Υγεία

Ελευθέρας» στις υπηρεσίες Υγείας για 230.000 ανασφάλιστους και ανέργους

ygeia2.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Ελευθέρας» στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ αποκτούν από αύριο 230.000 ανασφάλιστοι και άνεργοι της χώρας, καθώς ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher).
 
Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν -μέσω Διαδικτύου- το ειδικό κουπόνι (voucher), μετά την υποβολή της αίτησής τους στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr. είτε μέσω οποιουδήποτε Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
 
Τη σχετική διαδικασία παρακολούθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας εκ του σύνεγγυς στο ΚΕΠ Ταύρου οι υπουργοί Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης.
 
«Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε, όσο περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα μπορούμε, για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας ιατρικές εξετάσεις. Στόχος της κυβερνήσεως είναι, στο τέλος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας, που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας, χωρίς κάλυψη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην αρμόδια υπηρεσία.
 
«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρωγός στην προσπάθεια των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, προκειμένου να διατεθεί το Health Voucher, σε όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος. Τα ΚΕΠ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο και χρέος μας είναι να τα ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Κανένα πρόγραμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, αλλά το καθένα από την πλευρά του δίνει κάποιες ανάσες» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης.
 
Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν το «Εισιτήριο Υγείας»
 

Δικαιούχοι είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (έγγαμοι).
 
Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ).
 
Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Η διάρκεια της χρήσης του Health Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες.

Όλη η επικαιρότητα