Εκπαίδευση

ΕΛΜΕ: Πανελλαδική κινητοποίηση για μαζικούς διορισμούς

Ακούστε το άρθρο

Την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Κινητοποίησης την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, με κεντρικό αίτημα την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Για την Αθήνα, στις 2:00 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα γίνουν συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις ή στις Περιφέρειες σε ώρες που θα αποφασίσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ. Σήμερα ή αύριο θα υπάρξει ανακοίνωση και από την Ένωση της Ηλείας για τον τόπο και την ώρα της κινητοποίησης. Για την διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις δράσεις αυτές, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας (12.00-14.00 και 14.00-16.00).

Αποφασίστηκε επίσης:

-Να υπάρξει συνδικαλιστική κάλυψη στους Συλλόγους Διδασκόντων και σε κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά, που δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη Θεματική Εβδομάδα.

-Να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΓΕΛ και να τις καθιερώσει και στα ΕΠΑΛ.

Καταγγέλλει

Επίσης, η Γ,Σ των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική της εκκαθάρισης των ΕΠΑΛ από τους λεγόμενους μη παρακολουθούντες μαθητές και απαιτεί:

  • Να μην γίνει στα σχολεία καμιά ανακατανομή στις αναθέσεις στο μέσο της χρονιάς.
  • Να μη δεχθούν τα ΠΥΣΔΕ και οι αιρετοί καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εξαιτίας τη ρύθμισης των μη παρακολουθούντων.

Τέλος, καταγγέλλει τις προτάσεις για την εκπαίδευση που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων όσο και αυτών που περιέχονται, με βάση κείμενα στον τύπο, στην επικαιροποιημένη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική εκπαίδευσης. Οι προτάσεις αυτές – σημειώνεται στις αποφάσεις της Γ.Σ – παρουσιάζουν μια κοινή στόχευση με βασικούς άξονες:

  • μείωση του μισθοδοτικού κόστους,
  • αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών,
  • αυτοχρηματοδότηση των σχολείων στα πλαίσια της λεγόμενης «αυτονομίας» και την κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με τις επιδόσεις ή τις …εγγραφές!
  • μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στην λειτουργία και το έργο των σχολείων,
  • κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση,
  • Δραστικός περιορισμός του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος,
  • αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη,
  • πλήρης εισαγωγή της αξιολόγησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς συνδεδεμένη με την χρηματοδότηση των σχ. μονάδων και τους μισθούς των εκπαιδευτικών,
  • επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης,
  • ενδυνάμωση του ρόλου του διευθυντή και υποβιβασμός του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, και άλλες υπεραντιδραστικές προτάσεις αποδόμησης του δημόσιου σχολείου.

«Οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο βρίσκονται εν μέσω μιας συντονισμένης, σχεδιασμένης και άκρως αντιδραστικής αντί- μεταρρύθμισης σε πλήρη αντιδιαστολή τόσο με τις θέσεις και προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος όσο και με τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας», αναφέρουν οι πρόεδροι στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν πως, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα αναχαιτίσει την μεγαλύτερη ανατροπή των εκπαιδευτικών κατακτήσεων δεκαετιών που επιχειρείται. Να απαιτήσει και να επιβάλλει την ολόπλευρη ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση όλων των παιδιών μαζί με την ουσιαστική καταξίωση και αναβάθμιση των εκπαιδευτικών της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα