Αγροτικά

ΕΛΓΑ: Προκλητικές εισφορές και «παραμυθένιες» αποζημιώσεις

proklitikes_eisfores_kai_paramythenies_apozimioseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον ΕΛΓΑ τα ασφάλιστρα από φέτος θα είναι αυξημένα για πολλούς, αφού δεν υπάρχει το πλαφόν των 3.753 ευρώ ανά δήλωση καλλιέργειας. Για παράδειγμα, ένας αγρότης, ο οποίος πέρυσι πλήρωσε 3.753 ευρώ σε ασφάλιστρα, φέτος μπορεί να ξεπεράσει και τα 7.000 ευρώ παρέχοντας, σε μια πιθανή καταστροφή της καλλιέργειάς του την ίδια αποζημίωση, ενώ έχει πληρώσει διπλάσια ασφάλιστρα.

Όπως τονίζουν παραγωγοί, το πλαφόν που υπήρχε στις εισφορές είχε και πλαφόν στις αποζημιώσεις (93.000 ευρώ), που για να λάβει κάποιος αυτό το ποσό έπρεπε να έχει πάθει ζημιά 100% σε όλες τις καλλιέργειές του. Εύλογα τίθενται κάποια ερωτήματα στον ΕΛΓΑ: α) Γιατί δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα ασφάλιστρα και τις αποζημιώσεις; β) Το άνοιγμα του πλαφόν θα δημιουργήσει ανικανότητα αποπληρωμής από τους παραγωγούς; γ) Το να υπάρχει προαιρετική ασφάλιση στις καλλιέργειες είναι στα σχέδια του ΕΛΓΑ;

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θανάσης Ζανιάς, τονίζει ότι «το όριο της ασφαλιστικής εισφοράς ήταν στα 3.753 ευρώ και το όριο της αποζημίωσης στα 70.000 ευρώ. Πλέον, το πλαφόν της ασφαλιστικής εισφοράς ανέβηκε στα 10.000 ευρώ, ενώ παράλληλα το όριο των αποζημιώσεων αυξάνεται στα 250.000 ευρώ». Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «αυτό το κάναμε διότι παρατηρήσαμε ότι υπάρχει ένας αριθμός καλλιεργητών (μεγαλοκαλλιεργητές), οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, ώστε να λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποζημιώσεις. Άρα, υπάρχει ανταποδοτικότητα. Πριν, με τον κόφτη στα 3.753, οι καλλιεργητές μεγάλων εκτάσεων δεν μπορούσαν αποζημιωθούν σωστά».

Πάντως μεγαλοκαλλιεργητές της Ηλείας ουδέποτε έλαβαν τέτοιου είδους αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. «Τέτοια ποσά σε εισφορές και αποζημιώσεις στα χαρτιά είναι προκλητικά και μας βάζουν σε σκέψεις…», τονίζουν στην εφ. «Πατρίς».

Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι ακόλουθοι φυσικοί κίνδυνοι, που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 3 του Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011):

Φυσικοί κίνδυνοι : ο παγετός, το χαλάζι, η ανεμοθύελλα, η πλημμύρα, ο καύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία, το χιόνι, οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, οι κίνδυνοι από τη θάλασσα.

Και προσοχή: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές της φυτικής παραγωγής, όταν: 1/δεν έχει υποβληθεί από τον ασφαλισμένο Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια και 2/δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά.

Ο παραγωγός προκειμένου να δικαιούται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Να υποβάλλει δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής κάθε χρόνο στις ημερομηνίες που ορίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ β) Να καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί στον ΕΛΓΑ εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Οργανισμός, για να είναι ασφαλιστικά ενήμερος. γ) Να έχει εκπληρώσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προηγούμενων ετών δ) Να υποβάλει έγκαιρα δήλωση ζημιάς, μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη εκτίμησης.

Διαβάστε ακόμη

Επιμέλεια

Κώστας Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα