Εκλογές Εκλογικά Νέα

Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για το σχέδιο της για τις επικουρικές

Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ διανθίζουντις εξαγγελίεςτους με θετικές αναφορές στο ασφαλιστικό σύστημα του δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ. Αργότερα όμως, υπό το βάροςτης κοινωνικής κατακραυγής, σταμάτησαν να μιλάνε για το ασφαλιστικό, με το όνοματου Πινοσέτ, επιμένουν όμως για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι γενικώς και αορίστως. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, δεν υπάρχει λέξη για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Του Μάκη Μπαλαούρα

Την περασμένη Τετάρτη, η εφημερίδα «Αυγή» αποκάλυψε ότι η ΝΔ όχι μόνο έχει στα σκαριά σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης αλλά ότι έχει και προχωρημένες επαφές με διάφορες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες για την υλοποίησή του. Δεν το κοινοποιεί όμως προεκλογικά γιατί φοβάται ότι θα της στοιχίσει σε ψήφους.     Σε κλειστή σύσκεψη συμμετείχαν ο εισηγητής της «μεταρρύθμισης» Πλ. Τήνιος και ο επιστημονικός συνεργάτης στοασφαλιστικότου Κυρ. Μητσοτάκη Μιλτ. Νεκτάριος εισηγούνται τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος (δηλαδή από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) στο 50%! Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και ο τομεάρχης ασφαλιστικούτης Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Υποχρεωτική ιδιωτική επικουρική ασφάλιση για όλους

Τοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει την πλήρη κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και τη  μεταφορά, τη συσσώρευση και αξιοποίηση εσόδων από εισφορές ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος 25 χρόνων (2020 – 2045) προς μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές του εξωτερικού. Προβλέπει επίσης ότι η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση δεν θα έχει προαιρετικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα καιθα επιβληθεί σε όλους, δηλαδή και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με μηνιαία εισφορά 7%. Να σημειωθεί ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει σύστημα ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης και μάλιστα με υποχρεωτικό χαρακτήρα, μόνο στη Χιλή έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο  (και στις ΗΠΑ με προαιρετικό χαρακτήρα).

Δηλαδή μόλις το πολύπαθο ασφαλιστικό στην Ελλάδα διασώθηκε, οικοδομήθηκε σε ορθολογική βάση και έγινε πλεονασματικό, μόλις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσωσε και τις περικοπές των προσωπικών διαφορών και κατάφερε να δώσει πίσω τμήμα, έστω, της 13ης σύνταξης, θα γίνει ξανά στόχος μιας νέας μεγάλης «μεταρρύθμισης» της ΝΔ που θα οδηγήσει στην κατεδάφισή του και μάλιστα «εν κρυπτώ», καθώς αν και έχει εξαγγελθεί, αποκρύπτεται και δεν περιέχεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Να πει την αλήθεια η ΝΔ

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία,τον κ. Μητσοτάκηκαι τους υποψήφιους να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν τις εκλογές και να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Να μας πουν:

  1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός τουςδεν είπαν λέξη για το σχέδιό τους για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ δηλώνουνότι προτίθενται να καταργήσουν το ισχύον ασφαλιστικό;
  2. Προτίθενται πράγματι να ιδιωτικοποιήσουν την επικουρική ασφάλιση κι αν ναι, με ποιον τρόπο θα εγγυηθούν το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;
  3. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου τους για τον κρατικό προϋπολογισμό;

Ξανά σε κίνδυνο οι συντάξεις

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει ανοικτά μια πρόταση για το ασφαλιστικό που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15%, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ετήσιας τρύπας της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε άμεσες περικοπές στις ισχύουσες κύριες συντάξεις.

Αλλά με τις επικουρικές τι θα γίνει; Αν περάσουν στην ιδιωτική ασφάλιση, θα πάψει γι’ αυτές η ασφάλεια και η βεβαιότητα του δημόσιου συστήματος, θα προκληθούν μειώσεις για να εξοικονομηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών και θα δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα από τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Είναι πολλά τα παραδείγματα κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιρειών  όχι μόνο μικρών εγχώριων, σαν την Ασπίς Πρόνοια, αλλά και πολυεθνικών κολοσσών σαν την Enron, που είχαν αναλάβει αντίστοιχους ρόλους. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν μια για πάντα οι οικονομίες των ασφαλισμένωνή στην καλύτερη περίπτωση, να κληθούν τα κράτη να καλύψουν τις υπέρογκες ζημιές, δηλαδή το Δημόσιο Ταμείο και οι φορολογούμενοι.

Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει.

Όλη η επικαιρότητα