Ζώα

Η εκπαίδευση του σκύλου… από το Α ως το Ω.

Ακούστε το άρθρο

Σκύλοι υπάρχουν σε πολλά σπίτια, λίγοι όμως συμπεριφέρονται σωστά και είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Μάθετε χρήσιμες συμβουλές για να γίνετε ένας σωστός αρχηγός της αγέλης.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι εξανθρωπίζουν τα συναισθήματα των σκύλων. Αν ο σκύλος σας δεν σας σέβεται και δεν σας αντιμετωπίζει ως αρχηγό της αγέλης, δεν θα σας ακούει. Το σημαντικό είναι να δείχνετε ηρεμία, αυτοπεποίθηση και συνέπεια.

Ιεραρχία

Μην επιτρέπετε στο σκύλο να σκαρφαλώνει στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Αν βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με εσάς, ο σκύλος θα νομίζει ότι έχει ανέβει στην ιεραρχία της αγέλης.

Ξεκαθαρίστε τους κανόνες από την πρώτη κιόλας μέρα, βάλτε όρια και τηρήστε τα. Για το σκύλο, είστε και εσείς ένας σκύλος που απλώς στέκεται στα πίσω πόδια του. Επομένως, μπορείτε να γίνετε είτε αρχηγός είτε ισότιμο μέλος της αγέλης ή πάλι να υποταχθείτε στο σκύλο. Αν δείξετε σημεία αδυναμίας, ο σκύλος θα νιώθει ότι πρέπει να πάρει τον έλεγχο.

Χοροπήδημα

Μην χαιρετάτε ποτέ το σκύλο στην εξώπορτα. Ο ενθουσιώδης χαιρετισμός σας ή η επίπληξη για το χαρούμενο καλωσόρισμά του προκαλούν άγχος στο σκύλο.

Μπείτε στο σπίτι ήρεμα. Βγάλτε τα παπούτσια σας, τακτοποιήστε τα πράγματά σας – προσποιηθείτε (για λίγο) ότι δεν έχετε σκύλο. Μόλις ο σκύλος ησυχάσει, χαιρετήστε τον ψύχραιμα.

Άγχος αποχωρισμού

Μην δημιουργείτε αναστάτωση όταν ετοιμάζεστε να βγείτε έξω.

Προσπαθήστε να αποχωρίζεστε τακτικά το σκύλο, από νωρίς, για αυξανόμενα χρονικά διαστήματα. Δώστε στο σκύλο ένα δωράκι καθώς θα βγαίνετε, πχ. ένα παιχνίδι που θα τον κρατήσει απασχολημένο.

Βόλτα με το αυτοκίνητο

Μην αποφεύγετε το αυτοκίνητο.

Κάντε ένα βήμα κάθε φορά. Πρώτα, βάλτε το σκύλο στο αυτοκίνητο, ανοίξτε τα παράθυρα, κλείστε τις πόρτες και καθίστε ήσυχα. Επαινέστε το σκύλο και ανταμείψτε τον αν είναι ήρεμος. Μπορείτε ακόμη να του δώσετε κάτι να φάει. Την επόμενη φορά, ανάψτε τη μηχανή και καθίστε μέσα στο αυτοκίνητο. Κάποια άλλη στιγμή, κάντε ένα γύρο στο τετράγωνο. Δείξτε υπομονή, ώσπου ο σκύλος σας να νιώθει άνετα στο αυτοκίνητο.

Επιχείρηση «τουαλέτα»

Μην επιπλήττετε το σκύλο και μην τον τιμωρείτε τρίβοντας το πρόσωπό του στο σημείο του ατυχήματος, αν τύχει να λερώσει μέσα στο σπίτι. Αν ο σκύλος θέλει να κάνει την ανάγκη του και δεν υπάρχει κανείς τριγύρω για να αναγνωρίσει τα σημάδια, είναι επόμενο ότι θα λερώσει το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση μην κάνετε φασαρία – καθαρίστε το πάτωμα χωρίς να πείτε κουβέντα.

Επαγρυπνείτε, μέρα και νύχτα. Βγάζετε βόλτα το σκύλο όσο πιο συχνά μπορείτε, ιδίως μετά το φαγητό και τον ύπνο. Με μια μικρή ανταμοιβή στο χέρι, δώστε την εντολή. Μόλις ο σκύλος κάνει την ανάγκη του, επαινέστε τον, ανταμείψτε τον και μπείτε στο σπίτι. Τελικά ο ίδιος ο σκύλος θα ζητά να βγαίνει έξω και εσείς θα πρέπει να τον επιβραβεύετε κάθε φορά.

Ενοχλητικό γάβγισμα

Μην φωνάζετε στο σκύλο όταν γαβγίζει. Δεν καταλαβαίνει ότι σας ενοχλεί, αντιθέτως νομίζει ότι σας αρέσει και ότι θέλετε να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Τραβήξτε την προσοχή του. Χτυπήστε απότομα τα χέρια σας, λέγοντας «Αρκετά!», και στρέψτε αλλού το ενδιαφέρον του.

Άσκηση

Μην φανταστείτε ότι μια βιαστική βόλτα γύρω από το τετράγωνο καλύπτει την ανάγκη ενός μεγαλόσωμου σκύλου για άσκηση. Κάθε άλλο. Πολλοί σκύλοι γαβγίζουν, σκάβουν και προκαλούν καταστροφές επειδή νιώθουν βαριεστιμάρα και απογοήτευση μέσα στο σπίτι.

Προσφέρετε δυνατότητες σωματικής άσκησης και πνευματικά ερεθίσματα στο σκύλο. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων. Η κοινωνικοποίηση, η συμμετοχή σε μια ομάδα με άλλους σκύλους και η μάθηση ασκούν ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο των σκύλων.

Σκύλοι φύλακες

Μην νομίζετε ότι ο σκύλος θα σας προστατεύει επειδή κοιμάται στην αυλή. Ένα απλό κόκκαλο αποσπά γρήγορα την προσοχή ενός σκύλου – αν κινδυνεύετε και ο σκύλος δεν είναι συνηθισμένος να βρίσκεται μέσα στο σπίτι, δεν θα έρθει να σας σώσει.

Κρατήστε το σκύλο μέσα στο σπίτι, αντιμετωπίστε τον σαν μέλος της οικογένειάς σας.

Η επιλογή του κατάλληλου σκύλου

Επιλέξτε το σκύλο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στη νοοτροπία σας. Αν το σπίτι σας είναι μικρό, επιλέξτε έναν πιο μικρόσωμο ή λιγότερο δραστήριο σκύλο.

Μην πάρετε δύο κουτάβια συγχρόνως. Θα δεθούν μεταξύ τους και θα σας αγνοούν.

Πάρτε και δεύτερο σκύλο αφού ο πρώτος ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Ο δεύτερος σκύλος έχει την τάση να μιμείται τη συμπεριφορά του πρώτου.

Πηγή: epithimies.gr

Όλη η επικαιρότητα