Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ: Ένα εκατομμύριο όπλα είναι παράνομα

Ακούστε το άρθρο

Ένας στους 12 Έλληνες οπλοφορεί νόμιμα, έχοντας στην κατοχή του κυνηγετικό ή πυροβόλο όπλο αλλά ένας στους 10, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να οπλοφορεί παράνομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”Ελεύθερος Τύπος”, οι αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν ότι Έλληνες ”τουρίστες” πηγαίνουν στην Βουλγαρία και επιστρέφουν με… οπλοστάσια.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. , δηλωμένα είναι 825.040 κυνηγετικά όπλα, που μπορεί να αντιστοιχούν 2 ή και 3 σε ένα άτομο, και 5.740 πυροβόλα όπλα (πιστόλια-περίστροφα), τα ανεπίσημα στοιχεία όμως προβληματίζουν περισσότερο, καθώς οι αστυνομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.000.000 παράνομα όπλα, από πιστόλια, περίστροφα, υποπολυβόλα έως καλάσνικοφ.

Ένας από αυτούς τους κατόχους περιστρόφου, που αγόρασε στη «μαύρη» αγορά, χωρίς να ομολογεί τον τρόπο προμήθειάς του, ήταν και ο 54χρονος δράστης των άσκοπων πυροβολισμών που τραυμάτισαν σοβαρά την 8χρονη Αλεξία. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Και αυτό γιατί οι άσκοποι πυροβολισμοί είναι αδίκημα πλημεληματικού χαρακτήρα… Έτσι περιγράφεται στο άρθρο 12 του νόμου 2168/1993.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν ότι Έλληνες «τουρίστες» πηγαίνουν στη Βουλγαρία και επιστρέφουν με… οπλοστάσια. Οι τουριστικές περιοδείες… εξοπλισμού έγιναν αντιληπτές από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες είχαν διοργανώσει μια κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα και προμηθεύονται πιστόλια ισχυρού κρότου με αβολίδωτα φυσίγγια, τύπου zoraki 925 και ekol special, τα οποία όμως πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε χρηστικά πυροβόλα όπλα των 9 mm. Δεκάδες κακοποιοί τα έχουν προμηθευτεί λόγω χαμηλού κόστους και τα έχουν μετατρέψει σε δολοφονικό οπλισμό για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών και ληστρικών επιδρομών.

Οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ανέφεραν πως τουλάχιστον 340 τέτοιου τύπου όπλων είναι διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ιδιώτες επισκέπτονται τη γειτονική χώρα και αγοράζουν πιστόλια κρότου, που πωλούνται νόμιμα εκεί από 200 έως 400 ευρώ και τα φέρνουν στην Ελλάδα μέσα στις αποσκευές τους. Πολλοί από τους αγοραστές που ρωτήθηκαν για ποιο λόγο αγοράζουν αυτόν τον οπλισμό απάντησαν: «Τα θέλουμε για την προστασία μας, δεν μας ζήτησε κανείς κάποια προϋπόθεση για την κατοχή τους»

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Όλη η επικαιρότητα