Ελλάδα

Εναλλακτικές για την ψηφοφορία αναζητεί η επιτροπή Αλιβιζάτου

Ακούστε το άρθρο

Μετά την απάντηση της Vodafone, η οποία πρότεινε διεξαγωγή εκλογών στις 4 Φεβρουαρίου 2018, με κόστος 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ, οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (5 και 12 Νοεμβρίου) μοιάζουν πιο αβέβαιες από ποτέ.

O Νίκος Αλιβιζάτος, ωστόσο, εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των υποψηφίων και έχει ήδη αποστείλει αίτημα στις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες παροχής κινητής, την WIND και την COSMOTE, ψάχνοντας μια εναλλακτική τόσο σχετικά με το χρονικό περιθώριο όσο και με το κόστος.

Η Vodafone είχε δεχτεί να εξετάσει το αίτημα της επιτροπής Αλιβιζάτου, το οποίο αφορούσε την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, καθώς και την ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Η απάντηση, τελικά, αφορούσε μόνο το πρώτο σκέλος.

Οι άλλες δύο εταιρείες μπήκαν ξανά στο παιχνίδι μετά την αποσύνδεση του αιτήματος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης από το αντίστοιχο της εξ αποστάσεως. Στόχος είναι να διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να αναλάβουν το εγχείρημα μέσα σε ένα επιτρεπτό χρονικό διάστημα -ιδανικά για εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί- και με ένα εύλογο κόστος.

Πληροφορίες θέλουν μια εκ των δύο να είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση χωρίς σημαντική απόκλιση από τις ήδη ορισμένες ημερομηνίες και με σημαντικά μικρότερο κόστος, ωστόσο, «όποιος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Μούδιασμα και εκνευρισμός ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων. Κανείς, ωστόσο, δεν αντέδρασε εν θερμώ και όλες οι πλευρές εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη η θέση παραμένει πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν τις ημερομηνίες που έχουν ήδη αναγγελθεί, ενώ στελέχη εκφράζουν απορίες σχετικά με την στάση της εταιρείας. Παράλληλα, ωστόσο, αναφέρουν πως με την απάντηση της Vodafone, η οποία δεν αναφέρεται καν στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δικαιώθηκε και η δική τους θέση σχετικά με το θέμα, σχολιάζοντας πως «λόγω αυτού ίσως χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωσή του τόνισε πως «οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας», καταλήγοντας πως περιμένει τις προτάσεις «όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν – και να εγγυηθούν – το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Από την δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι όσα συζητούνται είναι «εάν δεν μπορεί η εκλογή να γίνει στις 5 Νοεμβρίου, ας γίνει λίγο μετά». «Στόχος», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, «δεν είναι οι ημερομηνίες ή ο αριθμός των υποψηφίων».

Οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης τηρούν στάση αναμονής, συνεχίζοντας κανονικά τις περιοδείες τους και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου.

Σήμερα είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών στήριξης, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο, έχουν υπερκαλύψει τον στόχο των 1000 υπογραφών -χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε χθες 1.250 υπογραφές και, ενδεικτικά, κάποιες επιπλέον, προερχόμενες από το εξωτερικό.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα