Με επιθετικές δράσεις το ΥΠΑΑΤ προχωρά στην αντιμετώπιση του εντόμου «Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους» που πλήττει τις καλλιέργειες

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου “Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης”.

3 +1 φυτά που αντέχουν στη ζέστη και θα ομορφύνουν το μπαλκόνι σου

Ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο μας είναι πολύ πιθανό να ξεραίνονται και να «αργοπεθαίνουν», όση φροντίδα κι αν τους παρέχεις.

Ελιά: Πώς εξελίσσεται η καρπόδεση – Κρίσιμη περίοδος για επεμβάσεις

Ανομοιομορφία στην καρπόδεση της ελιάς παρατηρείται στις μεσοπρώιμες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία ολοκληρώνεται (στάδιο H) και οι καρποί της ελιάς αποκτούν μέγεθος κόκκου σταριού (στάδιο Ι).

Ελιά: Γλοιοσπόριο και κυκλοκόνιο – Πώς αντιμετωπίζονται

Το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο είναι δύο φυτοπαθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν την ελιά. Συγκεκριμένα, το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και το γλοιοσπόριο κυρίως τον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα όταν αυτός πλησιάζει την ωρίμανση.

Καρπουζιά: Πώς να αντιμετωπίσετε θρίπα και περονόσπορο

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές στους νομούς Μαγνησίας-Λάρισας-Καρδίτσας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Ελιά: Πώς ο χρόνος συγκομιδής συνδέεται με την ποιότητα και την ποσότητα

Στον προσδιορισμό του άριστου χρόνου συγκομιδής της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας παραγωγής ελαιόλαδου στην Κρήτη, της Κορωνέικης, στοχεύει η προγραμματική σύμβαση η οποία υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ – Εργαστήριο ελαιοκομίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας.

Ελιά: Σε εξέλιξη η πτήση του πυρηνοτρήτη – Πότε ψεκάζουμε

Η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται πολυ υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στους νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας.

Καλαμπόκι: Ξεκινούν οι σπορές – Οι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση

Ξεκινά αυτή την περίοδο η προετοιμασία για την καλλιέργεια του καλαμποκιού. Κατά κανόνα κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουν οι σπορές του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάϊος στις πιο βόρειες.

Ελιά: Επεμβάσεις στις πρώιμες και παράκτιες περιοχές

Γεωργικές προειδοποιήσεις για ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς της άνοιξης στα ελαιόδεντρα, στις πρώιμες και παράκτιες περιοχές εξέδωσε με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Ελιά: Προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας για την Καρκίνωση

Η Καρκίνωση είναι μία σοβαρή βακτηριακή φυτοπαθολογική ασθένεια, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi, το οποίο εισέρχεται στα ελαιόδενδρα μέσω των, πάσης φύσεως, πληγών και των σχισμών του φλοιού των κλάδων και των κλαδίσκων της ελιάς.

Ελιά: Προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες – Πώς θα διακοπεί ο λήθαργος

Μέχρι και τον Φεβρουάριο είναι απαραίτητο να περάσει η ελιά από μια χρονική περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες για να διακοπεί ο λήθαργος και να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών.

Όλη η επικαιρότητα