Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα και ενοίκιο

Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου αλλά και στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ σύμφωνα με έρευνα της Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, το 49,4% των πολιτών που ζουν στην πρωτεύουσα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ακόμα και του ενοικίου .

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) σχετικά με τα προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση και την εργασιακή ανασφάλεια.

Το 43% δεν έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι

Την ίδια ώρα, το 43% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ποσοστό που στην κατηγορία των ανέργων αγγίζει το 60%. Αντίστοιχα, ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας σημειώνει ότι αδυνατεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας. Δυσκολίες που αφορούν τη σωστή διατροφή αναφέρει το 46% των ανέργων και το 25% των εργαζομένων.

Στο 52,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξεως των 500 ευρώ, ενώ σε… είδος πολυτελείας αναδεικνύονται οι διακοπές, με έναν στους δυο να υπογραμμίζει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει με την οικογένειά του διακοπές έστω και μία εβδομάδα το χρόνο.

Μισθοί έως 500 ευρώ 

Σε ό,τι αφορά στην εργασία, στο 45% των προσλήψεων ηλικίας έως 35 ετών που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο ο μισθός δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ η μέση αμοιβή για μισθωτούς με πλήρες ωράριο διαμορφώνεται στα 806 ευρώ. Το 57% όσων προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο δήλωσε πως εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι πληρώνεται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις τις μηνιαίες αποδοχές που έχει συμφωνήσει.

Στο 25% η αδήλωτη εργασία

Κατά τα λοιπά, στο 25% φτάνει η αδήλωτη εργασία τα δυο τελευταία χρόνια, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, το 20% των εργαζομένων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να χάσει τη δουλειά του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σχετικά με τους ανέργους, 6 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ μόλις ένας στους δέκα λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

 

 

Πηγή: in.gr