Κόσμος

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Στους 18 οι νεκροί

Ακούστε το άρθρο

Ο απολογισμός των νεκρών της ηφαιστειακής έκρηξης του περασμένου μήνα στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε σε τουλάχιστον 18, καθώς ένας από τους ανθρώπους που είχαν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα υπέκυψε σε νοσοκομείο της Αυστραλίας, ανακοίνωσε η νεοζηλανδική αστυνομία σήμερα, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι, μια έφηβη από την Αυστραλία κι ένας σαραντάρης τουριστικός οδηγός από τη Νέα Ζηλανδία, παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι, με τις αρχές πάντως να θεωρούν απόλυτα βέβαιο πως έχασαν τη ζωή τους.

«Η αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι άλλος ένας άνθρωπος πέθανε σε νοσοκομείο της Αυστραλίας χθες βράδυ εξαιτίας των τραυμάτων που υπέστη στην έκρηξη [του ηφαιστείου του] Ουακαάρι/Νησιού Γουάιτ», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπαρχηγός της Τζον Τιμς.

Η αστυνομία απέφυγε να δημοσιοποιήσει το ονοματεπώνυμο και την εθνικότητα του θύματος. Τα περισσότερα από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου ήταν υπήκοοι, ή μόνιμοι κάτοικοι, της Αυστραλίας.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανέστειλαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ανθρώπων που αγνοούνται, προειδοποιώντας ότι τα πτώματά τους ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

47 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο Νησί Γουάιτ, που αποτελεί ουσιαστικά τον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κάτω από το νερό, όταν έγινε η έκρηξη, την 9η Δεκεμβρίου. Πολλοί από τους ανθρώπους που επέζησαν συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, καθώς υπέστησαν εκτεταμένα εγκαύματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι έρευνες οι οποίες διενεργούνται για την ηφαιστειακή έκρηξη και την αντίδραση των νεοζηλανδικών αρχών αναμένεται να διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Αρντέρν.

Όλη η επικαιρότητα