Εκλογές Εκλογικά Νέα Ελλάδα

Νικόλαος Μπαλαμπάνης: «Νερό: Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος»

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας του νερού ως αγαθού συνυφασμένου με την επιβίωση του ανθρώπου, δήλωσε:

«Το νερό είναι ανανεώσιμος φυσικός πόρος, ο οποίος όμως δεν είναι ανεξάντλητος. Η ποσοτική και ποιοτική υδατική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια καθιστά επιτακτική την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένες και όλες οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ακολουθεί την Ευρωπαϊκή Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα που σκοπό έχει τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Ακολουθεί επίσης το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα Διαχειριστικά Μέτρα.

Ειδικότερα, ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει έως σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των ανωτέρω απαιτήσεων, είναι:

  • Ορθολογικός έλεγχος και παρακολούθηση ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών συστημάτων.
  • Εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων των Προγραμμάτων Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης των ΛΑΠ (Λεκανών Απορροής Ποταμών) των ΥΔ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Η εφαρμογή των παραπάνω αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την διαχείριση του Υδάτινου Δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Επισημαίνεται ότι από το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά όμως ο ετήσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, καθιερώθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1992 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Έκτοτε, κάθε χρόνο, ο εορτασμός έχει διαφορετικό ειδικό θέμα. Φέτος γιορτάζεται για 26η χρονιά με σύνθημα “Να μη μείνει κανείς πίσω”, με στόχο την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα ύδατα για το 2030 και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Όλη η επικαιρότητα