Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Οικονομία Πολιτική

«Κόκκινα» δάνεια – «Σκάνε» πάλι: Τι λένε στην εφ. «Πατρίς» υποψήφιοι βουλευτές στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα αποκαλούμενα και ως «κόκκινα δάνεια», γιγαντώθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα και εξακολουθούν να ταλανίζουν την εθνική οικονομία αποτελώντας πληγή για ιδιώτες και επιχειρήσεις…

Σε ότι αφορά την εξέλιξή τους, φέτος τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 80 δισ. ευρώ, 27,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016, που είχε καταγραφεί το ιστορικό υψηλό (άνω των 107 δισ. ευρώ).

Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν κρύβει την ανησυχία της διότι:

Παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω οργανικών δράσεων, δηλαδή με ρυθμίσεις, είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεις δανείων, πλειστηριασμούς κ.λπ. παραμένουν περιορισμένες.

Ενώ οι τράπεζες προχωρούν σε μακροπρόθεσμου τύπου ρυθμίσεις, παραμένει ανησυχητικά υψηλά το ποσοστό των δανείων που «σκάνε» και πάλι και μάλιστα μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Το θέμα δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στα κορυφαία της προεκλογικής περιόδου, με την εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» σήμερα να καταγράφει την άποψη υποψήφιων βουλευτών του νομού…

Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ): «Oι τράπεζες εξακολουθούν να αρνούνται τις ρυθμίσεις»

«Στα 2,5 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, όμως ακόμη παραμένουν ψηλά, περίπου στα 80 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου των δανείων. Όταν έχουμε πολλά κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία και να στηρίζουν την ανάπτυξη, γι’ αυτό η κυβέρνηση εργάστηκε συστηματικά για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι όμως πρωτίστως στην ευθύνη των τραπεζών να δίνουν ρυθμίσεις και δεν το κάνουν με τους απαιτούμενους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε ότι αφορά τα λεγόμενα «πυρόπληκτα» επιχειρηματικά δάνεια της Ηλείας, για χρόνια οι τράπεζες αρνούνταν να κάνουν ρυθμίσεις επικαλούμενες την απώλεια των εγγυήσεων του Δημοσίου, εμείς βγάλαμε το 2018 μια υπουργική απόφαση που ξεμπλόκαρε τη δυνατότητα ρυθμίσεων, όμως οι τράπεζες εξακολουθούν να αρνούνται τις ρυθμίσεις. Παράδειγμα δεύτερο: τη Δευτέρα 1 Ιουλίου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία 180.000 δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνειά τους για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, με όφελος διπλό: και για τους πολίτες που θα σώσουν το σπίτι τους και για τις τράπεζες που με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος των κόκκινων δανείων τους θα μετατραπεί σε εξυπηρετούμενο. Κι όμως δεν φαντάζεστε πόση άρνηση συναντήσαμε εκ μέρους των τραπεζών κατά τη διαπραγμάτευση της επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας στους δανειολήπτες των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο».

Δημήτρης Μπαξεβανάκης (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ): «Ανάσα για τους έντιμους «κόκκινους» δανειολήπτες»

«Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 4605/2019 που ψηφίσαμε στη Βουλή πριν από 3 μήνες με στόχο την προστασία των έντιμων δανειοληπτών που η σημερινή οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στο παρελθόν, όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Σημαντικά στοιχεία του νέου πλαισίου είναι τα εξής: – Για πρώτη φορά το Δημόσιο θα συνεισφέρει στις καταβαλλόμενες δόσεις με ποσοστό έως 50%. – Οι οφειλέτες θα πληρώνουν μέχρι το 120% της εμπορικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας, όχι παραπάνω. Το επιπλέον ποσό του δανείου διαγράφεται. – Προβλέπεται μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, 25 ετών και πολύ χαμηλό επιτόκιο (euribor τριμήνου +2%). – Για πρώτη φορά εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Μέχρι σήμερα οι έμποροι και άλλοι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα δεν είχαν καμιά προστασία. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει προστασία της πρώτης κατοικίας και για επιχειρηματικά δάνεια».

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ): «Διασφαλίσαμε τους ανήμπορους δανειολήπτες για προστασία της α’ κατοικίας»

«Στο τέλος του 2014 το ύψος των κόκκινων δανείων ήταν ίσο με 97,7 δισ. ευρώ. Στις 31-12-2014 ολοκληρώθηκε η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Χωρίς η Νέα Δημοκρατία να φροντίσει για διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας. Ακολούθησε η μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανέρχονταν σε 84,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 περιορίστηκαν στα 81,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 57% αφορούσε σε επιχειρηματικά δάνεια, το 33% σε στεγαστικά και το 10% σε καταναλωτικά.
Η πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών σύμφωνα με το ν. 4605/2019 συνέχει και τη συνεισφορά του Δημοσίου για τους αδυνάμους δανειολήπτες.
Η κατοικία για να προστατευθεί πρέπει να έχει αντικειμενική αξία έως 250 χιλιάδες ευρώ, το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη δεν μπορεί να ξεπερνά τις 36 χιλιάδες ενώ το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου που χρωστά ορίζεται έως τις 130 χιλιάδες ευρώ. Αναμένεται ότι 180.000 κατοικίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση, με την εφαρμογή να παραμένει ανοιχτή έως το τέλος του χρόνου.
Η ρύθμιση των κόκκινων δάνειων αποτελεί ένα μέτρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια ανασυγκρότησης της οικονομίας στη φάση της ανάκαμψης. Διασφαλίζει τους ανήμπορους δανειολήπτες για προστασία της α’ κατοικίας και βοηθά στη διευθέτηση της οφειλής τους.
Η ισχύουσα θεσμική πρόβλεψη καλύπτει απλά, αποτελεσματικά, με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, ένα πρόγραμμα ρύθμισης κόκκινων δάνειων προσαρμοσμένο στις ανάγκες διαβίωσης και στις πραγματικές δυνατότητες κάλυψης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται έλεγχος και παρεμβάσεις λύσης των προβλημάτων που θα προκύψουν στο πεδίο εφαρμογής».

Κώστας Τζαβάρας (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): «H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε μόνο για τα δάνεια με υποθήκη στη πρώτη κατοικία»

«Το πιο οξύ κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, είναι το πρόβλημα των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”. Ένα πρόβλημα που, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, οφείλεται στη δεινή και απροσδόκητη οικονομική κρίση που από το 2009 μέχρι σήμερα πλήττει τη χώρα.
Ενώ, όμως, θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στο σύνολό του, όπως συνέβη με άλλες χώρες (λ.χ. Κύπρος), η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο και διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί με υποθήκη στη πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και αποτελούν ένα ποσοστό του συνολικού αριθμού των δανείων. Έτσι όμως αποφεύγει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή στους τραπεζικούς μηχανισμούς που κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και πολλές φορές αυθαίρετο διαμορφώνουν το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών απαιτήσεων κατά των δανειοληπτών, εφαρμόζοντας δυσανάλογα υψηλά επιτόκια, ή εκτοκίζοντας τόκους χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό.
Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι το ελληνικό κράτος, με βάση το Ν. 2251/1994 «Περί Προστασίας του Καταναλωτή», έχει ρητή υποχρέωση να υπερασπίζεται τα οικονομικά συμφέροντα των δανειοληπτών, που αναμφίβολα είναι καταναλωτές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Κάκιστα έχει απαγορεύσει ο νομοθέτης το δικαίωμα της προσφυγής στις υπηρεσίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή στους δανειολήπτες που κρίνονται κατά την απόλυτη κρίση των τραπεζών «μη συνεργάσιμοι».
Επιβάλλεται, επομένως, η θέσπιση κανόνων για την αναμόρφωση με όρους δικαιοσύνης και με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων των δανειοληπτών, που δημιουργηθήκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατά το πρότυπο του Ν. 3259/2004, γνωστού ως νόμου για τα πανωτόκια».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): «Πρότασή μας να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στα «πυρόπληκτα»

«Η κυβέρνηση, έχοντας καθυστερήσει τέσσερα χρόνια να φέρει μια ρεαλιστική και ορθολογική λύση για τα «κόκκινα δάνεια», οδήγησε πλέον, τα πράγματα σε επώδυνες λύσεις για όλους. Για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για το δημόσιο, αλλά και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων.
Ο στόχος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτές τις επιχειρήσεις, με δύο απλά βήματα:
1ον: Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
2ον: Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και να διασωθούν επιχειρήσεις, αλλά και για να μην υπάρχουν απώλειες για το τραπεζικό σύστημα, που θα κληθούν να τις καλύψουν οι φορολογούμενοι πολίτες με νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Κι εδώ στο Νομό Ηλείας υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα τόσο με επιχειρηματικά όσο και με τα «πυρόπληκτα» δάνεια. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά έχουμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε ν’ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε να ενταχθούν σε ρυθμίσεις οι έμποροι του νομού».

Γιάννης Κουτσούκος (ΚΙΝ.ΑΛ.): «Η Κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

«Στα 4 χρόνια της θητείας της η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σήμερα το 45% των συνολικών δανείων, την ώρα που σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο, κινούνται στο 10%. Ως αποτέλεσμα οι Τράπεζες αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε ασφυξία ή σε λουκέτα και οι δανειολήπτες βιώνουν την ανασφάλεια του κινδύνου των πλειστηριασμών.
Το Κίνημα Αλλαγής προχώρησε έγκαιρα στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού χρέους.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει:
-Προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.
-Πάγωμα των οφειλών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
-Αναδιάρθρωση των Στεγαστικών Δανείων, με χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής, θα συνεπάγεται αντίστοιχη διαγραφή της παγωμένης οφειλής.
-Οι οφειλές των επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε Τράπεζες και Δημόσιο θα περιέλθουν στη διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια με σκοπό μία συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση και πάλι στάθηκε ανίκανη και αδύναμη να αξιοποιήσει τις προτάσεις μας. Εναπόθεσε τα πάντα στην γραφειοκρατία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που δεν λειτούργησε, δεν έδωσε λύση και βέβαια δεν καλύπτει τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που αφορούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ηλείας. Το Κίνημα αλλαγής θα επιμείνει στις προτάσεις του και θα τις επαναφέρει στη νέα Βουλή».

Μιχάλης Κατρίνης (ΚΙΝ.ΑΛ.): «Δώρον-άδωρον η νέα ρύθμιση αφού έχει πολλούς “κόφτες”»

«Η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα ουσιαστικά κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ η υποτιθέμενη ρύθμιση είναι δώρον-άδωρον αφού περιέχει πολλούς «κόφτες» που οδηγούν σε αποκλεισμό πολιτών και νοικοκυριών.
Υπενθυμίζουμε την αντίθεση μας στην πώληση των στεγαστικών δανείων σε Funds, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Σύριζα.
Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τα κόκκινα δάνεια είναι στοχευμένη και περιλαμβάνει:
-Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων είτε πρόκειται για Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είτε για Δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
-Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις και αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης, Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το εισόδημα όσο και τις λοιπές υποχρεώσεις του σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, για να προκύπτει η οικονομική δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών.
-Διαγραφή τόκων υπερημερίας και πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν εισόδημα.
-Κίνητρα για όσους εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και συνεπώς και της δόσης».

Σάκης Κότσιφας (ΚΙΝ.ΑΛ.): «Ξεκάθαρη πρόταση για επιχειρήσεις – επαγγελματίες και την ελληνική οικογένεια»

«Το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας και είναι ένα φαινόμενο, το οποίο προέκυψε από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας από το 2009.
Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το θέμα αυτό, αφού πολλές οικογένειες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την Ηλεία έχουν ζητήσει τη δική μου νομική υποστήριξη, μου δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετηθώ, πέρα από τη νομική υπόσταση του θέματος, και πολιτικά.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος των κόκκινων δανείων και για τις επιχειρήσεις- επαγγελματίες και για την ελληνική οικογένεια.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει τα ίδια, να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, σε συμφωνία με τους δανειολήπτες, ώστε να μπορέσουν να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο τους, και να μειώσουν οι ίδιες και αυτοδύναμα τον αριθμό των κόκκινων δανείων. Για αυτό ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κρίνεται ως ένα βασικό θεσμικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Έμφαση στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, με απόσβεση του δανείου σε χρόνο πολύ μεγαλύτερου από αυτόν που είχε συμφωνηθεί κατά τη λήψη του. Υιοθέτηση, στις ρυθμίσεις των δανείων, μίας περιόδου μεσοπρόθεσμης, ενδεικτικά αναφερόμαστε σε αυτή των πέντε ετών, κατά την οποία το δάνειο, είτε θα παγώνει, είτε θα εξυπηρετείται μέσα από κλασματική δόση της αρχικής και στο πέρας αυτής της περιόδου.

Όλη η επικαιρότητα