Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση και τα κριτήρια που καθορίζουν την ψήφο

Ακούστε το άρθρο

Σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 30,5% (αυξημένο κατά μισή μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση) έναντι 21,5% (από 20,5%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις 9 μονάδες. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 16,5% (17%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 2,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Λαϊκή Ενότητα με 1,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 11%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 61%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 38%), ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 36%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς το κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 22% των ερωτηθέντων απαντούν «ανάπτυξη και επενδύσεις», το 20% «φόροι», το 17% «Συμφωνία των Πρεσπών», το 10% «αντιμετώπιση της διαφθοράς», το 6% «ασφάλεια» και το 5% «ελληνοτουρκικά».

Παράλληλα, το 76% του δείγματος απαντά πως στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα με αυτό που θα ψηφίσει στις εθνικές εκλογές και μόλις το 13% απαντά ότι θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα