Ηλεία

Ελαιόλαδο με Χρυσό βραβείο και θεραπευτικές ιδιότητες από τους ελαιώνες εννέα παραγωγών της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς ελαιολάδου διεθνώς, βρίσκονται εννέα παραγωγοί της Ηλείας, τα ελαιόλαδα των οποίων απέσπασαν Χρυσό Βραβείο, για την υψηλή περιεκτικότητα σε υγειοπροστατευτικές ουσίες (σ.σ φαινόλες), αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η Ηλεία, είναι πραγματικά «ευλογημένος» Νομός.

Τα βραβεία «Olympia Health & Nutrition Awards», απονεμήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός World Olive Center for Health, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED «ARISTOIL» στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία, με την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.

Τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η αρχή, από την Ολυμπία

Η δράση αυτή, ξεκίνησε το 2016 στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με 565 συμμετοχές από 15 χώρες. Το 2017 υπήρχαν 800 συμμετοχές και φέτος πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 2.500 συμμετοχές, από την προαναφερόμενες χώρες, ενώ τα 1.260 δείγματα προέρχονταν από ελληνικούς ελαιώνες. Ο φετινός ήταν ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό συμμετοχών.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, περισσότεροι από 400 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία.

Τις εισηγήσεις τους ανέπτυξαν οι καθηγητές Στέφανος Καλες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Νταν Φλιν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Διομήδης Λογοθέτης από το Northeastern University, Σιμόν Πουλ από το Cambridge, καθώς επίσης οι καθηγητές  Προκόπης Μαγιάτης και Ελένη Μέλλιου από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μάγδα Τσολάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Παολα Ρόχας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Τα βραβεία

Σύντομο χαιρετισμό, στην έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Αθανάσιος Γκίκας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είναι εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ARISTOIL.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους κ.Εφραίμ ο οποίος παρέλαβε ένα από τα κορυφαία χρυσά βραβεία για το ελαιόλαδο της Μονής, το οποίο είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν με ισχυρισμό υγείας. Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί που βραβεύτηκαν, ήταν οι Λάμπρος Βλάχος από τη Λακωνία, William Wessling από την Κροατία, John Mancini και Brezza Tirrena από την Ιταλία, το «Olioli» από την Ισπανία και «Ατσας Ο.Π» από την Κύπρο.

Οι Εννέα της Ηλείας

Στην Χρυσή Κατηγορία, βραβεύτηκαν 80 παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτούς και εννέα Ηλείοι. Πρόκειται για τους:

-Διαμαντόπουλος Ιωάννης «OLEO»

-Διαμαντόπουλος Αθανάσιος

-Κτήμα Λουίζα

-Κωνσταντόπουλος Δημήτριος

-Μερκούρη-Φράγκου Χριστίνα

-Πετρόπουλος Δημήτρης

-Σπυρόπουλος Άγγελος «The Centaurus Olive Groves»

-Τζατζανάς Στυλιανός

-Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

«Το μεγάλο ποσοστό παραγωγών από την Ηλεία στη χρυσή κατηγορία οφείλεται στην Ολύμπια ποικιλία (γνωστή και ως Νεμουτιάνα) που είναι χαρακτηριστική της περιοχής της Ολυμπίας και της Γορτυνίας και η οποία δίνει τα υψηλότερα ποσοστά φαινολών σε σχέση με όλες τις άλλες ελληνικές και ξένες ποικιλίες», εξηγεί, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Μαγιάτης.

Ασημένια και Χάλκινα Βραβεία καθώς και ειδικές διακρίσεις, απέσπασαν και άλλα ελαιόλαδα Ηλείων παραγωγών.

«Φάρμακο» για Αλτζχάιμερ και καρκίνο

Η πιο σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις δυο πρώτες κλινικές μελέτες με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, σχετικά με τις υγειοπροστατευτικές ουσίες.

Στην πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη στο ΑΠΘ, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου -YIANNIS) κατάφερε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με απλό ελαιόλαδο μετά από κατανάλωση 40 γρ την ημέρα για έναν χρόνο. «Είναι η πρώτη φορά που η δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος φαίνεται να επαληθεύεται και σε ανθρώπους μετά από πολλές εκτενείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο κ.Μαγιάτης.

Στη δεύτερη μελέτη, που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποκιλία Λιανολιά Κέρκυρας (δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor) δόθηκε για περίοδο τριών μηνών σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει καμία αρνητική επίδραση στους ασθενείς. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και θεωρείται μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας», καταλήγει ο κ.Μαγιάτης.

Να συνεχιστεί η έρευνα

Στην καταληκτική ομιλία της, η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, τόνισε πως «…έχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ σοβαρά στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικούελαιολάδου. Χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει», και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας.

Όλη η επικαιρότητα