Εκλογές

Εκτενή δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ και επενδυτικών οίκων για τις «ελληνικές κάλπες»

21a1a669f84bdf2c920545545878353f.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου συγκεντρώνουν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα με τις ευρωπαικές εφημερίδες να επισημαίνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εκλογικό τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν επίσης βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές, σημειώνουν τα ξένα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή με τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και της κάλπης για την ανάδειξη μελών του ευρωκοινοβουλίου, ασχολούνται αρκετοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού.

Ενδεικτικό είναι πως όσο περνάνε οι ώρες ολοένα και περισσότερα δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων κάνουν συνεχείς αναφορές στην “ελληνική κάλπη”.

Μέχρι στιγμής το εκτενέστερο δημοσίευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα έχει το πρακτορείο Reuters. Στο δημοσίευμα αναφέρει πως “οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που σηματοδοτούν το πρώτο εκλογικό τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πριν από δύο χρόνια.

Οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει αίσθημα αμφισβήτησης του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος διασταυρώνει τα ξίφη του με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής που δείχνουν να καρπώνονται οφέλη”.

Η γαλλική Le Monde γράφει πως “η Ελλάδα άρχισε να ψηφίζει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες αποτελούν ένα τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών του Αντ. Σαμαρά απέναντι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί επίσης βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου”.

Για τη γαλλική εφημερίδα, το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στο κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού και αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε μία χώρα που έχει γονατίσει τα τελευταία έξι χρόνια από την ύφεση και την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 26%.

Από πλευράς των επενδυτικών οίκων τώρα η Royal Bank of Scotland αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μεταβλητότητα, αλλά παραμένει θετική για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η RBS αναφέρει πως η ανάπτυξη δείχνει σημάδια βελτίωσης ωστόσο το πολιτικό ρίσκο αναδύεται εκ νέου με τις ευρωεκλογές

Ωστόσο, προσθέτει, οι πιθανότητες για τη διενέργεια εθνικών εκλογών μετά τις Ευρωεκλογές είναι μόλις 10-15%. Και καταλήγει πως εάν από την κάλπη βγει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει μεν μεταβλητότητα στην αγορά, όχι όμως και προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης εντός του 2014.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Bank of America Merrill Lynch: “Βλέπει” μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές και εκλογική αναμέτρηση το 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα η BofAML προειδοποιεί πως οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. “Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δείξει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων”, τονίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Η BofA ML δηλώνει πάντως ότι δεν ανησυχεί για τις δημοτικές εκλογές, αφού οι υποψήφιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνδέονται πάντα με τα κόμματα, ενώ και τα ίδια τα κόμματα εστιάζουν περισσότερο τις προσπάθειές τους στις ευρωεκλογές. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποψηφίους που έχουν προοπτικές να κερδίσουν σε μεγάλες πόλεις, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος τονίζει πως η σημασία των ευρωεκλογών για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποτιμάται. “Πιστεύουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν εάν οι ευρωεκλογές αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θεωρούμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας”, αναφέρουν οι αναλυτές. Και εξηγούν πως ένα τέτοιο σενάριο θα εκτυλιχθεί εάν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά. “Με βάση τη δική μας εξέταση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όμως, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο”, σημειώνουν.

Όλη η επικαιρότητα