Ηλεία

Εν μέσω διαφωνιών για τη μη σύσταση διαπαραταξιακής για τον υπουργό, συζητήθηκε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα, το δικό μας… εντέλλεσθε»!

Και ομοθυμία και… διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

«Σήμερα δίνουμε το δικό μας εντέλλεσθε στους αρμόδιους. Θα παραμείνει το νοσοκομείο; Το θέλουν ή δεν το θέλουν…», είπε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, στην οποία τέθηκε το θέμα της λειτουργίας και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για ομοθυμία των παρατάξεων στις διεκδικήσεις για το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου – πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης – όπως ανέφερε και επεσήμανε ότι ως πρώτη κίνηση είναι να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον οποίο και θα ενημερώσει και ταυτόχρονα θα του ζητήσει απαντήσεις σχετικά με την νοσηλευτική μονάδα, εκφράζοντας και τις άλλες παρατάξεις. Αυτή η διάσταση, δυσαρέστησε τις άλλες παρατάξεις, οι επικεφαλής των οποίων ζήτησαν την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία να επισκεφθεί τον υπουργό Υγείας. Τελικά, εν μέσω διαμαρτυριών, ο κ. Λυμπέρης είπε ότι αφού κάνει την συνάντηση θα ενημερωθούν και από κοινού στη συνέχεια θα αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί, μη αποκλείοντας και την σύγκλιση γενικής λαϊκής συνέλευσης με την συμμετοχή και των πολιτών.

Δεν νομιμοποιείται το «όχι»…

Αρχικά, κατά την εισήγησή του ο  δήμαρχος Ήλιδας χαρακτήρισε αναγκαιότητα την λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας, η οποία προκύπτει και από μελέτες και από τις ανάγκες εξυπηρέτησης κατοίκων και επισκεπτών.

Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο πρέπει να υποστηριχθεί και να σταθεί από το προσωπικό του, από ανθρώπους που επιθυμούν πραγματικά να προσφέρουν, να προσαρμοστεί ο Οργανισμός στις σημερινές του ανάγκες και να διαθέτει αυτόνομη διοίκηση.

«Δεν νομιμοποιείται κανένας υπουργός να μας πει «όχι» στο να λειτουργήσει το νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

Μίλησε για επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε, όπως τόνισε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση κλεισίματος ή τροποποίησης του Οργανισμού, ενώ τον ενημέρωσε ότι 14 γιατροί γενικής ιατρικής από τα Κέντρα Υγείας Σιμόπουλου, Γαστούνης και Βάρδας θα κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι θα καλέσει τον διοικητή του  νοσοκομείου για κατάρτιση προγράμματος  30 εφημεριών από την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες να γίνονται και στη νέα πτέρυγα, ενώ ζήτησε με τροπολογία την επιστροφή των γιατρών στο νοσοκομείο Αμαλιάδας από αυτό του Πύργου.

Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για το νοσοκομείο, πρότεινε την υποβολή παραιτήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατάληψη της νοσηλευτικής μονάδας, κάνοντας παράλληλα κάλεσμα σε γιατρούς εάν επιθυμούν να συμβάλλουν στην στήριξη λειτουργίας της.

Διαπαραταξιακή και… κόστος

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μίλησε για σύμπνοια και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα επισκεφθεί τον υπουργό, στην οποία να συμμετέχουν και οι άλλοι δύο δήμαρχοι της Β. Ηλείας, αλλά και οι βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας τόνισε ότι είναι περιττό να επιχειρηθεί να πειστεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη για την λειτουργία του νοσοκομείου, γιατί αυτό το ξέρει.

«Το υποβαθμίζουν, γιατί όλα τα αντιμετωπίζουν ως κόστος. Η πολιτική έρχεται στη λογική του κόστους», είπε ο κ. Κολόσακας, ο οποίος διευκρίνισε ότι και βέβαια η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει στους αγώνες για το νοσοκομείο, δεν προτίθεται, ωστόσο, να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν τεθεί τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κράλλης μίλησε για μη συγκροτημένες κινήσεις μέχρι σήμερα, προτείνοντας με τη σειρά τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με το ραντεβού με τον υπουργό να μην το κλείνει ο δήμαρχος Ήλιδας, αλλά ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Με συγκροτημένες προτάσεις…

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης. Ο κ. Τσαούσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συγκροτημένη πρόταση προς το υπουργείο σε ρεαλιστικό επίπεδο, που να συμβάλλει πραγματικά στην σωστή λειτουργία του νοσοκομείου. Μίλησε για «εξαρχής χτίσιμο» του νοσοκομείου σε κάθε επίπεδο, γεγονός που επιτάσσει έναν προσεκτικό προγραμματισμό για μια πρόταση που θα μπορεί να εισακουστεί.

Τις προτάσεις των γιατρών κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας, μεταξύ των οποίων είναι η στελέχωση, η κατανομή των εφημεριών με τρόπο που θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία των δύο νοσοκομείων κ.α.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σωκράτης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει αυτόνομα και να ενισχυθεί, ενώ ο αναπληρωτής διοικητής της νοσηλευτικής μονάδας Γιάννης Χουζούρης αναφέρθηκε στο ιστορικό με τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Πύργου, αφήνοντας αιχμές ότι υπάρχουν «δυνάμεις» και στην Αμαλιάδα που δεν θέλουν να δουλέψει το νοσοκομείο.

Για ανάγκη σύμπνοιας μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, με στόχο την αναβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και με άλλα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, όπως την λειτουργία του κολυμβητηρίου Αμαλιάδας, μετά από ερώτηση του κ. Χριστοδουλόπουλου προς τον κ. Λυμπέρη, αλλά και για το Γυμνάσιο Σιμόπουλου και την ενδεχόμενη «καμπάνα» της Διαχειριστικής Αρχής 720.000 ευρώ για τη μη λειτουργία του στο πρώην δημαρχείο Πηνείας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα θέματα αυτά και την ημερήσια διάταξη, θα δημοσιευτεί στο αυριανό μας φύλλο.

Όλη η επικαιρότητα