Ηλεία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου δήμου Πύργου: Με το φόβο του «Ζήνωνα»…

Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Πύργου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μιας και τα καιρικά φαινόμενα –και μετά τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική– δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού…

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής –πρόεδρος του ΣΤΟ- και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων…

Οι συμμετέχοντες εξήραν την ετοιμότητα τους για να αντιμετωπιστεί το κύμα κακοκαιρίας, όμως, παράλληλα  σχολίασαν και δεδομένα που σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης του Πύργου…

 

Ο δήμαρχος κ. Λιατσής τόνισε ότι «η σχέση μας με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι αγαστή. Είναι υποχρέωση μας και καθήκον μας, υπάρχει και η εμπλοκή της Πολιτείας. Δεν θρηνήσαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών το 2012 και πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα περισσότερα σε μια κανονική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Υποχρεούμαστε να είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα και λέω ότι, ίσως, η πολιτική προστασία του Δήμου Πύργου να είναι η καλύτερη στο νομό. Όλοι είμαστε σε μια δική μας ιδιόρρυθμη ετοιμότητα με τα μέσα που διαθέτουμε. Η κακή εμπειρία του παρελθόντος με σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες παραμερίζουμε τα πάντα και λέμε πάμε όλοι μαζί όπως άλλωστε ο νόμος επιβάλλει.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Γιάννης Πετρούτσος ανέφερε ότι: «από την ενημέρωση που έχουμε ο Ζήνων εξασθενεί . Εμείς όμως είμαστε σε επιφυλακή έως ότου εκπνεύσει οριστικά το φαινόμενο. Ενημερώνω ότι  υπάρχουν σε Πύργο, Ολυμπία, Κρέστενα, Λεχαινά και Αμαλιάδα 13 οχήματα ενισχυμένα με μηχανήματα κοπής δένδρων  και βενζινοκίνητες μηχανές άντλησης υδάτων. Αν χρειαστούμε κάτι παραπάνω θα ζητηθεί στήριξη από Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας».

Την οικονομική, αλλά και σε έμψυχο δυναμικό, στήριξη του δήμου Πύργου –καταθέτοντας στα πρακτικά, αλληλογραφία με την Π.Ε. Ηλείας και την Αποκεντρωμένη-  ζήτησε ο πρόεδρος του Β` ΤΟΕΒ κ. Αρβανιτάκης που μίλησε για «αλληγορία των υπηρεσιών», για να συμπληρώσει ότι «διαχειριζόμαστε τα όμβρια ύδατα μιας μεγάλης οικιστικής ζώνης και θα ήθελα για να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε κατά το δυνατό και σε λογικά πλαίσια να έχουμε μια οικονομική τακτοποίηση».

Ο πρόεδρος του Α` ΤΟΕΒ Πέτρος Θεοδωρέλλος μίλησε, επίσης, για τα χρέη που υπάρχουν προς την υπηρεσία από τον δήμο Πύργου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι… «παλεύουμε με μια τσάπα 50 χρόνων. Ότι μπορούμε κάνουμε».

Στο σημείο αυτό επενέβη ο κ. Λιατσής που υπερτόνισε την προσπάθεια του δήμου Πύργου για εξυγίανση των οικονομικών του. Κάλεσε μάλιστα τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Σκαρτσιάρη να εξηγήσει την κατάσταση… «οι ΤΟΕΒ μας οφείλουν, λόγω του ότι πληρώναμε πάγια για 10-15 χρόνια για 400 στρέμματα που δεν κατέχει ο δήμος»… είπε ο κ. Σκαρτσιάρης συμπληρώνοντας ότι το θέμα (σ.σ. που αφορά στην θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής), βρίσκεται στα δικαστήρια. «Η αταξία γίνεται τάξη» σχολίασε ο κ. Λιατσής με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ να αντιδρούν μιλώντας για μη ενημέρωση… «δώσαμε χρήματα που δεν θα έπρεπε, τα οποία θα ζητήσουμε πίσω. Αν υπάρχει διαφορά που πρέπει να σας αποδώσουμε θα το κάνουμε… ορθά, κοφτά, ξεκάθαρα!» ήταν το σχόλιο του κ. Σκαρτσιάρη…

Η συζήτηση εξελίχθηκε με τον κ. Λιατσή να μιλά για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Λάπατου ζητώντας από τους κάτοικους της περιοχής να είναι υποψιασμένου αφού, όπως σχολίασε, «αν το ύψος της βροχής είναι πολύ μεγάλο, κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο».

Το λόγο πήρε ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Πύργου κ. Βασιλόπουλος που δήλωσε πως «υπάρχει τάφρος που κατευθύνει τα νερά προς την πόλη του Πύργου και έχει ως αποτέλεσμα να πλημυρίζουν οι εργατικές κατοικίες της Κατακόλου. Την γλυτώνει το νοσοκομείο και πλημμυρίζει ο Πύργος. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τακτοποιηθεί»… «αυτό να το καταλάβει ο Περιφερειάρχης, ο υπουργός αλλά πάνω απ` όλα οι πολίτες του Πύργου. Την αλήθεια ή τη λέμε ή δεν τη λέμε», συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου Κώστα Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις. Αν πληγεί το νοσοκομείο, πλήττεται ο ιστός της πόλης… μέχρι σήμερα δεν έχω δει ουσιαστικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν κακοτεχνίες αφού το καλοκαίρι κρατά νερό κάτω από το γεφυράκι πλησίον του νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα έχει συνωμοτήσει το σύμπαν για να μην συμβεί τίποτα!».

«Έχουμε μόνο μια τσάπα αλλά δεν έχουμε χειριστή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΓΟΕΒ Νίκος Σουρελές…. που μίλησε και για την κακή κατάσταση των τριών αντλιοστασίων που υπάρχουν στην περιοχή, ξεπερασμένης τεχνολογίας που υπολειτουργούν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Καβουρίου. «Αν υπάρξει βλάβη ουαί και αλλοίμονο… θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή».

Όλη η επικαιρότητα