Οικονομία

Έκτακτο EuroWorking Group για τη συμφωνία

07-72137tsakalwtoxouliarakhseurogroup1200.jpg
Ακούστε το άρθρο
Με αντικείμενο την προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Στη συνεδρίαση θα γίνει αποτίμηση της συμφωνίας, ενώ θα συζητηθούν εκτενέστερα τα κρίσιμα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, η Γερμανία τηρεί σκληρή γραμμή, καθώς ζητά να παραμείνουν στο 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει 3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, η σχετική λίστα θα συνταχθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο ζητά αναλυτικότατη περιγραφή του τι πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η δόση.

Το οριστικό πράσινο φως στη συμφωνία θα δοθεί από το Eurogroup στις 22 Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Θα προηγηθούν δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group: η μία εκτάκτως την Πέμπτη και η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου.

Στο μεταξύ, στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Εκεί θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επίτροπος Μοσκοβισί -με λίγα λόγια όλοι οι σημαντικοί παράγοντες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι επαφές στο Μπάρι εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματική πρόοδο στο ζήτημα εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Εφόσον η λύση για το θέμα του χρέους οριστικοποιηθεί στις 22 Μαΐου, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, είτε στην επόμενη της 20ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα