«Εκπαίδευση χωρίς σύνορα» στο ΤΕΙ Πύργου

aithousa.jpg

Να καταργήσει τα σύνορα της γνώσης και της εκπαίδευσης θα επιχείρησει από το 2016 το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο freedombus! (λεωφορείο της ελευθερίας)

Το freedombus παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στους σπουδαστές της Μουσειολογίας σε αίθουσα του ΤΕΙ Πύργου, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι γνώσης και εκπαίδευσης, το οποίο θα ξεκινήσει από την κεντρική Ευρώπη και φιλοδοξεί να καταλήξει στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το φιλόδοξο και καινοτόμο Project διέπεται από τη φιλοσοφία του «δικτύου χωρίς σύνορα» (cross boarder Νetwork) μέσα από την ιστορία και την τένη και αποτελεί ένα κινητό εργαστήρι της εκπαίδευσης και της γνώσης. Αναμένεται να συμμετάσχουν 70 σπουδαστές από 28 διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, πραγματοποιώντας ένα δημιουργικό ταξίδι 3000 χλμ στην Κεντρική Ευρώπη διαμέσαου της τέχνης της επιστήμης και της χειροτεχνίας. Οι σπουδαστές θα επισκεφθούν πόλεις που κουβαλούν σπουδαία ιστορική, πολιτική και κοινωνική κληρονομιά, όπως το Κάουνας, το Τρίερ, η Βαρσοβία, κ.ά., μέσα στη διετία 2016-17,  και το 2018 θα καταλήξουν στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, όπως δήλωσε στην εφ.Πατρίς ο τέως πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σωκράτης Καπλάνης,  ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση μαζί με την καθηγήτρια Αnna Bulanda-Pantallaci από το τμήμα Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Τρίερ της Γερμανίας και την Barbara Hellinge, διευθύντρια ελέγχου από το ίδιο ίδρυμα.

Ο κ.Καπλάνης τόνισε στην εφ.Πατρίς ότι «επιλέξαμε τον ιερό χώρο της Ολυμπίας λόγω του ισχυρού συμβολισμού του ως λίκνου της αρμονικής συνύπαρξης  των λαών μέσα από την αρμονική σύζευξη σώματος και πνεύματος.  Στόχος μας είναι να συρρεύουν όλοι στην Ολυμπία για περίπου τρεις  εβδομάδες, για αυτό και συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων».

Ο τέως πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας πρόσθεσε ότι έγινε μία ακόμα συνάντηση με τον δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία διαμόρφωσης του χώρου που θα φιλοξενήσει τους φοιτητές για περίπου τρεις εβδομάδες, όπου θα γίνονται και εκπαιδευτικές δράσεις.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν άνθρωποι πάρα πολλών ειδικοτήτων, όπως καλλιτέχνες, σχεδιαστές, λέκτορες, φοιτητές, τεχνίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε και η καθηγήτρια Anna Bullanda Pantalacci «στόχος του FreedomBus είναι η καινοτομία στην εκπαίδευση μέσα από τη διεθνοποίησή της μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σε ευρύτερα στρώματα πληθυσμού  και τον εμπλουτισμό της γνώσης με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πρέπει να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών ιδεωδών όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η ισότητα και η ελευθερία έκφρασης, ώστε να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της ηθικής κρίσης και δράσης.

 

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com