Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Σε προεκλογική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν στα ψηφοδέλτια

Ακούστε το άρθρο

Ανάβει τις μηχανές για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον χρόνο να τρέχει – και αυτό να είναι εις βάρος του – ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την προεκλογική του καμπάνια και ετοιμάζει τα ψηφοδέλτιά του. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να δοθεί το διπλό σύνθημα της μάχης: από τη μία η μη μείωση του αφορολόγητου (που θα ψηφίζεται στη Βουλή) και από την άλλη η ετοιμότητα του κόμματος.

Μετά το πολιτικό επιτελείο που έχει ήδη συγκροτηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ώρα των ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 30% των υποψηφίων θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία ή από άλλες συνεργαζόμενες προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχουν και προσωπικότητες από την κοινωνική δεξιά. Ακούγεται ότι ο Θύμιος Λυμπερόπουλος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, ενώ ήδη “κλείδωσαν” οι υποψηφιότητες του Βασίλη Κόκκαλη στη Λάρισα και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια θεωρείται βέβαιο ότι υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές του κόμματος. “Συσσώρευσ用κεντρικών στελεχών παρατηρείται στις περιφέρειες της Αττικής. Η Έφη Αχτσιόγλου αν αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου θα είναι στο Επικρατείας (όπως και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης), σε διαφορετική περίπτωση θα ήθελε να είναι υποψήφια στην Αθήνα.

Στην Α′ Αθήνας όπου ήδη έχουν εκλεγεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Νίκος Φίλης, θα εκτεθεί και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου (που είναι βουλευτής Επικρατείας) και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η Α′ Αθηνών είναι και η πιθανότερη περιφέρεια στην οποία θα κατέβει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εφόσον αφήσει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο Βόρειο Τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκτεθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Χαρά Καφαντάρη, η Αννέτα Καββαδία, η Ελένη Αυλωνίτου.

Στον Δυτικό Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (που μετακινείται από τη Β Πειραιά), ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο πρ. βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Για την περιφέρεια αυτή προορίζονται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στο Νότιο Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (που μετακινείται από τη Μεσσηνία), ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιάννης Μπαλάφας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι η πρ. βουλευτής βασιλική Κατριβάνου και η υποψήφια ευρωβουλευτής Ραλλία Χρηστίδου.

Από τους υπουργούς ξεχωρίζει ακόμη η υποψηφιότητα του Χρήστου Σπίρτζη στην Ανατολική Αττική, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ή θα παραμείνει στη Μεσσηνία ή θα μετακινηθεί στο Βόρειο Τομέα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ ακούγεται για την Α Αθηνών ή το Νότιο Τομέα.

via

Όλη η επικαιρότητα