Αρθρογραφία

Ένα ακόμη όνειρο

draxmi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πρωί-πρωί στην πιάτσα των ταξί της Ακαδημίας οι δύο φίλοι μας, η πιάτσα άδεια γιατί  έχει έρθει ο στόλος στον Πειραιά, είναι βιαστικοί αλλά περιμένουν υπομονετικά, γιατί άλλο μέσο μεταφοράς δεν υπάρχει τέτοια ώρα και πρέπει να πάνε νωρίς στον Χολαργό, για να πιάσουν σειρά.

Υπάρχει συνωστισμός στο Εθνικό Νομισματοκοπείο από εγχώριους και αλλοδαπούς, μετά τον εκσυγχρονισμό που έγινε με την βοήθεια του κ. Πούτιν, και οι δουλειές είναι αυξημένες  με σειρά προτεραιότητας, αφού πολλοί πελάτες πρέπει να «κόψουν» τα νομίσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν  σύντομα.

Άλλοι για δραχμές, όπως οι φίλοι μας και οι αλλοδαποί, για ρούβλια, λίρες Τουρκίας και γιέν Ιαπωνίας, νομίσματα που έχουν ζήτηση  τελευταία και οι υπεύθυνοι αισιοδοξούν και ελπίζουν ότι τα νομίσματά τους θα είναι από τα ισχυρότερα στην διεθνή αγορά, μαζί με την δική μας την δραχμή, η οποία έτσι κι αλλιώς θεωρείται ισχυρή παλαιόθεν.

Αυτός είναι και ο λόγος που  ευρώ και  δολάριο, άρχισαν να υποτιμούνται στις αγορές και να κλείνουν κάθε μέρα με μικροζημιές, γεγονός που είναι αισθητό και στην χώρα μας, αφού οι συναλλαγές παρουσιάζουν προβλήματα και η αγορά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί , σε τέτοιο σημείο που πολλοί αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές να αναθεματίζουν την 31η Δεκέμβρη του 2001 που έγινε η πανηγυρική μετάβαση στο ευρώ.

Ολοταχώς λοιπόν για δραχμές, για την ιστορία, την παράδοση και το μέλλον μας, κυρίως για το μέλλον, που όπως πάμε με την κηδεμονία των δανειστών  φαίνεται δυσοίωνο, αλλά μόλις κοπούν οι δραχμές και γεμίσουν οι τράπεζες και τα σεντούκια των νοικοκυριών, όλα θα αλλάξουν και θα επανέλθουν στην πρότερη νοσταλγική κατάσταση των υποτιμήσεων και της κυκλοφορίας χωρίς μέτρο πλέον του εθνικού μας νομίσματος.

Θέλουν οι δανειστές μας τα δανεικά τους, με τόκους και πανωτόκια μα φυσικά πληρώνονται άμεσα και σε μετρητά, να στείλουν το τρένο στο Χολαργό να φορτώσουν και να μας ξεφορτωθούν πλέον, δεν τους χρειαζόμαστε, βρίσκουμε τους νέους μας ρυθμούς και μάλιστα χωρίς νομοθετική παρέμβαση για σκίσιμο των μνημονίων και στενοχώριες με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Και αμέσως μετά ξεκινάει η ανάπτυξη, γεμίζουν οι τσέπες του κόσμου και τα χρηματοκιβώτια των επιχειρήσεων με ζεστό και ισχυρό χρήμα, δικό μας χρήμα, καταγάλανο με τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσάς μας και ανοίγουν οι αγορές και γεμίζουν τα καταστήματα με κόσμο, ευτυχισμένους ανθρώπους, που επιδίδονται στην κατανάλωση και στις επενδύσεις σε υλικά και αϋλα, αναγκαία για την ευζωία τους.

Α, να και το ταξί, οι φίλοι μας μπήκαν μέσα και γρήγορα για Χολαργό και σε λίγο όλοι ξυπνήσαμε από τον ονειρεμένο εφιάλτη, που μας τον βάζουν σε video πολύ συχνά τελευταία.

Όλη η επικαιρότητα