Ηλεία

Έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στο Πελόπιο Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ο πρωτοποριακός θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου επεκτάθηκε από σήμερα και στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, λειτουργώντας με έδρα το πρώην κτίριο της τοπικής κοινότητας στο Πελόπιο Ηλείας.
Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου, κατά την οποία τελέστηκε αγιασμός, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελοπίου κ. Δημήτριος Στασινόπουλος.
Επιπλέον από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νικόλαος Μαρούντας, κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος, κ.Φώτιος Κωσταριάς, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παιδείας και Αθλητισμού κ. Αντώνιος Χρυσανθακόπουλος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Αηδόνης.

Ο Τοπικός Αστυνόμος έχει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω αρμοδιότητες:

• δέχεται επισκέψεις στο γραφείο του (πολίτες, συλλόγους, φορείς και εκπροσώπους συνεταιρισμών),
• δέχεται παράπονα και καταγγελίες από πολίτες για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και επιλύει τα προβλήματά τους σε συνεργασία με άλλους φορείς,
• διεκπεραιώνει ζητήματα διοικητικής φύσεως (γνήσια υπογραφής κτλ.),
• πραγματοποιεί ο ίδιος επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, περνάει από καταστήματα, από κάθε γειτονιά, συνομιλεί με τους πολίτες και μαθαίνει τα προβλήματά τους,
• διεκπεραιώνει υποθέσεις και ασκεί προανακριτικά καθήκοντα,
• επιλύει κάθε πρόβλημα το οποίο δύναται να επιλύσει, διαφορετικά το προωθεί άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας, που υπάγεται διοικητικά, για τον ειδικότερο χειρισμό του.


Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας που ανταποκρίθηκαν θετικά στο νέο αυτό θεσμό, παραχωρώντας τον αναγκαίο χώρο και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και όλες τις τοπικές αρχές που βοήθησαν στην υλοποίηση του θεσμού.
Επιπλέον, ο Υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του: «…..Ο Τοπικός Αστυνόμος είναι ένας νέος Θεσμός, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραμμα αντιεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιπροσωπεύοντας την εξωστρέφεια του Σώματος και την αρμονική συνύπαρξη του πολίτη και Αστυνομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα δομή η οποία έρχεται να συμπληρώσει ένα άλλο σύνολο καινοτόμων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας όπως ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και οι περιπολίες με ποδήλατα, δράσεις για τις οποίες παρατηρείται ήδη πολύ σημαντική ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες. Ο στόχος μας είναι να εξυπηρετείται ο κόσμος και ειδικά οι ηλικιωμένοι να μην χρειάζονται να μετακινούνται από τα χωριά τους στον Πύργο ή στην Αρχαία Ολυμπία».

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος παρουσίασε και ανέλυσε τις δυνατότητες του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής : «……Ο Τοπικός Αστυνόμος θα αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας στο οποίο υπάγεται, με την τοπική κοινωνία, αναπτύσσοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη. Με το τοπικό αστυνόμο, η αστυνομία θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των κατοίκων του Πελοπίου επιδιώκοντας να διευρύνει και να εμπεδώσει τις σχέσεις συνεργασίας τόσο μαζί τους όσο και με τους φορείς της περιοχής. Ο Τοπικός Αστυνόμος θα διεκπεραιώνει καθημερινά προβλήματα των πολιτών ενώ θα επιλαμβάνεται και σε προανακριτικά ζητήματα».

Όλη η επικαιρότητα