Ελλάδα Κόσμος

Ένας νεκρός κάθε 24 δευτερόλεπτα από τροχαίο σε όλο τον κόσμο

Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που μέλετησαν τον αριθμό των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα, διαπίστωσαν πως σε καθημερινή βάση σκοτώνεται ένας άνθρωπος ανά 24 δευτερόλεπτα.

O αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα το 2016, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ανέρχεται σε 1,35 εκατομμύριο, αυξημένος δηλαδή κατά 100.000 σε σχέση με το 2013.

Στην έκθεση του ΠΟΥ τα τροχαία δυστυχήματα είναι την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών και νέων ηλικίας 5 έως 29 ετών.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι παρά την αύξηση σε απόλυτους αριθμούς, ο μέσος όρος παραμένει σταθερός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο φόρο αίματος πληρώνουν οι φτωχές χώρες, καθώς σε ούτε μια χώρα αυτή της κατηγορίας δεν έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των θανάτων από τροχαία. Στις φτωχές χώρες ο κίνδυνος θανάτου από τροχαίο είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με μια πιο πλούσια χώρα. Οι περισσότεροι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους (26,6) καταγράφονται στην Αφρική και οι λιγότεροι (9,3) στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι νεκροί είναι πεζοί και ποδηλάτες, σε ποσοστό 26% σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που αυξάνεται σε 44% για χώρες της Αφρικής και 36% για χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Όλη η επικαιρότητα