Εκπαίδευση Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκπαιδευτικοί ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σκόπιμη υποβάθμιση από το υπουργείο

Ακούστε το άρθρο

Για σκόπιμη υποβάθμιση των ΤΕΙ από την πολιτεία κάνουν λόγο, με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αφού φοβούνται πως οι νέες διαδικασίες επιλογής θα έχουν ως αποτέλεσμα το διορισμό καθηγητών χωρίς τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα, ακόμα και χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο νόμου όπου περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων καθηγητών εφαρμογών και επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και θα καταλάβουν με μια απλή αίτησή τους όσοι με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, κρίθηκε ότι συνδέονται με το οικείο ΤΕΙ με μία ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Στη χώρα όπου κυριαρχεί η καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος και των ψηφισθέντων νόμων με επιταγές της τρόικας (ή των θεσμών ή όπως η κυβέρνηση επιθυμεί να αποκαλεί) καλούμε τον κ. υπουργό να μας ενημερώσει: Σε ποια χώρα του κόσμου οι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται με απλή αίτησή τους και χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα. Ούτε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν διορίσατε κ. υπουργέ καθηγητές με απλή αίτηση χωρίς να έχουν τουλάχιστον τα τυπικά για τη θέση προσόντα (διορισμός πολυτέκνων καθηγητών). Αν εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος 4009/2011 και συγκεκριμένα το κεφάλαιο ΣΤ – Μέρος Α – άρθρο 16, 17, 18, 19 και 20 που αφορά στα προσόντα, την εκλογή – εξέλιξη, τις επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητών καθώς και το διορισμό τους. Αν για το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΤΕΙ της χώρας ισχύουν 2 μέτρα και 2 σταθμά στον τρόπο πρόσληψης λειτουργών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι αν οι επίπονες διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης που έχουν βιώσει μπορούν να αντικατασταθούν από μια απλή αίτηση. Γιατί τα ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως ο παρίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που με στοχευόμενες ενέργειες, στις οποίες δεν έχει προβεί το υπουργείο έως τώρα ούτε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποβαθμίζονται διαρκώς και δεν τους επιτρέπεται η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και ολοκλήρωση. Η συγκεκριμένη πρόθεση αποτελεί βαθύτατη προσβολή για τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, τα οποία από το Ν.2916/2001 και ύστερα είναι επιστήμονες με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, με διδακτορικές διατριβές, επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε ερευνητικά έργα, κ.ά., σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ατόμων που αφορά η συγκεκριμένη διάταξη, οι οποίοι απασχολούνταν ως έκτακτοι συνεργάτες των ιδρυμάτων σε μία περίοδο πριν το 2001 όταν και τα ΤΕΙ δεν ανήκαν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και στην πλειονότητά τους δεν διέθεταν διδακτορικούς τίτλους -πολλοί ούτε καν μεταπτυχιακούς- και ακαδημαϊκά προσόντα. Πρόκειται για ένα σημαντικό πισωγύρισμα των ιδρυμάτων σε εποχές «σκοτεινές» για τα ΤΕΙ. Μήπως το υπουργείο ονειρεύεται την επιστροφή των ΤΕΙ στην πριν το 2001 κατάσταση; Η εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων θα μπορούσε να γίνει με την ένταξη των συγκεκριμένων ατόμων σε θέσεις ΕΔΙΠ και όχι σε θέσεις ΕΠ, οι οποίες είναι θέσεις δημοσίων λειτουργών και όχι υπαλλήλων, που απαιτούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προσόντα και διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία για να πληρωθούν.

Τα υπηρετούντα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας, έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκλεγεί με απόλυτα διαφανείς ακαδημαϊκές διαδικασίες, διαθέτοντας αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και επιτελούν, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τρικλοποδιές, το ερευνητικό, το εκπαιδευτικό αλλά και το τεράστιο διοικητικό τους έργο με απόλυτη ευσυνειδησία. Εχουν επωμισθεί μεγάλο και δυσανάλογο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία που θα οδηγεί στον διορισμό καθηγητών χωρίς τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα, ακόμα και χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους, σκόπιμα υποβαθμίζει τα ΤΕΙ. Ας μην απαξιώνεται η προσπάθειά τους αυτή για μικροκομματικά οφέλη και σκοπιμότητες που ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν βίωσε ούτε στις πιο αυταρχικές περιόδους”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα