Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία

Στήριξη για την διάσωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας ζήτησε η Επιτροπή Φορέων του δήμου Ήλιδας από τον Απ. Κατσιφάρα

Ακούστε το άρθρο

Την στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την διάσωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ζήτησε χθες η Επιτροπή φορέων που έχει συγκροτηθεί στον δήμο Ήλιδας.

Ο κ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε χθες την Αμαλιάδα και συναντήθηκε με την επιτροπή στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, όπου και ενημερώθηκε εκτενώς για το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκε και τη Νοσηλευτική Μονάδα και συνομίλησε με γιατρούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι είναι ενήμερος για τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, καθώς σε όλες τις προηγηθείσες συσκέψεις μπορεί να μην ήταν ο ίδιος παρών αλλά ήταν οι συνεργάτες του, στους οποίους και έχει εκχωρήσει σχετικές αρμοδιότητες, και παρευρίσκονταν αντ’ αυτού.

Και χθες άλλωστε τον συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος και ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.

Υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση

Το θέμα παρουσίασε αρχικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας περί αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, στην πράξη γίνονται άλλα που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας και επανέλαβε ότι το αίτημα είναι να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα ανεξάρτητη από το Νοσοκομείο του Πύργου, ξεκαθαρίζοντας ότι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι Νοσοκομείο όλης της βόρειας Ηλείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, επέρριψε ευθύνες στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλείσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και είπε ότι πλέον στην Αμαλιάδα δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής. Γι’ αυτό και ζήτησε ή να παραιτηθεί ή να τον αποπέμψουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επιτροπή θα στραφεί κατά των τριών βουλευτών της κυβέρνησης, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για την στήριξη που του παρέχουν, επισημαίνοντας ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αυτό που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη είναι την αποφασιστική στήριξή του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας, υποστήριξε ότι υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να δυναμιτιστεί η προσπάθεια που γίνεται να κρατηθεί όρθιο το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και έκανε λόγο για ανέντιμη συμπεριφορά κάποιων, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του κ. Κατσιφάρα, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα ξεκινούν από την διασύνδεση των Νοσοκομείων.

Για μεθοδευμένη τακτική που στόχο έχει όχι μόνο να κλείσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας αλλά να φτάσει στα όριά του και το Νοσοκομείο του Πύργου ώστε να μην μείνει τίποτα όρθιο στο νομό, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για κοροϊδία.

Ο ορθοπαιδικός, μέλος της Ένωσης γιατρών και της Επιτροπής για την διάσωση του Νοσοκομείου Κώστας Καραΐνδρος, ανέφερε ότι επί σειρά ετών το Νοσοκομείο του Πύργου δεν φρόντισε να κάνει προσλήψεις γιατρών και τόνισε ότι η Αμαλιάδα είναι αντίθετη με την διασύνδεση των Νοσοκομείων αλλά θετική στην συνεργασία, η οποία προς το παρόν είναι μονόπλευρη.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο δικηγόρος Μάικ Αμπού Χάντμπα ζήτησε να σταματήσουν τα παραμύθια γιατί τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και έκανε γνωστό ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ζητήσει όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί νομικά.

Αυτόνομη διοίκηση ζήτησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκε και ο αν. διοικητής του Νοσοκομείου Κρεστένων Γιάννης Χουζούρης, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί και ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι υπό συζήτηση.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας.

Έμπρακτο ενδιαφέρον

Ο κ. Κατσιφάρας αφού άκουσε όλους τους παριστάμενους ανέφερε ότι η παρουσία του δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το αγαθό της υγείας και ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν οι νοσηλευτικές μονάδες να περιέλθουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Στην παρούσα φάση η αρμοδιότητα της Περιφέρειας συναντάται στο κομμάτι της χρηματοδότησης για υποδομές μέσω ΠΕΠ και στο επίπεδο της πολιτικής διεκδίκησης για το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια έχει στηρίξει πλήρως την αναβάθμιση των Νοσοκομειακών μονάδων.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, επεσήμανε ότι όλοι θέλουν να λειτουργήσει βιώσιμα και να υπάρχει ισότιμη κατανομή των εφημεριών, να διεκδικηθεί η στελέχωση των κλινικών και να επιστρέψουν πίσω οι γιατροί. «Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα για όλα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε να συγκληθεί άμεσα μία ευρύτατη σύσκεψη στην 6η ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα  βιώσιμο σύστημα λειτουργίας και των δύο Νοσοκομείων, με την συνδρομή και της Κρέστενας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, καθώς επίσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η χρηματοδότηση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής του Νοσοκομείου.

Εισαγωγές αλλά…

Μετά την σύσκεψη ο κ. Κατσιφάρας και η Επιτροπή επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το οποίο εφημέρευε χθες και συναντήθηκε με τους γιατρούς. Στην ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή της Παθολογικής κλινικής Κώστα Αλεξόπουλο, πληροφορήθηκε ότι χθες ξεκίνησαν οι εισαγωγές στην κλινική. Ωστόσο, ο κ. Αλεξόπουλος του εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς υπηρετούν μόλις πέντε παθολόγοι στα δύο Νοσοκομεία και του εξήγησε ότι οι ασθενείς που εισάγονταν χθες στην παθολογική της Αμαλιάδας ενημερώνονταν ότι σήμερα δεν θα υπάρχει παθολόγος για να εφημερεύσει στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

Και πλέον, αναμένονται οι επόμενες ενέργειες και με την συνδρομή του κ. Κατσιφάρα.

Όλη η επικαιρότητα