Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Σύσκεψη ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ μετά από πρωτοβουλία του Υποψ. Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη – «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές»

Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ Ηλείας ώστε να μάθει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή έναρξη της αρδευτικής περιόδου, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στη μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στα πλαίσια μιας ακόμα επίσκεψής του στο νομό μας, συνοδεία της ομάδας που έχει επιλέξει να έχει δίπλα του.

Έχοντας πλάι του ένα πιστό φίλο της παράταξης σε ρόλο συντονιστή της συζήτησης, το Μενέλαο Παπασωτηρίου, ο κ. Φαρμάκης έδωσε αρχικά το λόγο στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της υπηρεσίας και έθεσε ως άμεση ανάγκη την αλλαγή νοοτροπίας από ανώτερα στρώματα διοίκησης προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως γίνεται ένας σημαντικός αγώνας δρόμου, ώστε να καταφέρει η υπηρεσία να παρέχει νερό σε κάθε αγρότη όσο το δυνατόν συντομότερα. Ως ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της υπηρεσίας είναι αυτό της εισπραξιμότητας σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, αφού οι ΤΟΕΒ δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα και τα χρέη του οργανισμού διαρκώς συσσωρεύονται, έχοντας φτάσει συνολικά περίπου τα 5 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 και έπειτα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συντήρηση του έργου και ουσιαστικά ο φορέας εξαιτίας των συνθηκών αυτών να χαρακτηρίζεται «ανενεργός» από το Σεπτέμβριο. Ως βασική αιτία των οικονομικών αυτών προβλημάτων φαίνεται πως είναι τα πάγια σε ποσοστό 80% σύμφωνα με τους αρμόδιους. Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος θεωρεί αναγκαία την αλλαγή σχεδιασμού που θα επιτρέπει στην Ηλεία να ξεκολλήσει από το χαμηλό επίπεδο που έχει οδηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά των ΤΟΕΒ, ο πρόεδρος του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιάννης Αρβανιτάκης τόνισε πως το αρδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ρίχνοντας τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας σε χαμηλά επίπεδα και με την εισπραξιμότητα των οργανισμών να αγγίζει μόλις το 55% περίπου. Επιπλέον, εστίασε στην υποστελέχωση τόσο του οργανισμού του όσο και των υπολοίπων, καθώς και στην ανάγκη εύρεσης βιώσιμων λύσεων μέσω προγραμμάτων για τον πρωτογενή τομέα και το ενεργειακό δίκτυο. Ο Διευθυντής του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου Τάσος Κλάδης παρουσίασε στοιχεία και χρεώσεις που θέτει ο οργανισμός του ανά στρέμμα, μίλησε για τα έξοδα και έσοδα του οργανισμού και χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτο πως εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία συντήρησης ή και αλλαγής των μηχανημάτων των αντλιοστασίων που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος, με την Περιφέρεια να οφείλει να βοηθήσει για την επίλυση όλων αυτών.

Τη δική τους κατάσταση περιέγραψαν παρ’ όλα αυτά και οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Γαστούνης, Σαβαλίων και Πελοπίου. Αρχικά, ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Νίκος Κουντούλης τόνισε πως τα προβλήματά τους είναι σχετικά λιγότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους ΤΟΕΒ, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ δεν είναι μεγάλες, όμως έθεσε ως βασικό στόχο την υπογειοποίηση του δικτύου που όπως είπε θα «ανεβάσει επίπεδο» τον τόπο μας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων Παναγιώτης Γιαννόπουλος έθεσε ως ένα και μοναδικό στόχο τη συντήρηση των αντλιοστασίων και των περιορισμό μεγάλων εξόδων για τον καθαρισμό καναλιών, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τα αντλιοστάσια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο». Τέλος, η υπάλληλος του ΤΟΕΒ Πελοπίου και πρόεδρος των Εργαζομένων Πατρούλα Πατσούρη, σημείωσε πως η ένταξη σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα όπως κάνουν και άλλοι νομοί κρίνεται αναγκαία και πρέπει να δώσουν μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι φορείς.

Ο κ. Φαρμάκης, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα παραγωγική τη συζήτηση που είχε με τους φορείς, με κοινό τόπο στο διάλογο τους την ανάγκη αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου. Τόνισε πως οι ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος είναι διαχρονικές και βαρύνουν τη δημόσια διοίκηση και την αδιαφορία της για τον εκσυγχρονισμό του. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε συνεχή ανησυχία των αγροτών για πιθανή απώλεια της αγροτικής τους παραγωγής, ενώ παράλληλα αποτελεί ουσιαστικά δυσφήμιση για το νομό. Ο κ. Φαρμάκης αναγνωρίζει πως αιχμή του δόρατος της πολυπόθητης ανάπτυξης σε επίπεδο οικονομίας πρέπει να είναι η αγροτική παραγωγή. Μετά την ενημέρωσή του από τους αρμόδιους εκπροσώπους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τον εν συνόλω στρατηγικό σχεδιασμό του αρδευτικού δικτύου σε όλους τους νομούς και κυρίως στην Ηλεία που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα. Τέλος, σχολίασε και τα νούμερα που του παρουσιάστηκαν από τους οργανισμούς και απειλούν την ύπαρξη τους, λέγοντας όμως πως σε περίπτωση μη λειτουργίας του συστήματος οι οικονομικές απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Όλη η επικαιρότητα