Αθλητισμός

Εμμανουήλ Καραλής: Η φαντασία βγήκε αληθινή

Ακούστε το άρθρο
Πριν από δύο χρόνια έβλεπε με τη μητέρα του από την τηλεόραση τον τελικό του επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ και, όπως εξομολογείται στα «ΝΕΑ», της έλεγε: «Μάνα, φαντάζεσαι να ήμουν και εγώ εκεί δίπλα στους κορυφαίους και να κάνω άλματα συμμετέχοντας και εγώ στον τελικό;».

Πλέον ο Εμμανουήλ Καραλής δεν χρειάζεται να φαντάζεται καθώς όχι μόνο συμμετείχε στο πρόσφατο Παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ, αλλά κατέλαβε και την 5η θέση, ρισκάροντας και βάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά για να «κάνω κάτι καλό. Ναι, ρίσκαρα, γιατί πίστευα πολύ στον εαυτό μου και θέλω πάντα να προσπαθώ για το καλύτερο. Μοιάζει σαν όνειρο πάντως αυτή η χρονιά που πετύχαμε ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ στο… σπίτι μου, όπως νιώθω στο ΣΕΦ, και μια 5η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», εξομολογείται ο νεαρός πρωταθλητής που ψηλώνει συνέχεια τόσο ο ίδιος (1,83 έχει φτάσει) όσο και το ύψος που περνάει (5,80 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα).
Το «όχι» στους Καταριανούς

Πριν από καιρό, σε μια βράβευση στο Ντουμπάι, τον πλησίασαν από την ομοσπονδία του Κατάρ και του πρότειναν να αλλάξει υπηκοότητα.

«Θα γίνεις πλούσιος αν το κάνεις, μου είπαν και μου πρόσφεραν ένα ποσό που… ζαλίζει. Δεν το σκέφτηκα καν και δεν θα άλλαζα το εθνόσημο για όλα τα λεφτά του κόσμου. Είναι τιμή μου που είμαι Ελληνας και λατρεύω να αγωνίζομαι για τη χώρα μου», λέει ο πρωταθλητής μας.

«Δεν φανταζόμουν τη συνέχεια όταν ξεκινούσα. Ημουν απλά ένα παιδί που έκανε αυτό που αγαπούσε και το ίδιο συνεχίζω να κάνω και τώρα, απλά ψήλωσα απότομα», προσθέτει γελώντας και δείχνει ανακουφισμένος που επιτέλους ενηλικιώθηκε (έκλεισε τα 18 τον περασμένο Οκτώβριο).

Οχι τίποτε άλλο, όμως, «για να σταματήσω να κάνω τη μητέρα μου… ταξί, καθώς με πηγαίνει προπονήσεις, φυσικοθεραπεία, αγώνες, ξενοδοχείο. Είμαι έτοιμος να δώσω για το δίπλωμα», λέει ο νεαρός επικοντιστής, τον οποίο συναντήσαμε στο περιθώριο της φωτογράφισής του από τον διεθνούς φήμης φωτογράφο (με καταγωγή από την Ελλάδα και την Τσεχία) Βλαντίμιρ Ρις.
Η οικογένεια πάνω απ’ όλα

Η οικογένειά του είναι «το Α και το Ω για μένα και τους χρωστάω σχεδόν τα πάντα. Είναι αυτοί που με στηρίζουν στα δύσκολα και το κυριότερο με κρατούν πάντα… προσγειωμένο στο έδαφος, όσο ψηλά και να έχω πηδήξει. Μαζί με τους προπονητές μου», λέει ο εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ελληνικής αποστολής στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος δεν είναι μόνος του.

«Ουσιαστικά είμαστε ένα τιμ εννιά ατόμων! Προπονητές, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, διατροφολόγος, ποδολόγος και γιατρός» λέει ο νεαρός πρωταθλητής μας που έχει τέσσερις προπονητές!

«Ο βασικός μου είναι ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου με τον οποίο είμαστε κάθε μέρα μαζί. Ο Απόστολος Μπεσίνης είναι ο προπονητής μου στην ενόργανη για την ελαστικότητα, ασκήσεις εδάφους, μονόζυγο κ.λπ., ενώ ο Γιώργος Πομάσκι είναι για το δρομικό κομμάτι. Και φυσικά έχω και τον μέντορα του προπονητή μου, τον Βιτάλι Πετρόφ, που είχε και τους Μπούμπκα και Ισινμπάγεβα».

Η μαμά Σάρα τον παρακολουθεί διακριτικά (της χρωστάει πάρα πολλά, όπως λέει), αλλά δεν φωτογραφίζεται ούτε μιλά. Λίγο πιο δίπλα η αγαπημένη του αδελφή. «Η Αγγελική μου», όπως τη λέει, που έκανε έπταθλο, αλλά πλέον λόγω ΤΕΦΑΑ δεν προλαβαίνει.
«Οταν αγωνίζομαι, είναι σαν να αγωνίζεται και αυτή, όπου και να είναι. Εχουμε απίστευτη επικοινωνία και ειλικρινά νιώθω σαν να αγωνίζεται μαζί μου» καταλήγει ο αθλητής που έχει πρότυπο τον Μπούμπκα, ενώ στην Ελλάδα εύχεται να μοιάσει στον καλό του φίλο Κώστα Φιλιππίδη.
Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα