Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ.: Λιγότερες οι ανθρωποκτονίες, αύξηση σε κλοπές και ληστείες το α’ εξάμηνο του 2019

Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στους δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και την αποτίμηση της συνολικής δραστηριότητας της Αστυνομίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς δίνουν την διακύμανση της εγκληματικότητας, σε σύγκριση και με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2018, καταγράφονται λιγότερες κλοπές τροχοφόρων και ανθρωποκτονίες, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι ληστείες και οι κλοπές – διαρρήξεις.

Σε γενικές γραμμές, το Α’ εξάμηνο του 2019, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.

Κλιμακούμενες μειώσεις, αλλά σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται όμως και στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, όπως οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (67,1%), οι υποθέσεις εκβιάσεων (47%), οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης (35,1 %), οι υποθέσεις λαθρεμπορίου (29,5%), οι υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων (16,8%), οι υποθέσεις για όπλα (4,3 %), οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (10%), οι υποθέσεις για ναρκωτικά (8,2 %) και οι υποθέσεις πλαστογραφίας (3,4).

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, με κατασχεθείσες ποσότητες πάνω από 5,5 τόνους κάνναβη, 147 κιλά ηρωίνη, 75 κιλά κοκαΐνη και 27.503 δενδρύλλια κάνναβης.

Αύξηση στα τροχαία και στα θύματα

Αρνητικά είναι όμως και τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2018, παρατηρείται αύξηση και στα τροχαία και στα θύματα.

Συγκεκριμένα, Το Α’ εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σημειώθηκαν συνολικά 105 περισσότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την επικράτεια, με 4 νεκρούς περισσότερους, 18 σοβαρά και 60 ελαφρά τραυματίες.

Σημαντική είναι και η ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών το Α΄εξάμηνο του 2019.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το Α’ εξάμηνο του 2019 συνελήφθησαν συνολικά 72.863 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 33.155 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 23.756 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 201 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, το Α’ εξάμηνο 2019, συνελήφθησαν 39.125 άτομα να εισέρχονται παράτυπα στα σύνορα της χώρας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 5.331 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα