Αγροτικά Ηλεία

Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στο Επιμελητήριο Ηλείας για την ασφάλιση των αγροτών

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηλείας, παρόντος του προέδρου του οργανισμού, Θεοφάνη Κουρεμπέ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι παράμετροι της ασφαλιστικής διαδικασίας και πώς μπορεί το πλαίσιο λειτουργίας να βελτιωθεί προς όφελος των αγροτικής δραστηριότητας. Οι ομιλίες των εισηγητών ανέλυσαν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΕΛ.Γ.Α., όπως η Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, η ασφάλιση και οι αποζημιώσεις φυτικής Παραγωγής, η ενεργητική προστασία,κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αναλήφθηκε με στόχο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση στην προστασία των αγροτών, καθότι ο πρωτογενής τομέας είναι κομβικός για την οικονομία της Ηλείας, και πρόσθεσε ότι στόχος του Επιμελητηρίυθ είναι να εγκαινιαστεί η αποτελεσματική συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και να επιλυθούν τα προβλήματα που διαπιστώνονται συχνά πυκνά επί της ασφαλιστικής διαδικασίας.

«Έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του ΕΛΓΑ και όλων των διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η νεφελώδης πληροφόρηση γύρω από τα θέματα του οργανισμού. Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε υπεύθυνους και στελέχη που θα αναλύσουν τι και πώς καλύπτει ο ΕΛΓΑ, τις διαδικασίες που εφαρμόζει, και μέσα από συζήτηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιμέρους θέματα των Ηλείων παραγωγών. Πιστεύω ότι μπορούμε να εγκαινιάσουμε μια εποικοδομητική συνεργασία, διότι ως Επιμελητήριο γνωρίζουμε ότι η αγροτική οικονομία καθορίζει ουσιαστικά όλη την ηλειακή οικονομία και προσπαθούμε πάντα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί», επισήμανες ο κ.Νικολούτσος.

«Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για τον Έλληνα αγρότη»

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, εξήρε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας, καλώντας και άλλους να το μιμηθούν, και ανέφερε ότι στόχος του οργανισμού είναι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να ακούσει «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα των αγροτών κάθε περιοχής, ώστε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να γίνει πιο αποτελεσματικός.

«Η αγροτική παραγωγή είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ένα επιμελητήριο που δεν είναι η κύρια κατεύθυνσή του η αγροτική παραγωγή, μας καλεί να ενημερώσουμε τον κόσμο της περιοχής και αυτό είναι πολύ θετικό, διότι πέρα από την αγροτική παραγωγή δουλεύει και ένα σύστημα μεταποίησης τυποποίησης πολύ σημαντικό για τις οικονομίες της περιοχής. Θέλουμε να ακούμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχει κάθε περιοχή, έτσι ώστε σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του οργανισμού και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας και των διαδικασιών να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην υπηρεσία που προσφέρουμε στον Έλληνα αγρότη», υπογράμμισε ο κ.Κουρεμπές, προσθέτοντας ότι το θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ το 2016 επέφερε ορισμένα προβλήματα και καθυστερήσεις, αλλά πλέον έχει μπει σε διαδικασία επίλυσης.

Σε καλό δρόμο οι πληρωμές

Όσον αφορά τις πληρωμές, ο κ.Κουρεμπές είπε ότι η Ηλεία είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τις πληρωμές, παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

«Έχουμε γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί για ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα κλπ, οι ζημιές είναι πληρωμένες μέχρι και το α’  εξάμηνο του 2016. Τέλος Μάρτη υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τελειώσει με όλες τις ζημιές μέχρι και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχουν πληρωθεί, και να μείνει για Απρίλη-Μάη οι ζημιές Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Με το έκτακτο προσωπικό θα δούμε τις ζημιές του τελευταίου διαστήματος, με τον χιονιά κυρίως του Ιανουαρίου, ώστε το τακτικό προσωπικό που εκτίμησε τις ζημιές του 2016, αυτή τη στιγμή γράφει τα πορίσματα ώστε να πάνε στους δήμους, ώστε μέσα στο επόμενο 20ήμερο το πολύ να γίνεται η πληρωμή» είπε ο κ.Κουρεμπές.

Σε ερώτηση της εφ.«Πατρίς» για τη διεύρυνση της κάλυψης των ζημιών όλο τον χρόνο, ο κ.Κουρεμπές δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αναλύοντας τις δυσκολίες της διαδικασίας.

«Ο Έλληνας αγρότης ασφαλίζει την παραγωγή του για συγκεκριμένους κινδύνους και με βάση αυτούς υπολογίζεται το ασφάλιστρο. Οποιαδήποτε καινούρια ένταξη μεγάλης κλίμακας χρειάζεται και αναλογιστικές μελέτες για να δούμε την επιβάρυνση στο ασφάλιστρο γιατί από τη μία κοιτάμε να καλύψουμε ό,τι μπορούμε περισσόυτερο, από την άλλη πρέπει να έχουμε τη βιωσιμότητα του οργανισμού για να μπορεί να πληρώνει αυτά που θα εντάξουμε. Θα επικαιροποιήσουμε μελέτη του 2014 για να μπορέσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» απάντησε συμπληρώνοντας ότι σημαντικός στόχος είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκτιμητική διαδικασία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, υπενθύμισε τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγ.Αποστόλου να αποζημιώσει φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, και κάλεσε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες και να συμπεριληφθεί η αποκατάσταση των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις υποφομές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Μέσα σε αυτές θα μπορεί να συμπεριλάβει και την αποκατάσταση και αποζημίωση της περσινής σταφίδας, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες», τόνισε ο κ.Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η χθεσινή ημερίδα είναι σημαντική για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της αγροτικής οικονομίας και στόχος είναι να αποτραπεί η απώλεια εισοδήματος και ο αφανισμός του πρωτογενούς τομέα.

Όλη η επικαιρότητα