Το ντιμπέιτ των υποψήφιων περιφερειαρχών που απάντησαν στην εφ.«Πατρίς – Οι 8 θεματικές ενότητες

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις, οι προτάσεις και οι προτεραιότητες που τέθηκαν από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτήματα που τους θέσαμε, δύο εβδομάδες πριν οι πολίτες φτάσουν στην κάλπη και εκφράσουν δημοκρατικά την προτίμησή τους.

Ένας κύκλος κοινών ερωτήσεων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου μέσα από τις σελίδες της «Πατρίς» καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, με στόχο να προβληθούν τα προγράμματα, οι θέσεις και το όραμα των συνδυασμών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ένα ντιμπέιτ οκτώ θεματικών, που έρχεται να καταγράψει το στίγμα της πολικής άποψης  και της φιλοσοφίας των επικεφαλής των παρατάξεων και ταυτόχρονα να δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να ανιχνεύσει τις πτυχές εκείνες που αγγίζουν τα δικά του «θέλω» για τον τόπο, να δώσει προοπτική στην περιοχή και λύσεις σε τομείς της καθημερινότητας που μπορούν αθροιστικά να αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου, αναπτυξιακού, ισορροπημένου  και ελπιδοφόρου περιβάλλοντος για τους τρεις νομούς της Περιφέρειας.

Θεωρείτε ότι προσωπικά και επαγγελματικά έχετε θετικό πρόσημο;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Ασχολούμαι με τα κοινά από μικρό παιδί, μαθητής ακόμα. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν μετριέται με δείκτες. Είναι προσωπική ικανοποίηση, είναι καθημερινότητα. Δεν μπορώ να σκεφτώ την κάθε ημέρα χωρίς ανθρώπους δίπλα μου, χωρίς την πόρτα μου ανοιχτή. Έτσι είμαι και έτσι θα συνεχίσω να είμαι. Αυτή, ωστόσο, η θέση μου, πιστεύω ότι είναι καθοριστική και για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας, διότι συμβάλει στο νέο τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής αρχής με την απλή αναλογική. Δηλαδή, δεν υπάρχουν από την πλευρά μας χρώματα και κόμματα, αλλά μόνο Περιφέρεια, μόνο αυτοδιοίκηση.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Νομίζω, ναι. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πουν οι άλλοι και όχι εγώ. Το μόνο που μπορώ εγώ να πω είναι ότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και ήρεμη τη ψυχή μου, μετρώντας βεβαίως τα άγχη μου και τα λάθη της καθημερινότητας, αλλά όχι σκόπιμες ενέργειες που θα αδικήσουν ή θα πληγώσουν ανθρώπους.

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Με εξαίρεση την πολιτική μου διαδρομή που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του βίου μου, είμαι ένας πολιτικός μηχανικός του ιδιωτικού τομέα. Διατηρώ συνεπώς μια διπλή εμπειρία. Του πολιτικού που μάλιστα άσκησε διοίκηση ως βουλευτής,  υφυπουργός Άμυνας και πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του ανθρώπου που σχετίστηκε με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Θεωρώ ότι αυτή η διπλή εμπειρία έχει οπωσδήποτε θετικό πρόσημο.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αφήνω τους άλλους να κρίνουν την συνέπεια λόγων και έργων, τις πράξεις μου.

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Αυτό προφανώς δεν έχει νόημα να απαντηθεί από εμένα. Σημειώνω, μόνο και μόνο επειδή έχει σχέση με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ότι το μεγαλύτερο μέρος -για να μην πω το σύνολο- της προσωπικής μου ζωής δεν ήταν … προσωπικό αλλά ενταγμένο πάντα στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την σωτηρία του πλανήτη. Αυτό γινόταν με πολλές ιδιότητες: εθελοντική και κινηματική δράση, επιστημονική έρευνα, περιβαλλοντική εκπαίδευση, δίκτυα οργανώσεων, συστηματική ενημέρωση του κοινού και, τώρα, και πολιτική παρέμβαση. Και αυτά πάντα μέσα από αυστηρά δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Αυτό, νομίζω, ενδιαφέρει περισσότερο.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Μετά από 35 χρόνια δουλειάς στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας. Μετά από αρκετά χρόνια στο Νομαρχιακό και Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από 3,5 χρόνια βουλευτής … συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Σημασία έχει πως η κοινωνία αξιολογεί την πορεία μας και όχι εμείς. Αγώνας γίνεται.

 

Σε τι διαφέρετε από τις άλλες παρατάξεις;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Είμαστε μια παράταξη αυτοδιοικητική, ακηδεμόνευτη, σε προοδευτική κατεύθυνση. Τρία καθαρά χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι δεν υπάρχουν εξαρτήσεις, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Μία δέσμευση έχουμε μόνο, απέναντι στον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας. Η παράταξη «Δυτική Ελλάδα -Δικαίωμα στην πρόοδο» έχει αποδείξει στην πράξη, με τέσσερις κυβερνήσεις ότι είναι ανεξάρτητη αυτοδιοικητική και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Όπως έχω πει πολλές φορές, πιστεύω πως έχουμε μία καλή και κυρίως δεμένη ομάδα. Οι υποψήφιοί μας είναι άνθρωποι με αναγνωρίσιμο στίγμα στην κοινωνία και επιτυχημένοι επαγγελματίες στους τομείς τους. Κυρίως όμως, διαθέτουν σύγχρονη νοοτροπία και ξέρουν πως η μεγάλη αλλαγή στη Δυτική Ελλάδα, προϋποθέτει νέα κουλτούρα και μεγάλες ταχύτητες. Η τελική κρίση πάντως, ασφαλώς και ανήκει στους πολίτες…

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Η πρώτη και ουσιώδης διαφορά μας σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν διατηρούμε κομματικές δεσμεύσεις και δουλείες. Δεν ζητώ ψήφο επειδή είμαι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως στην παράταξή μας συνυπάρχουμε άνθρωποι με ποικίλες διαδρομές, εμπειρίες και ευαισθησίες, αλλά διατηρούμε την άνεση να πορευόμαστε με ένα και μόνο κριτήριο: Τα συμφέροντα της Περιφέρειας και των πολιτών της. Δεν είναι αυτή η μοναδική μας διαφορά, αλλά νομίζω ότι είναι μια πρώτη και κρίσμη διαφοροποίησή μας από όλους τις άλλες παρατάξεις. Πολύ περισσότερο που σε ορισμένες περιπτώσεις οι κομματικές στηρίξεις έχουν προσλάβει παρά φύσιν χαρακτήρα όπως συμβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΖΑ στον κ. Κατσιφάρα.

 

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Οι άλλες παρατάξεις στήριξαν και στηρίζουν, καλλιεργώντας αυταπάτες, την πολιτική που υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η οποία αποτελεί την πηγή όλων των δεινών του λαού μας. Αυτή η πολιτική διαμόρφωσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης, μετατρέποντας τους σε μηχανισμούς υλοποίησης  της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Έδρασε ως πραγματική Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις και την περιφερειακή αρχή.   Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αγωνίστηκε με άξονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Καταδικάζοντας τα ψηφοδέλτια που προέρχονται από το χώρο της φασιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. και με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης ισχυρό, δυναμώνουμε το αντίπαλο δέος, το μέτωπο αντεπίθεσης. Για να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε ανάσες ανακούφισης. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα προφανώς διαφέρει εντελώς από τους άλλους διότι συνδέεται άμεσα με το οικολογικό κίνημα. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις επόμενες γενιές, την φύση, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους απέναντι στις καταστροφικές και κοντόφθαλμες πολιτικές που θυσιάζουν τα πάντα για οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κέρδος – εκείνο, δηλαδή, που οι συστημικές παρατάξεις είναι κάνουν με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης, έχουμε βαθιά δημοκρατική δομή και δεν καθοριζόμαστε από έναν αρχηγό – άλλωστε έχουμε εναλλαγή στα πρόσωπα.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί , θεωρώντας πως υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες για την Περιφέρεια αν υπήρχε διεκδίκηση. Χρειαζόμαστε για μία από τις φτωχότερες  Περιφέρειες το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης χωρίς μνημονιακές περικοπές και δεσμεύσεις και με παραγωγικό προσανατολισμό.  Δεν είμαστε «παντός καιρού».  Όταν χρειάστηκε αφήσαμε θώκους και προνόμια θεωρώντας πως η συνέπεια, η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια δεν είναι «διαπραγματεύσιμες» αρχές.

 

Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι  βοηθούν  το έργο της περιφέρειας  και έγινε χρήση των πηγών άντλησής τους ;

 

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαϊκοί πόροι συμβάλλουν θετικά στην καθημερινότητα του πολίτη της Δυτικής Ελλάδας. Πράγματι, εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να έρθουν επιπλέον πόροι στην Δυτική Ελλάδα και αναφέρομαι στους πόρους για την αγροτική οικονομία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Προγραμματική περίοδο, είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα προγράμματα αγροτικής οικονομίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Διπλάσιος αριθμός νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης. Κέντρα Κοινότητας σε κάθε Δήμο και για κάθε κοινωνική ομάδα. Και αυτά έγιναν μετά από διεκδίκηση. Να θυμίσω, την προηγούμενη θητεία που διεκδικούσαμε πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα. Αυτά ήρθαν, με διεκδίκηση. Αλλά οι πόροι τώρα είναι σε εμάς.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα χρήματα από ΕΣΠΑ. Εμείς, διεκδικούμε και άλλους πόρους. Προγράμματα Interreg. Υλοποιούμε περίπου 20 προγράμματα, ενώ για πρώτη φορά διασφαλίστηκαν περίπου 10 εκ. ευρώ για κτιριακά.

Τέλος, εμείς έχουμε διεκδικήσει και πόρους εθνικούς επιπλέον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταξη του έργου στον Πύργο για επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου και την μετατροπή του σε πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που έχει ήδη προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Την περίοδο της κρίσης καταφέραμε να αξιοποιήσουμε εργαλεία και πόρους που δεν υπήρχαν ποτέ.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν την βασική κινητήριο δύναμη της Περιφέρειας, ειδικά στην εποχή όπου οι δημόσιοι πόροι είναι λιγοστοί. Ωστόσο, η διαφωνία μας με την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση είναι ότι, αφενός δεν κινούνται γρήγορα και αφετέρου, δεν κινούνται αποτελεσματικά. Και δεν κινούνται αποτελεσματικά γιατί τα έργα και οι δράσεις που γίνονται δεν είναι σχεδιασμένα ειδικά για τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας και δεν υπακούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουν περάσει τόσα ΕΣΠΑ και όμως η Δυτική Ελλάδα να παραμένει ουραγός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τα χρήματα «χάνονται» χωρίς να παράγουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι το σημαντικότερο μέρος των δυνατοτήτων της Περιφέρειας. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι σε αυτό το πεδίο εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι δείκτες της ανεργίας μας έχουν επίσης στις χειρότερες θέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επειδή λοιπόν το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα και μας λέει ότι δεν αρκούν οι τρέχοντες ευρωπαϊκοί πόροι, γι αυτό εμείς μιλάμε για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα  της Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνω δε, ότι είμαστε οι μόνοι που μιλάμε γι’ αυτό και απορώ που δεν προσχωρούν στην πρότασή μας οι λοιπές παρατάξεις. Έχουν υπ’ όψιν τους κάτι καλύτερο; Ας μας το πουν.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Οι πόροι αυτοί, όπως άλλωστε και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, προέρχονται, ουσιαστικά, από τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να διατίθενται για έργα και υποδομές που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του λαού και της νεολαίας.

Τέτοια έργα και υποδομές μπορεί να είναι η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία, η διαμόρφωση και αναβάθμιση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, όπως των πλατειών, των πάρκων κ.α.

Έργα τα οποία, όμως, είναι “μη επιλέξιμα” από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄ επέκταση από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

Για αυτό και ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ανακούφιση του λαού.

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Το βασικό πρόβλημα με τους Ευρωπαϊκούς πόρους βρίσκεται στην στρεβλή εμμονή στην «απορροφητικότητα». Η Περιφέρεια απλά δημιούργησε μια στενή «κάστα» ειδικών, μελετητών, «μεσαζόντων» και προνομιούχων επιχειρήσεων που ειδικεύτηκαν στην «απορρόφηση» ευρωπαϊκών κονδυλίων παράγοντας μόνο … δείκτες αμφιλεγόμενης αξίας, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση. Δεν θα εστιάσουμε, επομένως, στο πόσο μεγάλη χρήση έγινε αλλά στο ότι αυτή η χρήση δεν ευνόησε όσους είχαν πραγματική ανάγκη τους πόρους αυτούς, δηλαδή τους «μικρομεσαίους» και τον πρωτογενή τομέα.

 

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Οι Ευρωπαϊκοί πόροι συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν. Όμως η διαμάχη για τα ποσοστά απορρόφησης  αγνοεί και κρύβει  μεγάλες αλήθειες. Πρώτον, πως είναι δικοί μας πόροι που αναπροσανατολίζονται από τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Δεύτερον –από την πραγματικότητα κρίνοντας- δεν αποτέλεσαν το εργαλείο που θα μας έβγαζε από την φτωχοποίηση.

 

Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός είναι τομέας που σας ταιριάζει  για να τον χειριστείτε επιτυχώς;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Για την Ηλεία, απαιτείται να ασχολούμαστε με τον πολιτισμό. Η Αρχαία Ολυμπία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Παγκόσμιο σύμβολο. Επίσης, θεωρώ ότι ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας. Δεν είναι υπόθεση ενός. Και κυρίως ειδικών. Σε ότι μας αφορά, έχουμε αποδείξει ότι πάντα λειτουργούμε σε πνεύμα συνεργασίας, με συνεργάτες μας αρμόδιους και ειδικούς. Ωστόσο, θέλω να κάνω σαφές ότι η πολιτική μας βούληση για τον τομέα του πολιτισμού έχει εκφραστεί όχι με λόγια αλλά με έργα. Θυμίζω την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κατακόλου-Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας, όπου από μόνη της αποτελεί μια στρατηγική για την Ηλεία στον τομέα Τουρισμού – Πολιτισμού. Υπήρχε πριν ποτέ τέτοιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός; Όχι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τομέα του Πολιτισμού – Τουρισμού που έχει γίνει. Αυτή η παρέμβαση σχεδιάστηκε από αυτήν την Περιφερειακή Αρχή, χρηματοδοτείται από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Ελλάδας και υλοποιείται από την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

Με δικά μας μέσα σχεδιάστηκε, με δικά μας υλοποιείται.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα μεγάλα και αναξιοποίητα «κεφάλαια» της Δυτικής Ελλάδας. Και ο πολιτισμός για εμάς, ξεκινάει από το παγκόσμιο σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας και φτάνει μέχρι τον βιότοπο της Στροφυλιάς ή του Αμβρακικού και τα παραδοσιακά ορεινά χωριά μας. Σκεφτείτε μόνο τρία σημεία: Ολυμπία στην Ηλεία, Καλάβρυτα στην Αχαΐα, Μεσολόγγι στην Αιτωλοακαρνανία. Τρία τοπόσημα συνδεδεμένα με την ίδια την εθνική μας συνείδηση, τρεις τόπους της… φλόγας! Και απαντήστε εσείς και οι πολίτες, πόσο τα έχουμε αξιοποιήσει και προβάλλει. Πόσο έχουμε ενισχύσει τις υποδομές τους και πόσο έχει φροντίσει η Περιφέρεια να τους δώσει υπεραξία και να τους μετατρέψει σε προορισμούς πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς. Ούτε ένα… φεστιβάλ δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μέχρι τώρα. Αυτό όμως θα αλλάξει με τη δική μας περιφερειακή διοίκηση. Πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικότητα, είναι η τριάδα των προτεραιοτήτων μας.

 

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να διακριθεί ένας πολιτικός. Είναι ο πόλεμος και ο πολιτισμός. Δεν σκοπεύω να κηρύξω πόλεμο, άρα απομένει η πολιτιστική δράση. Τομέας στον οποίο η Δυτική Ελλάδα, και ιδίως η Ηλεία, από την ίδια την ύπαρξη διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς  πόρους. Μιλώντας για τον πολιτισμό υπάρχει κι άμεση προτεραιότητα. Είναι το 2021 και τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία. Στο πρόγραμμά μιλάμε συγκεκριμένα γι’ αυτό και παραμένω με την απορία που η απερχόμενη περιφεριακή αρχή έχει επιδείξει αδιαφορία γι’ αυτήν την επέτειο.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Για εμάς πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες. Κατ’ αρχήν είναι το επίπεδο ζωής του λαού. Η δυνατότητα να απολαμβάνουν τα αγαθά που οι ίδιοι δημιουργούν. Τη γνώση, την τεχνολογία, την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η αληθινή, η μεγάλη τέχνη όμως δεν πρέπει είναι δούλα, ούτε όργανο υποδούλωσης, αλλά όπλο απελευθέρωσης. Όπως κάθε μορφή εργασίας, επιδιώκει να εξανθρωπίσει, να  μεταμορφώσει την πραγματικότητα σύμφωνα με τις ανθρώπινες ανάγκες. Όχι να ενισχύσει την ανθεκτικότητα μιας πραγματικότητας σε πλήρη αντίθεση με αυτές.

Γι αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Διεκδικούμε να δώσουμε κάθε δυνατότητα στους νέους, σ’ όλους τους δημιουργούς και να μπορούν να δημιουργούν αλλά και να προβάλουν το έργο τους.

Διεκδικούμε την πραγμάτωση του δικαιώματος όλων να έχουν πρόσβαση στην λαϊκή, πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα απαρτίζεται από άτομα με εμπειρία στην πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Η οικολογία, ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη στενά με  την δημιουργικότητα και την παραγωγή πολιτισμού. Σημειώστε, ωστόσο, ότι αν ως «πολιτισμό» εννοούμε τις πανηγυρικές εκδηλώσεις και μια «κάστα» συνδεδεμένων με το σύστημα, ευνοούμενων δημιουργών, εμείς δεν μιλάμε γι αυτό. Πολιτισμός είναι μόνο ό,τι γεννιέται και επεκτείνεται από τη βάση – αυτό πρέπει να στηρίξουν οι πολιτικές της Περιφέρειας.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Πολιτισμό παράγουν και οι πράξεις μας καθημερινά. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί μέρος μιας διαδρομής για να επηρεάζεται θετικά το παρόν μας και οι επόμενες γενιές.

 

Τι θα κάνετε για να ενισχύσετε τον τουρισμό ;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Για εμάς ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η εργασία είναι αλληλένδετοι τομείς. Κανένας τομέας από μόνος του δε μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδό του. Γι’ αυτό και μιλάμε για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι για τιμοκαταλόγους έργων.

Οι δείκτες αφίξεων, διανυκτερεύσεων και πόρων του τελευταίου έτους είναι καθαροί. Καθοριστικοί παράγοντες για την περαιτέρω και συνεχή βελτίωση είναι τα προγράμματα προς την επιχειρηματικότητα, στα οποία έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος και πόρους, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η προβολή της Περιφέρειάς μας. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο ενταγμένο. Τέθηκαν σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού. Τέλος, για την ενίσχυση του τουρισμού, καθοριστικός παράγοντας είναι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού, μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο.

 

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Τουριστικό Οργανισμό Δυτικής Ελλάδας που θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής της περιοχής μας, στηριζόμενο κυρίως στις νέες τεχνολογίες. Και ακόμα, θα αναλάβει για πρώτη φορά την ενεργοποίηση όλων των φορέων και επιχειρήσεων στην περιοχή στη βάση μίας διακλαδικής συνεργασίας. Με άλλα λόγια, θέλουμε τα δικά μας αγροτικά προϊόντα να μπαίνουν και να καταναλώνονται στα ξενοδοχεία της περιοχής. Θέλουμε οι tour operators να διαμορφώσουν τουριστικά πακέτα ειδικά προσαρμοσμένα για τη Δυτική Ελλάδα και τα αξιοθέατά της. Και ακόμα θέλουμε, ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, πέρα από τον καλοκαιρινό. Διαθέτουμε ιαματικές πηγές, πανεπιστήμια, θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας αναγνώρισης όπως ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, κλπ. Είναι η ώρα να αναπτύξουμε τον συνεδριακό, προσκυνηματικά και ιαματικό τουρισμό, όπως και άλλες μορφές.

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Ας ξεκινήσουμε με δύο αριθμούς. Το 2018 στο αεροδρόμιο του Αράξου είχαμε 90.849 αφίξεις. Την ίδια χρονιά στη διπλανή μας Ζάκυνθο είχαμε 847.623 αφίξεις. Η Ζάκυνθος μόνη της είχε περίπου εννεαπλάσιες αφίξεις από τον Άραξο.

Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, ότι δεν αρκεί η πολιτική της απερχόμενης περιφερειακής αρχής που μάλιστα καμαρώνει για τις επιδόσεις της. Εμείς αναπτύσσουμε μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση που θα βασιστεί στα μεγάλα τοπόσημα της περιφέρειας, και κυρίως στην αρχαία Ολυμπία, που θα περιλαμβάνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και που θα αναζητήσει πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης που θα βασίζονται στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Δεν εκθειάζουμε τον Τουρισμό, θέλουμε την πλήρη αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας. Δυνατότητες οι οποίες καταστρέφονται λόγω του χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.  Στον κλάδο του Τουρισμού βλέπουμε ανάγλυφα τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης εχθρικής για τους εργαζόμενους, μετατρέπει σε όνειρο θερινής νυκτός το δικαίωμα όλων στις διακοπές..

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των πολιτικών. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας στις διακοπές, την ξεκούραση και την αναψυχή.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Η βασική ανάγκη της Δυτικής Ελλάδας στον τουρισμό είναι η διεύρυνση του τουριστικού αντικειμένου. Η Δυτική Ελλάδα χρειάζεται πιο ποικίλους προορισμούς, αναδεικνύοντας ιδίως το φυσικό περιβάλλον και το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων. Για παράδειγμα, αντί για «μονοκαλλιέργεια Ολυμπία», να αναδειχτεί η Ήλιδα και η μεταξύ τους διαδρομή, όπως και τα κορυφαία μεσογειακά τοπία της Στροφυλιάς και του Καϊάφα και η Φολόη. Εννοείται ότι δεν μιλούμε για «πενταστερες» all inclusive μονάδες.

Επίσης, απαιτείται συνέργεια με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις δράσεις προβολής. Η Πελοπόννησος είναι γεωγραφικός όρος και πρέπει να αναδεικνύεται στο εξωτερικό ως μία ενότητα. Είναι αστείο να κόβουμε στη μέση το «πακέτο» του Κυπαρισσιακού και της Ολυμπίας επειδή λίγα χιλιόμετρα παραπέρα αρχίζει μια άλλη Περιφέρεια με άλλα φυλλάδια και χωριστά περίπτερα στις εκθέσεις.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια πρέπει να προστατεύσει τα πολιτιστικά μνημεία , το φυσικό περιβάλλον και τα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής. Οι επιλογές και οι σχεδιασμοί για τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων υπονομεύουν μια μεγάλη οικονομία που στηρίζεται στις καθαρές θάλασσες (αλιεία, Τουρισμός).

 

Ποιο έργο θέλετε να συνδεθεί
με το όνομά σας ;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο. Ένα που δεν έχουμε αρμοδιότητα ως Περιφερειακή Αρχή, αλλά είναι το σημαντικότερο για την Ηλεία, την Ολυμπία οδό. Μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο. Ναι, πρόκειται για το σημαντικότερο έργο στη Δυτική Ελλάδα.

Στη συνέχεια, το Λιμάνι Κατακόλου, που ανήκει στις αρμοδιότητές μας και σχεδιάστηκε από εμάς, υλοποιείται από εμάς, μετά την εξουσιοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο Πύργου, που μας εμπιστεύτηκε και χρηματοδοτείται από εμάς.. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει το ένα έργο και προχωρούμε στη χερσαία ζώνη. Πρόκειται για μία παρέμβαση που αποτυπώσει απόλυτα τον τρόπο που λειτουργεί η Περιφερειακή Αρχή. Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, διασφάλιση πόρων, υλοποίηση. Πατάμε γερά στα δικά μας πόδια, σηκώνουμε μανίκια και δουλεύουμε.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, να μην έχει κομματικά χαρακτηριστικά και κομματικούς κηδεμόνες.

 

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Μιλώντας για έργα, θα μπορούσα να σας πω πολλά. Όμως υπάρχει ένα έργο που το θεωρώ «χρέος» και για το οποίο θα κάνουμε κάθε τι δυνατό ως επόμενη περιφερειακή διοίκηση προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αναφέρομαι στην Πατρών – Πύργου. Μπορεί να μην αποτελεί έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια, όμως εμείς δεν μείνουμε αδρανείς, ούτε θα βάλουμε ποτέ πλάτη σε υπουργούς που δουλεύουν ψιλό γαζί τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Πέρα από τα έργα πάντως, εκείνο που επιθυμώ είναι επί των ημερών μας η Δυτική Ελλάδα να ξεκολλήσει από τον πάτο. Και από περιοχή του… ελέους να μετατραπεί σε περιοχή που θα έλκει κόσμο και επιχειρήσεις. Να γίνει «γη της προκοπής»!

 

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Δεν υπάρχει ένα και μόνο έργο. Θα ήθελα όμως να συνδεθεί το όνομά μου με τη συνολική ανάταξη της Περιφέρειας. Αν φεύγοντας από την Περιφέρεια, ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν δεν βρισκόμαστε στην τελευταία δεκάδα της ευρωπαϊκής ανεργίας, τότε θα αποχωρήσω ευτυχής. Όμως αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν μια συνολικά νέα αντίληψη που δεν έχει καμιά σχέση με τη ρουτινιέρικη και παρωχημένη στάση της απερχόμενης περιφερειακής αρχής που έχει κουραστεί και που μας έχει κουράσει.

 

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Δεν έχω τέτοια φιλοδοξία, γνωρίζω, όμως, ότι η δράση των πολλών είναι αυτή που δημιουργεί τα μεγάλα έργα, που φέρνει τις μεγάλες ανατροπές.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Φυσικά με τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς. Και, αν θέλουμε να το διευρύνουμε, να δούμε και την αποκατάσταση ενός από τους πιο πρόσφατα χαμένους φυσικούς παράδεισους της Ευρώπης: την Αγουλινίτσα, τουλάχιστον ενός σημαντικού τμήματός της. Υπάρχουν επίσης «μεγάλα πράσινα έργα» όπως η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδίων του Αλφειού – το ΜΟΝΟ σίγουρο αντιπλημμυρικό μέτρο.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Οι άλλοι διεκδικητές της  Περιφέρειας έχουν κύριο έργο τους την ψήφιση, υποστήριξη και εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών τους που έχουν στερήσει την περιοχή μας από τα απαραίτητα  έργα   για την ανασυγκρότηση της. Είναι πολλά τα αναγκαία έργα που απαιτούν την ενέργεια και τη συλλογική διεκδίκηση.  Σ’ αυτά η συμβολή μας κι η χρησιμότητα της «Αντίστασης Πολιτών» θέλουμε να είναι καθοριστική.

 

 

Τεχνοκράτες ή πολιτικοί είναι οι πλέον κατάλληλοι για διοίκηση ;

 

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Αγάπη για τον τόπο. Εντιμότητα, καθαρή ματιά, γνώση, εμπειρία, διάθεση για προσφορά και κινητοποίηση πόρων. Αυτά, κατά την άποψή μας, είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Από οποιαδήποτε θέση μας κατατάσσουν οι πολίτες, πρέπει να έχουμε την ίδια διάθεση για προσφορά. Η αυτοδιοίκηση απαιτεί να νοιάζεσαι για τον πολίτη, να νοιάζεσαι για τον νέο, να νοιάζεσαι για τον αγρότη, τον επιχειρηματία.

Όμως, για εμάς, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι το σκαλοπάτι για την Κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι γνωστό, σε ότι με αφορά, ότι άφησα την κεντρική πολιτική σκηνή για την αυτοδιοίκηση. Και έχω αφιερωθεί, διαθέτοντας όλες μου τις δυνάμεις για τον τόπο μας. Και στο ψηφοδέλτιό μας, έχουμε ανθρώπους καταξιωμένους κοινωνικά που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στα προβλήματα του τόπου μας, να αποτελούν το μάτι και το αυτί της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε γωνιά της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Και οι δύο χρειάζονται. Οι πολιτικοί πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις και οι τεχνοκράτες να τις υλοποιούν. Όταν οι τεχνοκράτες μπορούν να έχουν και πολιτική βούληση ή όταν οι πολιτικοί διαθέτουν και τεχνοκρατική επάρκεια, τότε είναι ακόμα καλύτερα.

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Το δίλημμα είναι ψευδές. Οι πολιτικοί δεν είναι χρήσιμοι δίχως τους τεχνοκράτες και οι τεχνοκράτες δεν ωφελούν δίχως την εμπειρία του πολιτικού. Έχω την τύχη να μετέχω και των δύο αυτών ιδιοτήτων και πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός θα με βοηθήσει στην άσκηση των καθηκόντων ως περιφερειάρχη.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Το πρόβλημα είναι πια πολιτική εφαρμόζεις και όχι ποιοι την εφαρμόζουν.

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Χρειάζεται απλά ένας «διαχωρισμός εξουσιών»: Καθαρές πολιτικές που εφαρμόζονται από καλούς τεχνοκράτες. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν μπερδεύονται οι ρόλοι. Όταν, για παράδειγμα, η διοίκηση αρχίζει να σκέφτεται όχι πολιτικά αλλά με βάση το τι είναι επιλέξιμη δαπάνη είναι μεγάλο λάθος. Όπως λάθος είναι και όταν οι αντιπεριφερειάχες και οι αντιδήμαρχοι, αντί να δίνουν κατευθύνσεις, παρεμβαίνουν καθημερινά στις υπηρεσίες και τα όργανα επιβάλλοντας το πώς θα γίνει κάτι χωρίς να είναι ειδικοί .

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Ο καθορισμός των στόχων της Διοίκησης είναι έργο συσχετισμών στην πολιτική. Από εκεί και ύστερα έχουν δουλειά και ρόλο οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες. Χωρίς πόρους και προσωπικό θα αποτύχουν και οι δύο…

 

Τα ποσοστά του πρώτου γύρου δεν βγάζουν  περιφερειάρχη .  Πιστεύετε ότι ο πρώτος έχει το ηθικό πλεονέκτημα , επενδύετε σε συνεργασίες και αν ναι θα βάλετε όρους ή όχι ;

Απόστολος Κατσιφάρας-Δικαίωμα στην πρόοδο

Η συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή. Για εμάς, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερα από αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα. Το κάναμε. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν επιτρέψαμε να μπουν τα κόμματα στη λειτουργία μας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι μόνοι που χωρούν στην Περιφέρεια είναι οι κοινωνικοί μας εταίροι, οι πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας εγκρίθηκαν το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικής Ανάπτυξης, οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες, οι πρώτες που πέρασαν στην Ελλάδα, και τις δύο μεγάλες Στρατηγικές για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε Πύργο – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία και σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό, με μεγάλη πλειοψηφία. Πρόκειται για θέματα που συνήθως δημιουργούν τριβές. Σε εμάς, οι συμμετοχικές διαδικασίες που έχουμε επιλέξει στη λήψη αποφάσεων λειτούργησαν θετικά. Και αυτό από επιλογή. Διότι μας αφορά όλους. Άρα έχουμε δώσει δείγματα γραφής, που δεν εξαρτώνται από συστήματα διοίκησης.

Στόχος μας, οι ομόφωνες αποφάσεις. Γιατί στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κόμματα, δεν χωρούν χρώματα.

Νεκτάριος Φαρμάκης-Όλα από την αρχή

Κατ’ αρχήν, ποτέ και κανένας δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη. Και προσωπικά τουλάχιστον, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω την απόφαση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι πιστεύω στις συνεργασίες, αρκεί να είναι ειλικρινείς και… πραγματικές. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία κάτω από το τραπέζι, με αδιαφανείς όρους και συνδιαλλαγές. Και δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του είδους «εγώ αποφασίζω και εσύ ψηφίζεις». Η συνεργασία προϋποθέτει τον ειλικρινή και ανοικτό διάλογο. Και προσωπικά, πάντα επεδίωξα αυτόν τον διάλογο και πάντα θα τον επιδιώκω. Σε ό,τι αφορά τους όρους, ήδη είπα έναν: Τη διαφάνεια. Υπάρχει άλλος ένας: Σύγχρονη νοοτροπία και ταχύτητα στις δράσεις της Περιφέρειας. Εμείς, ως περιφερειακή διοίκηση δεν θα ξεκινάμε έργα στο τέλος της 4ετίας, αλλά στην αρχή!

Κώστας Σπηλιόπουλος-Δυτική Ελλάδα μπροστά

Η απλή αναλογική δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Οι συνεργασίες θα προκύψουν απαραίτητες και από τη δική μου πλευρά δεν τίθεται ζήτημα όρων αλλά προγραμματικών συγκλίσεων. Για εμάς υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με παρατάξεις που δεν εμπνέονται από τις αρχές της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δεν πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Από εκεί και πέρα είμαι πρόθυμος για κάθε αναζήτηση συγκλίσεων αλλά και έτοιμος να αναλάβω αυτήν την υποχρέωση από τη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Νίκος Καραθανασόπουλος-Λαϊκή συσπείρωση

Είμαστε απέναντι από τις άλλες παρατάξεις, επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τον αντίπαλο πόλο, την Λαϊκή Αντιπολίτευση στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Από οποία θέση μας τοποθετήσει η λαϊκή ψήφος.

Κώστας Παπακωνσταντίνου- Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Ο Οικολογικός χώρος είναι από τη φύση του χώρος συνεργασιών και συναινετικών λύσεων. Ακόμη και τα πολιτικά όργανα στους οικολόγους είναι πάντα σε ζυγό αριθμό, ώστε εξ ορισμού να αποκλείεται η πλειοψηφία και να επιβάλλεται η σύγκλιση απόψεων.  Επομένως, με άνεση αντιμετωπίζουμε την απλή αναλογική και τις συνεργασίες με όρους βιωσιμότητας και διαφάνειας. Προσοχή, όμως: Συνεργασίες σε πολιτικές και σε κεντρικά ζητήματα, όχι συνδιαλλαγή για την εξουσία και υπαγωγή κάτω από έναν «αρχηγό» – αυτό ξεχάστε το! Όσον αφορά το ποιος θα έχει το ηθικό πλεονέκτημα, αυτό περισσότερο θα κριθεί από τη στάση του πριν και μετά τον πρώτο γύρο και όχι από το ένα πάρει 1 ή 2% παραπάνω από κάποιον άλλο.

 

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Δεν θα αποτελέσουμε μέρος καμιάς πλειοψηφίας που δεν θα ικανοποιεί βασικές προτεραιότητες για την αλλαγή της κατάστασης στην Δυτική Ελλάδα. Ευελπιστούμε πως το εκλογικό σώμα και τα αποτελέσματα των εκλογών θα μας δώσουν τη δύναμη να παρέμβουμε ακόμα πιο ουσιαστικά στην αλλαγή της ζωής των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό είναι ένα  κριτήριο που καθορίζει την στάση της «Αντίστασης Πολιτών»