Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Πατρών-Πύργου: Επιτέλους ξεκινά σε δύο σημεία – Σπίρτζης: «Ιδιαίτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα»

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μικρό Συνεδριακό στον Πύργο, τονίζοντας ότι πλέον ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ως το τέλος Μαΐου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επτά από τις οκτώ εργολαβίες, ενώ για το όγδοο τμήμα η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει μετά τη δικάσιμο της 11ης Ιουνίου.

«Ξεκινά η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, ο οποίος έχει τεράστια αξία για την περιοχή,  για την ασφάλεια των πολιτών πάνω από όλα αλλά και για την ανάπτυξη. Ξεκίνησαν τα έργα στη Βάρδα και στα Σαγέικα, αμέσως μετά το ξεκινούν στην Κάτω Αχαΐα και στη ΒΙΠΕ Πατρών. Ως το τέλος Μαΐου θα έχουν υπογραφεί και οι τρεις συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 8ο τμήμα εκδικάζεται στις 11/6 στο ΣτΕ, επομένως όλες απολύτως οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα έχουν τελειώσει και θα υλοποιείται το έργο ταυτόχρονα σε 8 μέτωπα», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί κατάτμησης, επανέλαβε ότι δεν ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση το 2015 και τόνισε ότι το υπουργείο ξεκίνησε από την αρχή τη διαδικασία αιτιολόγησης για να πάρει την έγκριση μεγάλου έργου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

«Έγινε μια τεχνοκρατική και πολιτική διαπραγμάτευση μεσα από την οποία καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τον αυτοκινητόδρομο με χαμηλό κόστος», ανέφερε και σημείωσε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι με τις διαδικασίες που έχουν κατοχυρωθεί, είναι αδύνατον η  πολιτική ηγεσία να «στήσει» έργα.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στον συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ των 8 εργολαβιών προβλέπονται έργα προαίρεσης 11 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν κόμβοι ή άλλες ανάγκες που θα ζητηθούν από την τοπική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση διοδίων, είπε ότι «ακόμα είναι νωρίς» αλλά  το απέκλεισε ως σενάριο όσο ο δρόμος είναι υπό κατασκευή.

Τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα Πύργος-Τσακώνα

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε αναλυτικά και στον οδικό άξονα Πύργος-Καλόνερο, επισημαίνοντας ότι είναι δεσμευμένα 20 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτησή του. Ωστόσο, απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Ερωτώμενος για τον δρόμο Λαγκάδια-Ολυμπία, ανέφερε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διευκρινίζοντας ότι απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη, και αποκάλυψε ότι στόχος του είναι η σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου, μέσα από την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης και ταυτόχρονης μείωσης των διοδίων.

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε παράλληλα ότι για το οδικό τμήμα Καλόνερο-Τσακώνα ολοκληρώνονται οι μελέτες και αδειοδοτήσεις, προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση, παρουσιάζοντας τρία σενάρια: έργο ΣΔΙΤ, ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ ή συνεργασία με τωρινό παραχωρησιούχο, υπό τον όρο να συμφωνηθεί το μοντέλο λειτουργίας με επέκταση του φυσικού αντικειμένου, συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και μείωση της τιμής των διοδίων.

Επιμονή από την Περιφέρεια

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, τόνισε πως η Ολυμπία Οδός παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική και  αναπτυξιακή πρόκληση και προτεραιότητα για τη Δυττικής Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η διεκδίκηση θα είναι διαρκής μέχρι να φτάσει ο δρόμος στην Τσακώνα.

Ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να συμβαλει αστην επιτάχυνση των διαδικασιών για το Πύργος-Καλόνερο, το ξεμπλοκάρισμα στο smart τρένο και την προώθηση της επαναλειτουργίας του τρένου Πάτρα-Πύργος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε 15 χρόνια για να αποκτήσει ξανά σιδηρόδρομο η Ηλεία», ανέφερε, με τον κ. Κατσιφάρα να προσθέτει ότι η Περιφέρεια έχει έτοιμους πόρους για το έργο.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη των εργασιών υπογραμμίζοντας τις διαφανείς διαδικασίες του υπουργείου.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι υπερπηδήθηκαν όλα τα εμπόδια και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και φέρνει αποτελέσματα, καθώς το υπουργείο ολοκλήρωσε σημαντικά οδικά έργα.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας υπεραμύνθηκε των 8 εργολαβιών, λέγοντας ότι έτσι μειώθηκε το κόστος και δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν.

Η ευχή κατοίκου της περιοχής στον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη: «Σαν ψέματα…Μακάρι να τελειώσει…»

«Σαν ψέματα…Μακάρι να τελειώσει κάποτε..», ήταν η φράση κατοίκου  της περιοχής προς τον υπουργό Υποδομών που βρέθηκε χθες στο σημείο έναρξης του έργου που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα  τον νομό Ηλείας.

Το μεγάλο έργο, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα –Πύργος, ξεκίνησε και πάλι χθες Μεγάλη Τετάρτη από το βόρειο τμήμα του, Μιντιλόγλι- Βάρδα και την έναρξή του παρακολούθησε κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών με επικεφαλής τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Εκσκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά βρίσκονταν από τις προηγούμενες μέρες στο σημείο εκκίνησης, στο ύψος της διασταύρωσης της Βάρδας για να ξεκινήσουν τα έργα διάνοιξης του αυτοκινητοδρόμου.  Ο υπουργός με τους συνεργάτες του έφθασαν στο σημείο λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι όπου ο κ. Σπίρτζης είχε ολιγόλεπτη ενημέρωση από τον υπεύθυνο μηχανικό της εταιρείας που βρισκόταν εκεί. Στη συνέχεια ο υπουργός με την συνοδεία του κατευθύνθηκαν προς το σημείο που βρίσκονταν τα  μηχανήματα, από όπου  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Δυτική Ελλάδα τόσο για τον δρόμο που παραδόθηκε από το Άκτιο στη Βόνιτσα όσο και για την έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πατρών -Πύργου. Έχουν υπογραφεί ήδη οι τέσσερις συμβάσεις, σήμερα ξεκινούν να υλοποιούνται οι δύο, αμέσως μετά το Πάσχα θα υπογραφούν οι άλλες τρεις και θα ξεκινήσουν και τα επτά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου. Είναι η δέσμευσή μας ότι πριν το Πάσχα το έργο ξεκινά μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα δώσουμε αναλυτικά το τι δεν είχε γίνει και το τι έγινε αυτά τα χρόνια προκειμένου  να υλοποιηθεί από την Βάρδα μέχρι τον Πύργο ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με προδιαγραφές και όχι ένας επικίνδυνος δρόμος σαν αυτόν που είχαν σχεδιάσει να κάνουνε »

Παρόντες στο σημείο έναρξης του έργου οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας, Έφη Σαλτάρη Γεωργοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος  κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος,  ο πρώην γεν. γραμματέας του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο πρώην αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι ΤΚ της περιοχής της Βουπρασίας κ.α.

Ρεπορτάζ: Κώστας Ζαφειρίου, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα