Αχαϊα Ηλεία

Εκπροσώπηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το POS (Patras Office Space) και το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» σε δράσεις Ανοιχτής & Κοινωνικής Καινοτομίας στην Ολλανδία.

Ακούστε το άρθρο

Με νέες ιδέες, πλούσιες εμπειρίες και καλές πρακτικές να μεταφέρουν στην ΠΔΕ, επέστρεψαν από την Ολλανδία η κα. Ιωάννα Χαμακιώτη από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ,ο κ. Νάσος Κοσκινάς, ιδρυτής του Patras Office Space – του πρώτου coworking χώρου στην Πάτρα και η κα. Ελένη Αρβανίτη από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος». Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων συμμετείχαν σε τριήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε 11-14 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη Coevorden της Περιφέρειας του Drenthe της Ολλανδίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου OSIRIS – Open Social Innovation policies driven by co – Creative Regional Innovation ecosystem S» www.interregeurope.eu/osiris/, στο οποίο το ΙΤΥΕ Διόφαντος συμμετέχει ως εταίρος.

Στα πλαίσια της συνάντησης, η ελληνική αποστολή καθώς και οι υπόλοιποι εταίροι συμμετείχαν σε εργασίες Αναλυτικής μελέτης και αξιολόγησης (Peer Review), κατά τις οποίες μελετήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την Ανοιχτή και Κοινωνική Καινοτομία της περιοχής του Fundao (Πορτογαλία) και της Περιφέρειας του Drenthe (Ολλανδία). Συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις για το πώς θα ξεπεραστούν υφιστάμενα προβλήματα και προκλήσεις αλλά και πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες δομές ανοιχτής και κοινωνικής καινοτομίας στις συμμετέχουσες περιφέρειες.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δομές Ανοιχτής και Κοινωνικής Καινοτομίας, οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή και έχουν λάβει μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινότητα και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμοσθούν στην ΠΔΕ. Όπως, η καλή πρακτική Toolbox, αποτελεί έναν co-working πολυχώρο στην περιοχή του Emmen, στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι όσοι θέλουν να δημιουργήσουν διάφορες κατασκευές ή να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να εργαστούν. Μάλιστα, αρκετές ώριμες πια εταιρίες σχετικές με χειροποίητα προϊόντα έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε αυτή τη δομή.

Επιπλέον επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες δομές Ανοιχτής και Κοινωνικής Καινοτομίας, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χειροποίητες κατασκευές από γυαλί, ξύλο και άλλα υλικά βασισμένες πάντα στις τοπικές παραδόσεις και μοτίβα. Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων, οι Έλληνες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τοπικούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να αποκομίσουν χρήσιμες ιδέες και πρακτικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και να υιοθετηθούν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα