Αγροτικά Αρθρογραφία

Ελληνική κτηνοτροφία

Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας

Γεράσιμος Καλλιμώρος

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική.

Ο Κτηνοτρόφος στο Νομό μας αλλά και πανελλαδικά, έχει  εξαντλήσει τις αντοχές του, αδυνατεί πλέον να συντηρήσει την εκμετάλλευση του. Και αν μπορούσε να τη ΄΄χαλάσει΄΄, θα το είχε ήδη κάνει!

Οι εξευτελιστικές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τιμές που λαμβάνει ο Κτηνοτρόφος και οι προειδοποιήσεις ότι οι εταιρίες συγκέντρωσης – μεταποίησης  θα σταματήσουν την εισκόμιση γάλακτος  στο τέλος Μαΐου, έχουν δημιουργήσει συνθήκες απόγνωσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου προϊόντος.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.

Τόσο, που, αν άμεσα δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, (αν δεν είναι ποια αργά) είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η  κτηνοτροφία, αυτή που ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της οικονομίας,  περιφερειακής και όχι μόνο, θα καταρρεύσει. Και μαζί με αυτή, το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας –  η φέτα –  με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή.

Ήδη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και αποτυπώνεται, στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης έχουν από καιρό εντοπιστεί, και έχουν γνωστοποιηθεί από συλλογικούς φορείς που εμπλέκονται με την κτηνοτροφία: αθρόες εισαγωγές  γάλακτος.

Δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις ούτε το θετικό στοιχείο των πρωτοβουλιών που μέχρι σήμερα έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά μάλλον δεν είναι αρκετές ώστε να σταματήσουν τον κατήφορο της Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Προτείνουμε:

  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι (ακόμα και στα ράφια  των καταστημάτων) για την ποιότητα της φέτας που παρασκευάζεται.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή  φέτας να είναι αμιγώς αιγοπρόβιο  ελληνικό.
  • Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου γάλατος της χώρας.
  • Να θεσπιστεί  το πλαίσιο δημιουργίας διεπαγγελματικής  φέτας , ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς που θα συμμετέχουν σε συνομιλία με την Πολιτική Ηγεσία να αντιμετωπίζουν έγκαιρα  τα προβλήματα στον κλάδο.
  • Σαν «πυροσβεστικό μέτρο», να δημιουργηθεί πρόγραμμα διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις δομές συσσιτίων ανά τη επικράτεια, όπως και διά των αντίστοιχων δομών που διατηρούν σύλλογοι και φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εμείς και οι Συλλογικοί μας Φορείς (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ), έχουμε ως δεδομένο το ενδιαφέρον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και πέραν των προτάσεων που καταθέτουμε,  είμαστε στη διάθεσή του για ότι χρειασθεί για την αντιμετώπιση της τόσο σοβαρής κατάστασης.

Όλη η επικαιρότητα