Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Ο Μάκης Μπαλαούρας στα τηλεοπτικα κανάλια Open, Alpha και Antenna σχολιάζεις τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη σχιζοφρενική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνόδευσε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, τη σημασία της εξουδετέρωσης του από βορρά κινδύνου με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, μίλησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, σε τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις του προς τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο στο κανάλι OPEN, τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου στο κανάλι Alpha και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου στο κανάλι Antenna.

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ανήμερα του Αγίου Πνεύματος είχε προεκλογικό χαρακτήρα, ο Μάκης Μπαλαούρας υπενθύμισε ότι και πέρσι το φθινόπωρο είχε συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και μάλιστα μετά από πολύ λιγότερο προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά τότε η ΝΔ δεν είχε πρόβλημα: «Ξέρετε, επειδή έχουμε εκλογές, η  αντιπολίτευση είναι ικανή να πει ότι ο Τσίπρας με τον Ερντογάν τα έκαναν πλακάκια ώστε να γίνουν κολπάκια στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Γιατί έχουμε κι εμείς εδώ εκλογές κι αυτοί έχουν εκλογές στην Κωνσταντινούπολη».

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το πρόβλημα των τουρκικών προκλήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας εξήγησε ότι «η Τουρκία κάνει κάποιες προκλητικές κινήσεις αυτή τη στιγμή για δύο λόγους. Καταρχήν ως αντιπερισπασμό στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ που γίνεται όλο και πιο ανοικτή, λόγω της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Μόσχα για των αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών S  400. Αλλά και για να δηλώσει ότι διεκδικεί την ηγεμονία ως περιφερειακή δύναμη στη Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό προκαλεί τους γείτονές της και στέλνει το Barbados στην ΑΟΖ της Κύπρου  να κάνει γεώτρηση. Σημειωτέον ότι πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού, από την άποψη ότι το Barbados δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να κάνει γεώτρηση. Και μόνον όμως που το στέλνει, επιδιώκει να δηλώσει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό αποτελεί πρόκληση.  Και να πω και κάτι ακόμη», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Σήμερα είναι που αποκαλύπτεται η αξία της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία, μεταξύ των άλλων, η ελληνική πολεμική αεροπορία ανέλαβε να εγγυάται την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Φανταστείτε να είχε ακόμη η Τουρκία την εποπτεία του εναέριου χώρου της γείτονος όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τι αντιπερισπασμούς και τι προκλήσεις θα μπορούσε να κάνει αυτή τη στιγμή και από το Βορρά…», κατέληξε.

Τα διπλωματικά όπλα της ΕΕ

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο βουλευτής Ηλείας, «και η Κύπρος και η Ελλάδα προσέφυγαν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Συμβούλιο Κορυφής που γίνεται αύριο (σσ: χτες Πέμπτη) ετοιμάζεται να πάρει μια πολύ καλή θέση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν αρκεί μια αυστηρή δήλωση της ΕΕ για να ανακοπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, ο Μάκης Μπαλαούρας είπε ότι «όλες οι μεγάλες οντότητες σαν την ΕΕ, τις ΗΠΑ, κλπ. διαθέτουν σημαντική διπλωματική ισχύ. Ακόμη η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία για τους S 400 γίνεται με διπλωματικές πιέσεις και τέτοιες δηλώσεις δίνουν π.χ. σήμα στους οίκους αξιολόγησης ότι η Τουρκία έχει προβλήματα και εν τέλει της δημιουργούν προβλήματα».

«Είμαι αισιόδοξος για τις εθνικές εκλογές»

Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήματα  σχετικά τις  προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτελέσματα των επικείμενων εθνικών εκλογών, ο βουλευτής Ηλείας εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι επανάληψη της κάλπης των Ευρωεκλογών, διότι, όπως είπε, «άλλο είναι οι ευρωεκλογές όπου πάντα οι Έλληνες έριχναν μια χαλαρή ψήφο και άλλο οι εθνικές εκλογές όπου ο κόσμος έχει να σκεφτεί για το αύριο. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες θα δουν ότι εμείς υλοποιούμε καλύτερο πρόγραμμα από τη ΝΔ. Π.χ. λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ 30% σε όλους τους πολίτες οριζοντίως.  Οριζόντια μείωση 30% όμως δεν έχει νόημα. Το ίδιο είναι αυτός που έχει πέντε βίλες και το ίδιο είναι ένα αγροτόσπιτο στην Ηλεία; Εμείς κάνουμε 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά όχι οριζόντια. Μετά: για τις προσλήψεις  στη Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης λέει 1 προς 5, εμείς λέμε 1 προς 1. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα προσλάβει 1500 αστυνομικούς, άρα μένουν συνολικά 300 άτομα για Υγεία, Παιδεία, κλπ. Αυτό θέλουν οι πολίτες;», κατέληξε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Όλη η επικαιρότητα