Εκπαίδευση

ΕΛΜΕ Ηλείας: Ανακοίνωση για τους διορισμούς

Ακούστε το άρθρο

Σε μια σειρά παρατηρήσεων για το θέμα των διορισμών προχώρησε η ΕΛΜΕ Ηλείας, μετά από ενημέρωση από τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου και την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στον Προϊστάμενο.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

«Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο, υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα.

   Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται: α) σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως αυτές ορίζονται στον Οργανισμό του Υπουργείου όπως εκάστοτε ισχύει, β) στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, γ) στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δ) στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (I.E.Π.), ε) στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), στ) στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.), καθώς και ζ) στις Επιτελικές Δομές Ε.Σ.Π.Α. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπολογίζονται οι μονάδες που προβλέπονται για την πλησιέστερη προς τον εκάστοτε τόπο της υπηρεσίας τους σχολική μονάδα και επιπλέον δύο (2) μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.

Συνεπώς, όλοι ο εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν διατεθεί ολικά ή μερικά στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ΠΔΕ δεν δικαιούνται την επιπλέον μοριοδότηση. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε να κάνουμε με διαθέσεις, που γίνονται κατόπιν πρότασης του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος παίρνει και την απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 33, παρ.5 του Νόμου 4386/2016, και όχι για αποσπάσεις που γίνονται από το υπουργείο.

   Θέση της ΕΛΜΕ, είναι να μην υπάρχει καμία επιπλέον μοριοδότηση στους αποσπασμένους, πέραν των μορίων που έχουν οι πλησιέστερες σχολικές μονάδες. Και φυσικά, για να λειτουργούν ομαλά και οι ΔΔΕ χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού. Οι τελευταίες προσλήψεις διοικητικών στο υπουργείο Παιδείας χρονολογούνται από το 1992.

Η Διεύθυνση Δ.Ε Ηλείας δίνει δυο μόρια επιπλέον στους συναδέλφους που αποσπά η περιφέρεια στη ΔΔΕ Ηλείας κατόπιν πρότασης της τελευταίας, παρά τις αντίθετες οδηγίες του υπουργείου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας στις μεταθέσεις, αφού ούτε ο νόμος το προβλέπει, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ΔΔΕ της χώρας κάνει κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια επίσης, ότι λίγες ΔΔΕ παραβιάζουν την αρχή της ισονομίας και δίνουν αυθαίρετα αυτά τα 2 επιπλέον μόρια»

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ καταλήγει, με κάλεσμα προς την Διεύθυνση, να φέρει το θέμα στο ΠΥΣΔΕ, και να τηρήσει  – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – την αρχή της ισονομίας βάσει της οποίας οι εκπαιδευτικοί πρέπει, πανελλαδικά, να μοριοδοτούνται με τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση γεννιούνται οι συνθήκες ώστε εύλογα να υπάρξουν αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΚΥΣΔΕ που θα μπορούσαν, αν όχι να τινάξουν στον αέρα, τουλάχιστον να καθυστερήσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Όλη η επικαιρότητα