Αγροτικά

Eλληνοϊταλική αγροτική ημερίδα στο Τάραντο της Ιταλίας

interreg.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 πραγματοποιείται στην επαρχία Τάραντο της Ιταλίας η πρώτη ημερίδα πληροφόρησης – δικτύωσης του έργου RE.HERB “Recording, documentation, promotion and distribution of the aromatic and therapeutic herbs, plants and plant products” – «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων».   

Σκοπός της ημερίδας πληροφόρησης – δικτύωσης είναι να παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα από την καταγραφή και τεκμηρίωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δένδρων σε κάθε περιοχή μαζί με κάποια αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου. Επίσης θα παρουσιαστούν τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τους δικαιούχους (ιστοσελίδα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, e‐market) καθώς και το ενημερωτικό υλικό.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν αγρότες και παραγωγοί οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που είναι κοινά στον τομέα τους (τις πρακτικές, την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την προώθηση, τα κανάλια διανομής, κλπ) την επίτευξη της αξιοπιστίας, τον τρόπο, την καλύτερη επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και πρακτικών μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών από ειδικούς εμπειρογνώμονες (καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι κλπ).

Η υλοποίηση της ημερίδας ανήκει στο Πακέτο Εργασίας 5, Δράση 5.1 “Δραστηριότητες Δικτύωσης” του έργου RE.HERB.

Το έργο RE.HERBRecording, documentation, promotion and distribution of the aromatic and therapeutic herbs, plants and plant products” – «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων», χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Στόχος του έργου είναι η καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δένδρων που ενδημούν στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη συστηματική και επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση ιστορικών, λαογραφικών στοιχείων, παραδοσιακών χρήσεων, φαρμακευτικών ιδιοτήτων, μεθόδων παραγωγής, συντήρησης, καθώς και διανομής των προϊόντων αυτών. Επιπρόσθετα το έργο περιλαμβάνει τη διενέργεια έρευνας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καταγεγραμμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δένδρων με στόχο τον εμπλουτισμό της παροχής έγκυρων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, τους διανομείς και τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα διεθνούς κατοχύρωσης των παραδοσιακών αγαθών της περιοχής με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Το έργο RE.HERB, θα υλοποιηθεί μέχρι τις 31/10/2013 με δυνατότητα παράτασης εφόσον εγκριθεί από την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 75% από τα ταμεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Στο έργο συμμετέχουν 5 εταίροι από την Ελλάδα και την Ιταλία. Επικεφαλής εταίρος του έργου (LP) είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι εξής:

  • P2: Επαρχία του Ταράντο. (ΙΤ)
  • P3: Περιφέρεια Ηπείρου\Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. (GR)
  • P4: Ακαδημία Αθηνών – Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας. (GR)
  • P5: Πανεπιστήμιο Πατρών / Ελλάδα (GR)

 

Όλη η επικαιρότητα