Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2019: Τι να προσέξετε – Πώς θα διορθώσετε λάθη

Ακούστε το άρθρο

Ποιοι πληρώνουν λιγότερο – Πώς εκτυπώνεται – Ελαφρύτερος κατά 30% είναι ο λογαριασμός  για πάνω από 4, 5 εκατ. φορολογουμένους

Για τον ΕΝΦΙΑ χαμηλότερες θα είναι οι εισφορές φορολογούμενων για το 2019 σε ό,τι αφορά στην καταβολή του. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, θα είναι μειωμένος κατά 575,2 εκατ. ευρώ.

Ελαφρύτερος κατά 30% είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 4, 5 εκατ. φορολογουμένους καθώς η ακίνητη περιουσία τους είναι συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ.

Η ανάρτηση των σημειωμάτων ολοκληρώθηκε και οι 7,3 εκατ. φορολογούμενοι μετρούν πλέον τον χρόνο για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.

Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Πριν την καταβολή της πρώτη δόσης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, πρέπει να ξαναδείτε το εκκαθαριστικό, να ελέγξετε για τυχόν λάθη και να διορθώσετε τα στοιχεία στην ακίνητη περιουσία σας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα», ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα εξής σημεία, όπου εντοπίζονται κατά περισσότερα λάθη:

1. Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

2. Αγροτεμάχια: Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχετε δηλώσει τον Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Φροντίστε λοιπόν να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

3. Αγροτεμάχιο με κτίσμα: Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

4. Εμπράγματα δικαιώματα: Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

5. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Μπορεί να φαίνεται αθώο λάθος αλλά στοιχίζει στους φορολογούμενους αφού η μη αναγραφή ή η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

6. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών, πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Πώς θα γίνει η εκτύπωση

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2019 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

-Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».

-Επιλέξτε το τρέχον έτος (2019).
-Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2018.
-Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
-Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
-Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
-Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Όλη η επικαιρότητα