Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Γιάννης Κουτσούκος : Κόψατε τη 12η σύνταξη και τώρα δίνετε επίδομα εκλογών

Ακούστε το άρθρο

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις»

13-5-19

Κύριε Πρόεδρε,

δεν διαμαρτυρήθηκα γι’ αυτή τη φαινομενική αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε, καθώς του κακοφάνηκε του ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την πολιτική τους στις εργασιακές σχέσεις.

Αν καταλάβατε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε «Τι ωραία τα είπε ο κ. Τσίπρας, όταν μπήκε στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ!». Αυτό είπε. Και τώρα γιατί σας κακοφαίνεται; Εσείς τα κάνατε και πρέπει να απολογηθείτε.

Κυρία Αχτσιόγλου,

δεν είναι ντροπή, όταν αναφέρεστε στο πενθήμερο και στο σαραντάωρο, να θυμάστε –και να το επαναλαμβάνετε σ’ αυτήν την Αίθουσα, μια και δίπλα σας κάθονται και οι Υπουργοί που πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ- ποιος τα κατοχύρωσε αυτά; Αυτοί ντρέπονται να τα πούνε. Εσείς τουλάχιστον δεν έχετε κανέναν λόγο να ντρέπεστε. Το έκανε ιστορικά μια κυβέρνηση, της οποίας τα στελέχη προσπαθείτε να αγοράσετε, μια και αφού κατάστρεψαν τον τόπο ήταν καλοί Υπουργοί και τους χρειάζεστε.

Και επειδή, λοιπόν, πρέπει κάθε φορά να αναδεικνύουμε πόσο ψεύτικη είναι η αντιπαράθεσή σας με τη Νέα Δημοκρατία, θα σας θέσω ένα βασικό ζήτημα.

Ούτε εσείς, ούτε η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη έχετε τοποθετηθεί στην πρότασή μας να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού. Υπογράψατε μια υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του η οποία έπρεπε να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και έπρεπε να έχετε νομοθετήσει  τη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως σας έχουμε πρότεινε.

Δεν το κάνετε και ούτε το λέει και ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η πρόκληση, μια και η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και έχει αποκτήσει τους βαθμούς της οικονομικής της ελευθερίας, όπως λέτε.

Επειδή, λοιπόν, αυτό το θέμα  προέκυψε κατά τη συζήτηση και προκλήθηκα, έκανα αυτή τη μικρή εισαγωγή, για να έρθω  τώρα σε όσα είπα  διαδικαστικά και μου απάντησε ο κ. Τσακαλώτος για την πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

εάν δεν υπήρχε η πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απωλέσει –όπως φαίνεται δημοσκοπικά και θα αποτυπωθεί και στην κάλπη σε λίγες μέρες- το 50% της εκλογικής του δύναμης, δεν θα έκανε αυτήν την έκτακτη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο, για να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα, διότι αυτή η πολιτική, το να φύγεις δηλαδή από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στους οποίους εσύ έβαλες τη χώρα και να πας σε μία άλλη πολιτική, θέλει άλλου είδους διαχείριση. Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την πολιτική κατάρρευση έχει επινοήσει δύο επιχειρήματα.

Το ένα επιχείρημα είναι ότι εμείς δεν κυβερνήσαμε με τους ακροδεξιούς, με τους ΑΝΕΛ δηλαδή και τους υπόλοιπους, εμείς είμαστε η Προοδευτική Συμμαχία.

Και πώς τη χτίζουμε την Προοδευτική Συμμαχία; Τη χτίζουμε με διάφορους πρόθυμους γυρολόγους, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγο καιρό βυσσοδομούσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους προσφέρουμε μια υπουργική καρέκλα και τους εντάσσουμε στην Προοδευτική Συμμαχία.

Για να μην με κοιτάτε περίεργα ορισμένοι, δεν έχετε παρά να δείτε τα υπουργικά έδρανα. Μάλιστα, η γελοιότητα αυτών των ανθρώπων φτάνει στο ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη Παρασκευή από αυτό το βήμα  κατήγγελλε το  Μνημόνιο του 2010 το μνημόνιο, το ανθρωποκτόνο όπως είπε, αυτοί χειροκροτούσαν, σαν να μην έχουν ούτε μία στάλα φιλότιμο πάνω τους να κρυφτούν κάτω από τα έδρανα, να βγουν έξω, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η περιβόητη Προοδευτική Συμμαχία με γεφυροποιούς. Θυμάστε ποιους έλεγαν «γεφυροποιούς» μετά τη χούντα, μετά το 1974; Αυτοί οι γεφυροποιοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με σαθρά υλικά έχουν αποτύχει. Μπορεί να μην έχουν τσίπα, έχουν όμως Τσίπρα.

Το δεύτερο αφήγημα ποιο είναι; Ότι εγώ, ο Πρωθυπουργός της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν κόβω αλλά μοιράζω, δεν παίρνω αλλά δίνω.

Αναποδογυρίζει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Τσακαλώτο αυτά που έκαναν μέχρι σήμερα

Χαίρομαι που είναι μέσα και με ακούει, γιατί είχα την τιμητική μου και προχθές να με αναφέρει στη διάρκεια της ομιλίας του για την πρόταση μομφής και σήμερα.

Το κατασκεύασμα του κ. Τσακαλώτου, με το μεσοπρόθεσμο ποιο ήταν; Το κατασκεύασμα του κ. Τσακαλώτου ήταν, λοιπόν, ότι αυτά τα νούμερα που γράφουμε στο μεσοπρόθεσμο για το Πρωτογενές Πλεόνασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι νούμερα που θα τα επιτύχουμε. Αυτά εδώ είναι: 4,13% το 2017, 3,98% το 2018, 3,6% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021, 5,19% το 2022.

Αυτά δεν θα τα επιτύχουμε εμείς, αυτά τα βάζουμε στο χαρτί, για να διευκολύνουμε τη συζήτηση, διότι θα εφαρμόσουμε τις προνομοθετημένες πολιτικές των αντιμέτρων. Μάλιστα, αυτά μας έλεγαν. Του το θύμισε ο κ. Βενιζέλος προχθές, διαβάζοντας τα Πρακτικά της σχετικής συζήτησης.

Και τι αποδεικνύεται τώρα; Με βάση τη συνέντευξη -δεν μας το είπε στην τοποθέτησή του ότι ο κ. Τσακαλώτος σήμερα- αποδεικνύεται ότι απλά από αυτά τα προνομοθετημένα πλεονάσματα, που μέχρι το 2022 είναι 56 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι προσδοκώμενου ΑΕΠ μόνο 37 δισεκατομμυρίων ευρώ -άρα θα βγουν με αφαίμαξη από την ελληνική οικονομία- έχει βάλει στην τσέπη 31 δισεκατομμύρια ως απόθεμα.

Δηλαδή «τα παντελόνιασε», όπως θα έλεγε και ο λαός και τώρα τα μοιράζει. Ε, είσαστε «τσάμπα μάγκες», κύριε Τσακαλώτο.

Και δεν φτάνει ότι τα προεισπράξατε και τώρα κάνετε τους «αβέρτους», βάζετε και ένα κομμάτι από αυτά, 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενέχυρο -το παραδεχτήκατε στην τοποθέτησή σας ότι είναι ενέχυρο- για να εξοικονομήσετε δημοσιονομικό χώρο, άρα να εφαρμόσετε πολιτική του 2,5%, όπως λέτε.

Δηλαδή, φαλκιδεύετε ουσιαστικά τη δυνατότητα της επόμενης Κυβέρνησης, που εμείς προσδοκούμε να είναι κυβέρνηση μιας ευρείας εθνικής συνεννόησης, να διαπραγματευτεί τα δεσμά της χώρας. Αυτό κάνετε ουσιαστικά. Λέτε, εμείς, κύριοι, εδώ έχουμε το ενέχυρο και από κει και πέρα δεν μας νοιάζει τι θα κάνουν οι επόμενοι.

Και πάλι ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μένα προχθές, όταν μίλησε για τη μεσαία τάξη και την αναδιανομή, με το παράδειγμα του Πέτρο Σάντσες στην Ισπανία. Με είδε να κάνω τον σταυρό μου. Πράγματι στα χωριά μας, όταν ακούν τίποτα περίεργα οι απλοί άνθρωποι, σταυροκοπιούνται. Σου λέει «πούθε ήρθε τούτος εδώ;». Μου είπε λοιπόν «Ναι, κύριε Κουτσούκο, όπως το έκανε ο Σάντσες. Όχι σαν κι εσάς που διώξατε τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι για να συγκυβερνήσετε με τον Μητσοτάκη». Έτσι, ε; Έτσι, κύριε Τσακαλώτο;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ναι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Διώξαμε τη ΔΗΜΑΡ; Δεν δώσαμε στον κ. Θεοχαρόπουλο τη θέση που ζήταγε και τον πήρατε εσείς και του τη δώσατε εσείς. Και έφυγε ο κ. Θεοδωράκης και πήρε απόφαση το συνέδριό του να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η αλήθεια.

Καλά, εσείς που υποτίθεται ότι έχετε καταγγείλει τον τοξικό λόγο και τα fake news, δεν μπορείτε να κάνετε έναν διάλογο σε σοβαρή βάση και χρησιμοποιείτε αυτές τις ψευδολογίες των υπογείων του Μαξίμου;

Ε, λοιπόν, δεν διώξαμε κανέναν, έχουμε σταθερή γραμμή και εμείς είμαστε οι σύμμαχοι του Πέτρο Σάντσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ευρωεκλογές και εσείς είσαστε του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Εκτός και αν ο κ. Ιγκλέσιας, με τον οποίον αγκαλιαζόσασταν, πέρναγε τυχαία από το Σύνταγμα, είχε έρθει για τουρισμό στην Αθήνα και πέρασε από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και βγάζατε φωτογραφίες. Αυτά, για να έχουμε καθαρά τα μέτωπα, ποιος είναι με ποιον.

Κύριε Τσακαλώτο, επειδή πράγματι σας παρακολουθώ, αναφερθήκατε πάλι στο παράδειγμα του IRS. Είπατε ότι ο IRS, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής -για να συνεννοούμαστε με τους απλούς πολίτες- όταν μείωσε τις δαπάνες του, δεν έκανε ελέγχους στους επιδοματούχους, έκανε στις μεγάλες εταιρείες. Μάλιστα. Μπράβο τους, συγχαρητήρια!

Εσείς, κύριε Τσακαλώτο, ξέρετε τι κάνετε εδώ στην Ελλάδα;

Έχετε διαβάσει τον απολογισμό της ΑΑΔΕ, που αύξησε τους επιτόπιους ελέγχους στην αγορά για να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και άφησε πέντε χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής να παραγραφούν. Και από τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, των εμβασμάτων εξωτερικού των πενήντα πέντε χιλιάδων και των offshores έχει βεβαιώσει μόνο 1 δισ. ευρώ περίπου και έναντι αυτού έχει εισπράξει περίπου 100 εκ. ευρώ.

Και αναστέλλετε κάθε φορά την εφαρμογή του συστήματος για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου της διακίνησης των καυσίμων, καθώς λέτε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τον τρόπο της εφαρμογής του. Άρα, κάνετε το αντίθετο από αυτό που μας λέτε κάθε φορά. Για αυτό να είσαστε προσεκτικός, κύριε Τσακαλώτο.

Αν έχετε δει την ταινία «Οι Αδιάφθοροι» με τον Kevin Costner -που φαντάζομαι ότι θα την έχετε δει, γιατί είστε ρέκτης της 7ης  τέχνης- δεν μπορείτε να του μοιάσετε. Δεν ξέρω αν θα πετύχετε να συναντήσετε την Scarlett Johansson, αλλά στον Kevin Costner στην ταινία «Οι Αδιάφθοροι» δεν πρόκειται να μοιάσετε.

Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το αφήγημα, το οποίο οικοδόμησε η Κυβέρνηση, έχει καταπέσει για τους λόγους της εκλογικής συγκυρίας. Και όχι μόνο έχει καταπέσει στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά πρακτικά η Κυβέρνηση για να το υπερασπιστεί μεταχειρίζεται χίλια μύρια ψέματα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που έχει συμβεί με τις συντάξεις.

Η Κυβέρνηση λέει ότι δίνει τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Δεν είναι ούτε καν μισή σύνταξη αυτό που δίνει. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αφαίρεσε τη δωδέκατη και ότι, αν ισχύσει το αφορολόγητο, θα αφαιρέσει και την ενδέκατη.

Διότι με τα στοιχεία που κατέθεσα στην Επιτροπή -και θέλω να τα καταθέσω και σήμερα, μιας και ο κ. Τσακαλώτος μου κάνει την τιμή να είναι εδώ και είναι και πολιτικός προϊστάμενος της ΑΑΔΕ- με βάση την επεξεργασία των δηλώσεων των συνταξιούχων, το μέσο εισόδημα το 2014 ήταν 13.231 ευρώ και το 2017 έγινε 11.175 ευρώ, δηλαδή μείον 2.056 ευρώ ή μείον 15,5%. Αυτό από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όπου δηλώνονται και οι κύριες και οι επικουρικές και τα βοηθήματα.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και έρχεται εδώ ψευδόμενος διαρκώς ο κ. Πετρόπουλος και μας λέει ότι αυξήθηκε η μέση σύνταξη και αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης ότι άλλαξαν τη χρονοσειρά. Δηλαδή για να υπολογίσει τη μέση σύνταξη βάζει μέσα και τις κρατήσεις υπέρ υγείας και υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Οι κρατήσεις υπέρ υγείας είναι 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, 4 δισεκατομμύρια ευρώ την πενταετία και η εισφορά για τα φάρμακα των συνταξιούχων -γιατί αυξήσατε τη φαρμακευτική δαπάνη- είναι 266 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο δηλαδή 1,33 δισεκατομμύρια ευρώ στην πενταετία και κόψατε και το ΕΚΑΣ επιπλέον.

Για αυτό είναι μειωμένες οι συντάξεις και αυτό αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, που είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ό,τι παραμύθια και να μας λέει ο κ. Πετρόπουλος, που τον έχουμε προκαλέσει δέκα φορές εδώ να μας καταθέσει τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και τον κρύβει!

Και αν έχετε μια στάλα φιλότιμο, στείλτε τον τώρα που θα δώσετε το επίδομα των εκλογών στους συνταξιούχους. Αυτή είναι, λοιπόν, η πολιτική των ψεμάτων.

Όπως η πολιτική των ψεμάτων αποτυπώνεται και στην τροπολογία για τον ΦΠΑ. Λέτε, «μειώνουμε τον ΦΠΑ που ανέβηκε στο 24%». Πώς ανέβηκε, μοναχός του; Τι είναι, φυσικό φαινόμενο ο ΦΠΑ, ανεβαίνει δηλαδή ανάλογα με τον καιρό; Εσείς τον πήγατε στο 24% με τους νόμους που ψηφίσατε. Και εν πάση περιπτώσει και αυτή η μείωση του ΦΠΑ είναι λειψή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο από το οποίο ξεκινήσαμε, στις 120 δόσεις.

Εκατόν είκοσι δόσεις σας το ζητάγαμε το ’17 όταν είδαμε ότι απεντάχθηκαν αυτοί που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των δικών μας, που εσείς την υπονομεύσατε και μιλούσατε για «σεισάχθεια», και τη δικιά σας.  Δεν το κάνατε. Σας είπαμε μετά με τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού ότι δεν θα μπει κανένας. Δεν το κάνατε.

Καταθέσαμε λοιπόν  Πρόταση  Νόμου, απλή που λέει «μπαίνεις στις 120 δόσεις, πληρώνεις μια προκαταβολή, όσο πληρώνεις, είσαι εντάξει, άμα δεν μπορείς, βγαίνεις και ξαναδίνεις την προκαταβολή», δηλαδή μια πάγια ρύθμιση.

Φέρνετε τώρα με καθυστέρηση μια ρύθμιση που την προπαγανδίζετε, αλλά είπα ότι είναι ψευδεπίγραφη, διότι πρώτον, για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι 120 δόσεις, καθώς το πλαφόν της ελάχιστης δόσης οδηγεί σε 120 μόνο όσους χρωστάνε μέχρι 3.600 ευρώ. Σε σχέση δε με τη φορολογική διοίκηση, αυτή είναι λίγο καλύτερη από την πάγια που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων. Είναι πολύ πίσω και από τις δικές μας και από τις δικές σας παλαιότερες ρυθμίσεις.

Είπαμε, λοιπόν, στην κ. Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «γιατί, βρε αδερφέ, δεν βγάζεις έξω από τα νομικά πρόσωπα τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τις οντότητες, τις ομόρρυθμες εταιρείες, που είναι ατομικές επιχειρήσεις, να πάνε στις 120 δόσεις, που είναι απλό; Δεν έχει κανένα πρόβλημα πρακτικής εφαρμογής. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι, μια πρόταση πολύ καθαρή».

Μια άλλη πρόταση πολύ καθαρή: να βάλετε πλαφόν στα νομικά πρόσωπα, τον τζίρο. Εμείς το είχαμε βάλει το 2014 -σας θυμίζω- και το καταργήσατε εσείς τον Μάρτιο του 2015. Και μετά μας φέρατε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την ρύθμιση που απαλλάξατε μερικούς μεγαλόσχημους, διακόσιους πενήντα, έχει πει η κυρία Βαλαβάνη, κατά τον απολογισμό της, από τα πρόστιμα για το λαθρεμπόριο, εσείς και ο κ. Τσακαλώτος, Αναπληρωτής Υπουργός ήταν τότε, δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Σας έχουμε κάνει, λοιπόν, προτάσεις να τα βελτιώσετε αυτά, για να έχουν αποτέλεσμα. Εμείς είπαμε και στην Επιτροπή ότι ψηφίσαμε «Ναι» επί της αρχής, διότι θέλουμε ακόμα και ένα ευρώ να ωφεληθεί ένας άνθρωπος ή μια μικρή χαραμάδα ελπίδας να ανοίξει, να μην τον απογοητεύσουμε. Αλλά οι ρυθμίσεις που φέρνετε είναι πολύ κατώτερες των περιστάσεων.

Άρα θα περιμένουμε μέχρι το τέλος της συζήτησης μην τυχόν, όπως μας είπε η κυρία Παπανάτσιου και επειδή με ακούει και ο Τσακαλώτος, έχει την πολιτική ισχύ ο ίδιος απέναντι στους δανειστές και στην ΑΑΔΕ να επιχειρηματολογήσει, γιατί για τις μικρές επιχειρήσεις, τις ομόρρυθμες εταιρείες ή και τις ανώνυμες κεφαλαιουχικές μέχρι ένα επίπεδο τζίρου  πιστεύουμε  ότι μπορεί να πάμε στις εκατόν είκοσι.

Για να κλείσω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  γιατί πολλά θα μπορούσε να πει κανείς  θα αναφερθώ στην Τροπολογία μας.

Η κυρία Γεννηματά, παρεμβαίνοντας την Παρασκευή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, προκειμένου να επαναφέρει τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας απέναντι στο τοξικό κλίμα, αυτό της κοτερολογίας, είπε: «Αφήστε τα αυτά και ελάτε εδώ να ψηφίσουμε πέντε προτάσεις που αποτελούν μέρος των προτάσεων νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και που ο κ. Βούτσης σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, κατά παράβαση του Κανονισμού, δεν φέρνει να συζητήσουμε».

Εγώ θυμάμαι και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και επί κυβερνήσεων δικών μας συζητούσαμε εδώ στη Βουλή προτάσεις της αντιπολίτευσης, προτάσεις νόμου. Λοιπόν, δεν τις έφερε η Κυβέρνηση να τις συζητήσουμε και γι’ αυτό επανέλαβε  η κυρία Γεννηματά πέντε από τις σαράντα προτάσεις μας που έχουμε καταθέσει:

Να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Είναι πρόταση νόμου -κύριε Βρούτση, την έχουμε καταθέσει από τον Νοέμβριο του 2018, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, για να μην μπερδευόσαστε να γράφετε το λέω-.

Να απαλλάξουμε τους νέους επαγγελματίες από φόρους και εισφορές.

Να δώσουμε  κίνητρο στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις.

Να δώσουμε τριετή στεγαστική συνδρομή στα νέα ζευγάρια.

Να δώσουμε ελάχιστη σύνταξη των 500 και των 700 ευρώ στα ζευγάρια .

Να μειώσουμε τον  φορολογικό συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα και  να δώσουμε κίνητρα στους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών.

Την έχετε στα χέρια σας. Αν ανατρέξτε στα αρχεία της Βουλής, υπάρχουν και οι σχετικές εκθέσεις του ΓΛΚ.

Και τελειώνω με τούτο. Μου έκανε εντύπωση ότι οι Υπουργοί που παρενέβησαν πριν τους εισηγητές δεν αναφέρθηκαν στην τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πολιτιστικά μνημεία. Φαντάζομαι, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ την έχετε στα χέρια σας. Ελπίζω να έχει να έρθει η κυρία Υπουργός να την παρουσιάσει, η κύρια Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία δεν κατάλαβε σε ποια Κυβέρνηση μπήκε.

Διότι, όταν καταγγείλαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο κ. Τσακαλώτος με υπογραφή του μεταβίβασε τα 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στο Υπερταμείο, η κυρία Ζορμπά έλεγε ότι είναι κατοχυρωμένα τα ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικοί χώροι και μετά από έρευνα είπε ότι αφαίρεσε 2.600 περίπου. Και έρχεται εδώ τώρα  με την Τροπολογία να μας πει ότι αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Άρα, όταν εμείς καταγγέλλαμε την Κυβέρνηση, είχαμε απόλυτο δίκιο. Και έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει η κύρια Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία –επαναλαμβάνω- δεν κατάλαβε σε ποια Κυβέρνηση μπήκε.

Εν πάση περιπτώσει, μια και υποτίθεται ότι έχετε και μια στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, σας λέω το εξής απλό:

Ζητάμε, κύριε Υπουργέ, μια και είστε εδώ σήμερα, εδώ και οκτώ μήνες, να μας φέρετε τον κατάλογο των 10.119  ακίνητων μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Έχω καταθέσει ερωτήσεις εγώ και  η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, καθώς και  επίκαιρες ερωτήσεις. Γιατί το κρύβετε; Έχετε κάνα λόγο να το κρύβετε, να μάθει ο ελληνικός λαός ποια είναι τα 10.119 ακίνητα που υποθηκεύσατε στο Υπερταμείο; Νομίζω ότι προσωπικά δεν έχετε κανέναν λόγο -και θα σας στιγματίσει, εάν δεν το κάνετε.

Εγώ λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέω ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά.

Νέα εξαπάτηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να υπάρξει. Και το τίμημα θα το εισπράξετε στις 26 του Μάη, όπου προσδοκούμε το Κίνημα Αλλαγής να αναδειχθεί καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων και  να σηματοδοτηθεί το πρώτο βήμα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Όλη η επικαιρότητα