Αγροτικά

Εν αναμονή των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια οι αγρότες της Ηλείας

daneia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου (εδώ και 5 περίπου μήνες) σχετικά με την εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» που ψηφίστηκε στο νόμο 4235/2014 (Πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ) βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και  στην Ηλεία.   

Αφού το ενδιαφέρον των αγροτών είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο οι συζητήσεις για το θέμα με το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται και ίσως το επόμενο 10ήμερο (μετά την ολοκλήρωση του Άτυπου Συμβουλίου) έχουμε εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με δικηγόρους που έχουν πελάτες αγρότες και επικοινωνούν μαζί μας τονίζουν και κάτι ακόμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ότι δηλαδή στις ρυθμίσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί.   

«Υπάρχει ένα θέμα με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς στον οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν συναλλαγές. Δεν είναι ξεκάθαρο λοιπόν νομικά ποιος είναι δανειστής και ποιος οφειλέτης. Όταν όμως ο δανειστής είναι τράπεζα τότε ο λογαριασμός θεωρείται δανειακός (αποτελεί βραχυπρόθεσμο δανεισμός)», μας αναφέρουν δικηγόροι αγροτών.

Και προσθέτουν: «Ειδικά όταν κλείσει η καρτέλα πάντοτε δανειστής θα είναι η τράπεζα και οφειλέτης ο εκάστοτε αγρότης, έμπορος κλπ. Σε όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Και στις προηγούμενες ρυθμίζεις του 2000 οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί είχαν συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις».

Ορισμός αλληλόχρεου λογαριασμού

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν νομικοί κύκλοι, πρόκειται για μία ιδιότυπη σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ δύο προσώπων, εκ των οποίων το ένα πρόσωπο είναι τουλάχιστον (συνήθως) έμπορος και με την οποία σύμβαση συμφωνείται ότι οι απαιτήσεις και οι καταβολές που θα δημιουργηθούν από την μεταξύ τους εμπορική ή συναλλακτική σχέση θα καταχωρούνται σε έναν λογαριασμό ώστε μετά από την εκκαθάριση των χρεοπιστώσεων να δημιουργείται το κατάλοιπο και να φαίνεται ο δικαιούχος του.   

Χαρακτηριστικό του αλληλόχρεου λογαριασμού είναι η δυνατότητα να υπάρχουν αποστολές και από τα δύο μέρη ανεξάρτητα αν αυτές θα υπάρξουν ή όχι. Ουσιαστικά η σύμβαση του αλληλόχρεου λογαριασμού είναι παρεπόμενη της σύμβασης που δημιούργησε την κύρια σχέση, μπορεί να είναι και άτυπη αρκεί να είναι σαφής η βούληση των μερών για εκατέρωθεν καταχώριση των απαιτήσεών τους.  

Να σημειωθεί ακόμα ότι εδώ και αρκετό διάστημα ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, κ. Μαράντος έχει αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών που τους ζητάει ενημέρωση σχετικά με το θέμα (ποια δάνεια θα ενταχθούν στην ρύθμιση, πότε θα δοθεί η εγκύκλιος κ.ά.). αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Γιώργος Κ.Ροζής

giorgosrozis@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα