Περιβάλλον

Εγγονή γνωστού επιστήμονα μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

Ακούστε το άρθρο

Η 18χρονη εγγονή ενός γνωστού, βετεράνου επιστήμονα, ειδικού σε θέματα κλιματικής αλλαγής, είναι τόσο οργισμένη με την περιβαλλοντική “κληρονομιά” που θα αφήσουν οι ενήλικες στη γενιά της που αποφάσισε να σύρει την αμερικανική κυβέρνηση στα δικαστήρια.

Η Σόφι Κίβλεχαν, μαζί με μια ομάδα άλλων 20 ανθρώπων, ηλικίας από 10 έως 21 ετών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, μέσω των ενεργειών της που υποκινούν την κλιματική αλλαγή, παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματά της στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία.

“Είμαι φοβισμένη και είμαι θυμωμένη με τα προβλήματα που δημιούργησαν οι άπληστοι και άφρονες ενήλικοι” είπε η έφηβη, μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης της Βόνης για το κλίμα. “Ενήλικες, λέτε ότι μας αγαπάτε αλλά σας προκαλώ να κάνετε πράξεις που αντικατοπτρίζουν τα λόγια σας… χωρίς να σκέφτεστε το κέρδος, αντί για αυτό να φροντίσετε για το σημαντικότερο πράγμα, για τη ζωή των παιδιών σας” είπε η Κίβλεχαν, εγγονή του καθηγητή και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της NASA Τζέιμς Χάνσεν.

Η Σόφι και οι άλλοι νέοι κατέθεσαν μήνυση το 2015 στο δικαστήριο του Όρεγκον. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση γνώριζε επί περισσότερα από 50 χρόνια ότι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων αποσταθεροποιεί το κλίμα.

Μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation, εξήγησε ότι βασικός σκοπός της είναι να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι οι νέοι παρατηρούν ότι δεν κάνει τη δουλειά της. “Κανένα ζήτημα που να αφορά τα πολιτικά δικαιώματα δεν επιλύθηκε ποτέ χωρίς την πίεση του λαού. Ετσι, βασικός στόχος είναι να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι η πίεση υπάρχει”, σημείωσε.

Η δίκη έχει οριστεί στις 5 Φεβρουαρίου 2018, αφού απορρίφθηκαν οι προσπάθειες εκπροσώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και της αμερικανικής κυβέρνησης να μπει η μήνυση στο αρχείο.

Η Κίβλεχαν ελπίζει ότι το δικαστήριο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Ο παππούς της, ένας επιστήμονας που βοήθησε να αναγνωριστεί παγκοσμίως πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, είπε ότι ο ίδιος ελπίζει πως και άλλοι νέοι θα κινηθούν δικαστικά στις δικές τους χώρες. Παράλληλα, ελπίζει ότι η εγγονή του θα δικαιωθεί. “Αν αυτή η δίκη είναι επιτυχής, θα στείλει ένα πανίσχυρο μήνυμα στις άλλες χώρες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα