον Πύργο με τις κατάλληλες υποδομές σε κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας. Το Δημοτικό Στάδιο και το Κλειστό Γυμναστήριο θα πρέπει να επισκευαστούν  άμεσα ενώ η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου κρίνεται επιβεβλημένη.

Πριν από όλα όμως επιβάλλεται μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για ποιους λόγους τροποποιήθηκε η εξαγγελία του για δύο πανεπιστημιακά τμήματα, όταν σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας προβλέπεται να λειτουργήσουν δύο και τρία.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε υπεύθυνα το γνωστικό αντικείμενο της σχολής, τη σύνδεση του με την Αρχαία Ολυμπία και τον Ολυμπισμό καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης τμημάτων για μεταπτυχιακές σπουδές, που θα μπορούν να φιλοξενούν φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Και βέβαια ο κ. υπουργός θα πρέπει να μας πείσει πως διασφαλίζεται η λειτουργία της Σχολής. Ο νόμος που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες δεν αρκεί. Δεν θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που αλλάζουν οι νόμοι. Άλλωστε ποιος ξέρει αν μια νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον εφαρμόσει.

Απαιτούμε λοιπόν από τον κ. Γαβρόγλου να μας εξηγήσει με ξεκάθαρο τρόπο όλες τις ενέργειες του υπουργείου του προκειμένου να είναι εφικτή η ένταξη του ΤΕΦΑΑ Πύργου στο μηχανογραφικό του 2020. Για να μην εξελιχθεί μια σοβαρή πρόκληση σε ένα καλοστημένο φιάσκο!

Όλη η επικαιρότητα