Κινηματογράφος

Η Ελλάδα πάει Κάννες – Πανόραμα ελληνικών συμμετοχών στο Φεστιβάλ

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα περισσότερα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Γιώργο Λάνθιμο, δεν είναι, όμως, μόνο η ταινία του «The killing of a sacred deer» (που σημειωτέον διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα) η μόνη ελληνική συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί στην Κρουαζέτ από τις 17 ως τις 28 Μαΐου – σημειωτέον, ο Λάνθιμος επιστρέφει στην Κρουαζέτ δυο χρόνια μετά το ειδικό βραβείο της επιτροπής, που είχε αποσπάσει το 2015 για τον «Αστακό».

Πρόκειται για τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με σταθερό συνεργάτη τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου και πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν και Αλίσια Σιλβερστόουν αλλά και μια πλειάδα Ελλήνων συνεργατών. Η νέα ταινία είναι εμπνευσμένη από αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη και αφορά έναν χειρουργό, που προσπαθεί να εντάξει στην οικογένειά του έναν έφηβο, γεγονός που θα ταράξει την ιδεατή ζωή του.

Με την τελευταία ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό για τις επιπλέον ταινίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή της γαλλοελληνικής παραγωγής «Djam». Πρόκειται για μια ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film. Πρόκειται για μια ταινία εμπνευσμένη από την ιστορία της χώρα μας και τη ρεμπέτικη μουσική που θα προβληθεί στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ.

Η ταινία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μεταξύ άλλων πηγών από το πρόγραμμα κινήτρων για προσέκλυση ξένων παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Djam

Djam είναι το όνομα μιας νεαρής Ελληνίδας που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο θείος της την στέλνει για να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα για το χαλασμένο τους καΐκι. Εκεί θα συναντήσει την Αβρίλ, μια νεαρή γαλλίδα, αδέκαρη και χαμένη, που ταξίδεψε στην Τουρκία για να εργαστεί σαν εθελόντρια σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η Djam με την ελεύθερη, γενναιόδωρη και απρόβλεπτη ψυχή, θα πάρει την Αβρίλ υπό την προστασία της και μαζί θα κάνουν ένα ταξίδι μέχρι τη Μυτιλήνη, ανακαλύπτοντας στο δρόμο την μουσική, την ελπίδα και την χαρά του να μοιράζεσαι. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα: Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο και Κομοτηνή. Την πρωταγωνίστρια υποδύεται η Δάφνη Πατακιά (η ελληνίδα Shooting Star 2016)

Συμπρωταγωνιστούν η Μαρίν Καγιόν και ο Σιμόν Αμπκαριάν, ενώ συμμετέχουν και οι Ελευθερία Κόμη, Κίμωνας Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Γιάννης Μποσταντζόγλου.

«Copa-Loca»

Η ταινία μικρού μήκους «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά θα προβληθεί στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών». Πρόκειται για την τέταρτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη παραγωγής του ιδίου και της εταιρείας Heretic. H «Copa-Loca» είναι ένα εγκαταλελειμμένο καλοκαιρινό θέρετρο, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Πωλίνα.

«A drowining Man»

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμα, στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους και σε παγκόσμια πρεμιέρα, θα συμμετάσχει η ταινία του Δανοπαλαιστινίου Μάχντι Φλάιφελ «A drowining Man» σε παραγωγή της βρετανικής εταιρείας Nakba Film Works και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Homemade Films.

Στην ταινία «A drowining Man» πρωταγωνιστεί ένα παιδί που μόνο και μακριά από το σπίτι του ψάχνει μέσα στην άγνωστη πόλη να βρει τρόπο για να ζήσει. Με τόσα αρπακτικά γύρω του θα οδηγηθεί σε συμβιβασμούς μόνο και μόνο για να επιβιώσει.

Short Film Corner

Στο Short Film Corner, το τμήμα της Αγοράς των Καννών για την προώθηση ταινιών μικρού μήκους θα συμμετέχουν ως ελληνικές οκτώ ταινίες πρόσφατης παραγωγής: «Yapi» του Ντράπερ Χάνδρος, «A job interview» του Αντώνη Γλαρού, «The penal colony» του Μάνου Αλικσανιάν, «Whale 52» του Θανάση Τρουμπούκη, «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο, «Skin» του Πάνου Κατσιμέρη, «Ιανουάριος: Το αγόρι που δεν άφηνε τα μαλλιά του μακριά» της Ζωής Σγουρού, «Χελιδόνια» των Κάθριν Λεκόκ και Βενσάν Μισό.

Thessaloniki goes to Cannes

Φέτος, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Αγοράς του φεστιβάλ των Καννών (Marche du Film), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση Thessaloniki goes to Cannes, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται ελληνικές ταινίες σε εξέλιξη σε επιλεγμένους επαγγελματίες: προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, εκπρόσωποι εταιρειών διανομής καιδιεθνών πωλήσεων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 23 Μαΐου στο Palais des Festivals. Οι ταινίες εν εξελίξει που θα παρουσιαστούν είναι οι «Ιός» του Άγγελου Φραντζή, «Χρόνια Πολλά» του Χρήστου Γεωργίου, «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, «The Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου και «Λ.Π.» του Χρήστου Πέτρου.

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΕΚΚ φιλοξενεί στο περίπτερο στις Κάννες (24/5 16.00- 17.00) το εργαστήριο που διοργανώνει η εταιρεία Cannes Digital και το δίκτυο Women in Entertainment με θέμα: «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Πρακτικές».

Πηγή: ΒΗΜΑ

Όλη η επικαιρότητα