Ελλάδα Ποδόσφαιρο

Η ΕΛΑΣ φοβάται “νέο Φιλόπουλο” – Νέα σκηνικά οπαδικής βίας

Ακούστε το άρθρο

Βγήκαν τα… μαχαίρια των χούλιγκαν. Αιματηρά αντίποινα ανάμεσα σε οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, λίγο πριν από έναν ακόμη… Μιχάλη Φιλόπουλο, εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική. Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους ανησυχούν για την εξέλιξή τους σε «ραντεβού θανάτου» σαν αυτό που είχε καταγραφεί στις 29 Μαρτίου 2007 στη Λ. Λαυρίου στην Παιανία με τον θάνατο του 22χρονου τότε φιλάθλου του Παναθηναϊκού πριν από έναν τελικό κυπέλου βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Στις αρχές Ιανουαρίου καταγράφηκαν δύο αιματηρά περιστατικά με χρονική διαφορά δύο ημερών στο Γαλάτσι, αφήνοντας πίσω τους δύο σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι μαχαιρώθηκαν στο πλαίσιο αντιποίνων ανάμεσα σε οργανωμένους χούλιγκαν.

Πισώπλατο μαχαίρωμα

Το πρώτο ανησυχητικό κρούσμα καταγράφηκε στις 22:00 το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2018. Μερικές ώρες νωρίτερα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκού-Λαμίας για την 3η φάση του Κυπέλου Ελλάδος.

Ένας 28χρονος από την Αλβανία, επιστρέφοντας από τον αγώνα, φορώντας μπλούζα με διακριτικά της ομάδας του Παναθηναϊκού, μπήκε σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαγητού στη Λ. Γαλατσίου. Μερικά λεπτά μετά την παραμονή του στο κατάστημα μία ομάδα περίπου 15 ατόμων εμφανίστηκαν ξαφνικά και εισέβαλλαν στο εσωτερικό του. Φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα, κουκούλες και κράνη. Οι δράστες άρχισαν να γρονθοκοπούν και να κλωτσούν τον 28χρονο, ενώ κάποιοι τον χτυπούσαν με καρέκλες. Ένας από τους χούλιγκαν μαχαίρωσε το θύμα στο πίσω δεξιό ημιθωράκιο.

Κατά τη διαφυγή τους έσπασαν και τα τζάμια αυτοκινήτου εταιρείας που χρησιμοποιούσε ο 28χρονος. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε εκχύμωση στο δεξιό οπισθοπλάγιο ημιθωράκιο με θλαστικό τραύμα και μπήκε στην θωρακοχειρουργική κλινική όπου νοσηλεύτηκε.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένα στιλέτο μήκους 20 εκατοστών, ένα πλαστικό προστατευτικό κράνους, ένα μαύρο γάντι μοτοσυκλέτας και ένα μαύρο καπέλο με την αναγραφή «ST. PAULI». Σημειώνεται ότι ο 28χρονος δεν επιθυμούσε την εξέτασή του από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Στο σημείο της επίθεσης κλήθηκε και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για την συλλογή στοιχείων.

Αιματηρά αντίποινα

Δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου 2018, στις 20:30 το βράδυ, στην οδό Συρακούσιων στο Γαλάτσι, μέσα σε κατάστημα ηλεκτροψυκτικής, ιδιοκτησίας ενός 36χρονου, εξελίχθηκε μία ακόμη αιματηρή επίθεση χούλιγκαν. Μία ομάδα περίπου 10 ατόμων, με σκούρα ρούχα και κράνη μοτοσυκλέτας, εισέβαλλαν στο εσωτερικό του καταστήματος, έριξαν μια φωτοβολίδα χειρός και επιτέθηκαν εναντίον του ιδιοκτήτη, οπαδού του Ολυμπιακού, που εκείνη την ώρα εργαζόταν.

Οι δράστες άρχισαν να τον γρονθοκοπούν, να τον κλωτσούν και να τον χτυπούν με καρέκλες στο σώμα και το κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένας από τους δράστες έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον 36χρονο στο αριστερό πόδι και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο κατάστημα, σπάζοντας τραπέζια, καρέκλες, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και την  ταμειακή μηχανή. Ο 36χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύτηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Όπως διαπιστώθηκε έφερε επτά θλαστικά τραύματα στην κνήμη του αριστερού του ποδιού και θλαστικό τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Από το σημείο της επίθεσης οι αστυνομικοί συνέλεξαν ένα πλαστικό και ένα μεταλλικό μέρος της φωτοβολίδας, που έριξαν οι χούλιγκαν.

Το θύμα της επίθεσης κατά την ένορκη εξέτασή του αποκάλυψε κάτι που δεν είχε… δηλώσει μία μέρα νωρίτερα. Συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου είχε δεχθεί επίθεση από δέκα άτομα που φορούσαν και πάλι μαύρα ρούχα και κράνη, τα οποία τον ξυλοφόρτωσαν με γυμνά χέρια και ξύλινα ρόπαλα. Είχε μεταφερθεί στο «Κωνσταντοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και συγκεκριμένα ράμματα στο κεφάλι, αποχώρησε χωρίς να αναφέρει την επίθεση σε κάποια αστυνομική υπηρεσία. Και ο 36χρονος δεν επιθυμούσε την εξέτασή του από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών φωτογράφισε και εξερεύνησε τον χώρο της επίθεσης.

Οι χούλιγκαν του… ηλεκτρικού

Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ταυτοποίησαν τρεις οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην επικίνδυνη συμπλοκή με Ιταλούς χούλιγκαν της Μίλαν, τον περασμένο Νοέμβριο, μέσα στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Πευκάκια.

Η ταυτοποίηση προήλθε από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού του κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνων των καμερών ασφαλείας από τον Σταθμό Πευκάκια, που δόθηκε στην αρμόδια αστυνομική αρχή από την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.. Πρόκειται για έναν 24χρονο, έναν 33χρονο και έναν 27χρονο από την Ουκρανία, οπαδούς της ΑΕΚ.

Ο 24χρονος είχε κατηγορηθεί πριν από δύο χρόνια για επίθεση στον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλο, κατά τη διάρκεια αγιασμού των υδάτων στον εορτασμό των Θεοφανείων, στις αιματηρές συμπλοκές του περσινού τελικού κυπέλου Ελλάδος ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, στο γήπεδο του Βόλου, όπως και πρόσφατα σε επεισόδια με οπαδούς του Ατρομήτου στο Περιστέρι.

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-ΜΙΛΑΝ για το Europa League, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παρότι είχε τονιστεί στους Ιταλούς αστυνομικούς εντοπιστές και φιλάθλους να κινηθούν συντονισμένα με λεωφορεία που ήταν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, προς το ΟΑΚΑ, περίπου 70 οπαδοί, πολλοί από τους οποίους χαρακτηρισμένοι της κατηγορίας RISK επιβιβάστηκαν σε συρμό του ηλεκτρικού στην Ομόνοια με κατεύθυνση το γήπεδο.

Στις 17:55 καθώς ο συρμός είχε σταματήσει στον σταθμό Πευκάκια, οπαδοί της ΑΕΚ που περίμεναν να επιβιβαστούν για να μεταβούν στο γήπεδο, κατάλαβαν την παρουσία Ιταλών οπαδών και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον τους με πέτρες, ξύλα και πυροσβεστήρες, με αποτέλεσμα αυτοί να ανταποδώσουν. Μία διμοιρία των ΜΑΤ που έφθασε εκεί δέχθηκε επιθέσεις και από τις δύο πλευρές με καδρόνια, πέτρες και χρήση πυροσβεστήρων, αλλά κατάφερε να απομακρύνει τους οπαδούς της ΑΕΚ και να περιορίσει τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας μέσα στα βαγόνια του τρένου.

Αυτή η κίνηση εξόργισε τους Ιταλούς οπαδούς, οι οποίοι συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών με δερμάτινες ζώνες, καδρόνια και κοντάρια που είχαν μαζί τους. Έσπασαν τα τζάμια δύο βαγονιών και προκάλεσαν φθορές στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Τραυματίστηκαν έξι Ιταλοί, 32, 29, 73, 25, 38, 41 χρόνων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ αναγνωρίστηκαν από τους αστυνομικούς πως συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον τους.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο των συμπλοκών ήταν δύο μαχαίρια μήκους 18 και 25 εκατοστών…

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα