Ηλεία

ΕΛΜΕ Ηλείας: Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην σύμπτυξη των τμημάτων για την κάλυψη των κενών

012a.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στην σύμπτυξη των τμημάτων για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, και όχι με την πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, εξέφρασαν στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Βασίλη Δημητρέλλο καθηγητές-μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Διευθυντή και το ΠΥΣΔΕ που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Γιαννόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση των εκπαιδευτικών στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσουν στην σύμπτυξη τμημάτων. Την οδηγία αυτή πήραν οι διευθυντές κεντρικών σχολείων του Πύργου αλλά και της περιφέρειας, όπως της Αρχαίας Ολυμπίας, του Λάλα, της Καλλιθέας κ.α. «Δε γίνεται να λυθούν τα όποια προβλήματα κενών από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρνητική συνέπεια που θα έχει αυτό για τους μαθητές. Η σύμπτυξη θα φέρει χειρότερα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά και δυσκολότερες συνθήκες μάθησης για τα παιδιά. Τη στιγμή μάλιστα, που ο Νόμος, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των τμημάτων, ειδικά όταν υπάρχουν σε αυτές μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος.

Όσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, επισημάνθηκε ότι, ο Οκτώβριος πλησιάζει στη μέση και παρόλα αυτά, δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων για τα τμήματα Υγείας και Πρόνοιας, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. «Εμείς ζητάμε να επιστρέψουν οι καθηγητές που βγήκαν σε διαθεσιμότητα στις θέσεις τους, γιατί τους έχουν ανάγκη οι μαθητές», είπε ο κ.Γιαννόπουλος για την κάλυψη των κενών στα ΕΠΑΛ.

Αναφορά στο πρόβλημα των κενών έκανε και ο Βασίλης Βασιλειάδης και η Μαρία Κουτσούκου, μέλη της ΕΛΜΕ, κάνοντας λόγο για κενά που έχουν προκύψει από τη μετακίνηση προς διοικητικές θέσεις εκπαιδευτικών, που τώρα υπάρχουν κενά σε ειδικότητές τους, για την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, για τη σύμπτυξη τμημάτων σε σχολεία όπου έχουν γίνει παράνομες μεταγραφές μαθητών – και έχει καταγγελθεί αυτό εγγράφως από την ΕΛΜΕ – για τα κενά σε Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια. Τόνισαν μάλιστα, ότι δε θα δεχθούν «μεσοβέζικες λύσεις», όπως χαρακτηριστικά είπαν, και δεν θα επιτρέψουν – συμπλήρωσαν – να γίνει η σύμπτυξη των τμημάτων.

«Στα πλαίσια της νομιμότητας…»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, σημείωσε πως η διεύθυνση κινείται στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας – υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο έχει εικόνα των τμημάτων που λειτουργούν στα σχολεία μέσω του συστήματος survey. Χαρακτήρισε δε αδιανόητο να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, τη στιγμή που κάποιοι μαθητές, περιφερειακών σχολείων, δεν έχουν κάνει ακόμα καθόλου κάποια μαθήματα. «Αυτά τα παιδιά, όπως του Γυμνασίου – Λ.Τ Καλλιθέας, έχουν αρκετά προβλήματα, ώστε να τους προσθέσουμε κι άλλου. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, από παιδαγωγικής και από διοικητικής άποψης», είπε ο κ.Δημητρέλλος, σημειώνοντας ότι, καταλαβαίνει τις δυσκολίες, αλλά, κατέληξε «…ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία που επικαλείστε εκτιμώ ότι θα βρεθούμε περισσότερο ζημιωμένοι».

Εξάλλου, όσον αφορά την κάλυψη των κενών σε μαθήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Νίκος Αγγελόπουλος, σημείωσε πως, έγιναν προκηρύξεις για τοπικές προσλήψεις, αλλά, την τελευταία στιγμή το υπουργείο έδωσε εντολή να μη γίνει καμία πρόσληψη μέχρι νεοτέρας.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα