Ηλεία

Εμβολιάστηκαν 102 παιδιά ρομά στην συνοικία Παπακαυκά στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Η υγεία στην πρώτη γραμμή για τους ρομά που διαμένουν στον συνοικισμό Παπακαυκά στην Αμαλιάδα και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης, όπως έγινε χθες με τον εμβολιασμό παιδιών ρομά.

Συνολικά εμβολιάστηκαν 102 παιδιά για νοσήματα όπως είναι η ιλαρά, η ηπατίτιδα, ο κοκίτης και άλλα, μέσω του προγράμματος προάσπισης και προαγωγής υγείας για ευπαθείς ομάδες με τον τίτλο: «Υγεία για Όλους».

Συνεργασία

Ο δήμος Ήλιδας, μέσω του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ‘Υγεία για Όλους’, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , την 6η ΥΠΕ και με την υποστήριξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδος, της 117 Πτέρυγα Μάχης, του Τοπικού Τμήματος Αμαλιάδος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, διοργάνωσε την συγκεκριμένη δράση χθες το πρωί.

Σημαντική ήταν η βοήθεια που παρείχε και ο Σύλλογος γυναικών και νέων ρομά της συνοικίας Παπακαυκά, καθώς κινητοποίησε τις οικογένειες και έτσι επετεύχθη η μεγάλη συμμετοχή.

Παράλληλα με τον εμβολιασμό των παιδιών που διενήργησαν οι επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, παρούσα ήταν και η παιδίατρος κα Γκάμπυ Φεκετέα, η οποία διενήργησε παιδιατρική κλινική εξέταση στα παιδιά.

Τον γενικό συντονισμό της δράσης είχε η πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης ‘Υγεία για όλους’ κα Ελένη Σωτηροπούλου, η οποία εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημόπουλο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών,  την Εθνική επιτροπή εμβολιασμών και τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Θωρακίστηκαν τα παιδιά

Η κα Σωτηροπούλου επεσήμανε, ότι μετά και τους εμβολιασμούς που έγιναν στον δήμο Πηνειού προχθές, δεν έχει να φοβηθεί κανένας τίποτα γιατί τα παιδιά είναι όλα θωρακισμένα για την ιλαρά. Με δεδομένο άλλωστε ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 1000 παιδιά, δεν καταγράφηκαν πολλά κρούσματα ιλαράς σε Ηλεία και Αχαΐα.

Ωστόσο, υπήρχαν και αρνητικά κατά την διήμερη επίσκεψη στην Ηλεία και συγκεκριμένα η κα Σωτηροπούλου ανέφερε:  «Να τονίσω ότι είδα ένα θλιβερό φαινόμενο, την επαιτεία και άλλα που δεν μπορώ να πω αυτή την στιγμή. Καλώ όλους τους φορείς να δούμε αυτό το θέμα που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.  Να αναφέρω επίσης ότι στο Κέντρο που πήγαμε ήταν όλα τα παιδιά καλυμμένα, γιατί εκεί είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός της Μητρόπολης που κάνει εξαιρετική δουλειά και μακάρι να γίνει και σε άλλες περιοχές. Ενημερώθηκα από τον π. Φιλάρετο ότι εκεί έχουν μηδέν εγκληματικότητα και αυτό σημαίνει ότι το παιδί πηγαίνει στο σχολείο και εντάσσεται στην κοινωνία. Άρα εκλείπουν τα υπόλοιπα».

Να ανταποκριθεί το Υπουργείο

Το παρών στην δράση έδωσε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για να γίνει ο εμβολιασμός και να θωρακιστούν τα παιδιά από τα νοσήματα.

«Υπάρχει άψογη συνεργασία με την συνοικία Παπακαυκά και τους άλλους ρομά που είναι στην περιοχή μας, θεωρώ ότι είμαστε από τους τυχερούς γιατί οι άνθρωποι εδώ είναι φιλήσυχοι, εργάζονται και ο δήμος όσο μπορεί τους βοηθά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος πάντως ‘πέταξε το μπαλάκι’ στην πολιτεία χθες, αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έχει υποσχεθεί για τον συνοικισμό το Υπουργείο Εργασίας και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, έχει ανακοινωθεί η μεταφορά λυομένων στην συνοικία για άστεγους, χώρος για εκδηλώσεις, έργα αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεις και δίκτυο  ηλεκτροφωτισμού, καθώς και κάποια άλλα έργα για την περιοχή των Τσιχλεΐκων, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη, αφού δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα.

«Πότε θα περιμένουμε να εγκριθεί το πρόγραμμα για να μπορέσουμε να τα δημοπρατήσουμε και να γίνουν αυτά τα πράγματα;  Είμαι σε επαφή και περιμένουμε να το εντάξουν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας. Εάν δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν το πρόγραμμα υποδομών, γιατί μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, κακώς το ανακοίνωσαν γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι ρομά. Εγώ έρχομαι στη συνοικία, αφουγκράζομαι τα προβλήματά τους, προσπαθώ να βοηθήσω, είχαμε πρόβλημα με θεώρηση αδειών, δόθηκε παράταση μέχρι Ιανουάριο του 2019, ζητάμε από την Περιφέρεια να μας δώσουν και άλλες άδειες γιατί έχουμε θέσεις στην λαϊκή αγορά. Τους βρίσκουμε δουλειά για να αποφύγουμε την παραβατικότητα» τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους για την χθεσινή δράση εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών και νέων κα Βασιλική Δημητρίου, η οποία επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για να αναδειχθούν οι τομείς της υγείας και της παιδείας και να ενταχθούν οι ρομά στην κοινωνία.  «Έχουμε κάνει μικρά βήματα αλλά είναι σημαντικά» είπε χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα