Χωρίς κατηγορία

Αιμοδοσία: Γιορτή ανθρωπιάς και προσφοράς

011.jpg
Ακούστε το άρθρο

 Σε γιορτή ανθρωπιάς και προσφοράς μετατράπηκε η χθεσινή Εθελοντική Αιμοδοσία στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εθελοντές που κατάφεραν, μέσα σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουν 48 πολύτιμες μονάδες αίματος για την Τράπεζα Αίματος «Άγιος Χαράλαμπος».

Το «ραντεβού ζωής» δόθηκε στο χώρο του σχολείου και από νωρίς το πρωί ήταν όλοι εκεί. Γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει πως, αφιερώνοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο της Κυριακής τους, μπορούν να σώσουν τρεις ανθρώπινες ζωές. Και αυτό, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που κάνουν οι υπεύθυνοι της Τράπεζας Αίματος, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και του Σχολείου.

Έδωσαν αίμα, ελπίδα και ζωή

Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας, Βιοπαθολόγο Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου και αιμοδότησαν με την επιμέλεια των νοσηλευτών Βιβής Μιχαλακοπούλου, Γιώργου Βενιζέλου και Θεοδόση Σταυριανόπουλου. Μέχρι το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί 48 πολύτιμες μονάδες αίματος, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα όλους τους εμπλεκόμενους, αφενός γιατί η προσπάθεια για διάχυση της ιδέας της αιμοδοσίας αποδίδει καρπούς και αφετέρου γιατί, για λίγες ημέρες, ο Σταθμός Αιμοδοσίας θα μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη που προκύπτει. «Οι ανάγκες είναι μεγάλες σε όλα τα Νοσοκομεία της επικράτειας και θα θέλαμε όλες οι αιμοδοσίες να στηρίζονται στους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι έρχονται ανιδιοτελώς, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν σε 3 άτομα, κάποιο από τους παράγοντες του αίματός του (τα ερυθρά, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια), και όχι στους αιμοδότες αναπλήρωσης, οι οποίοι έρχονται αναγκαστικά για να καλύψουν την ανάγκη κάποιου συγγενή τους. Πρέπει η εθελοντική αιμοδοσία να γίνει κτήμα μας. Έτσι θα πάμε μπροστά σαν χώρα και θα έχουμε επάρκεια αίματος… », σχολίασε η κα ΠανέταΚωνσταντακοπούλου.

«Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι…»

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Αίματος 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου «Άγιος Χαράλαμπος», Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος, τόνισε την ανάγκη για ενεργοποίηση όλων των υγιών πολιτών, στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και δη των νέων παιδιών, τα οποία χαρακτήρισε «αυριανούς στυλοβάτες αυτού του εγχειρήματος», θυμίζοντας ότι «…το αίμα, είναι ένα αγαθό που δεν παράγεται σε κανένα εργαστήριο αλλά συγκεντρώνεται μέσα από διαθέσιμο χρόνο και αίσθημα και αγάπης και ανθρωπιάς».

Τέλος, τόσο η κα Πανέτα όσο και ο κ.Μαστρογιαννόπουλος, ευχαρίστησαν όλους τους εμπλεκόμενους στην διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, και κυρίως τους εθελοντές αιμοδότες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της Τράπεζας Αίματος.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα