Ηλεία

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας: Μήνυμα Ζώντου για συναίνεση στη συγκρότηση του νέου ΔΣ

Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής του ΕΣΚΑ, Π. Ζώντος, για τις εκλογές στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, και τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Το «Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Αστυνομικών»- ΕΣΚΑ- ευχαριστεί όλους και όλες τους συναδέλφους που το επέλεξαν με την ψήφο τους, ως φορέα αλλαγής και ανανέωσης στις πρόσφατες εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας.

Το «Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Αστυνομικών» στις πρόσφατες εκλογές ήταν ίσως ο μόνος συνδυασμός υποψηφίων που κατήλθε με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, ιδέες και αξίες, με τις οποίες επιδιώκει να ανανεώσει ριζικά το Διοικητικό Συμβούλιο – το οποίο πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα, με την ανάδειξη του Προέδρου και την πλήρωση των λοιπών θέσεων, του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα, του Αναπληρωματικού Γραμματέα, του Οργανωτικού Γραμματέα και του Ταμία. Σύμφωνα με το άρθρο 14 Β του Καταστατικού μας,  ορίζεται ότι

«η εκλογή για τις θέσεις αυτές απαιτεί πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δ.Σ.»

Συνεπώς, το Καταστατικό μας καθιερώνει την αρχή της πλειοψηφίας και την απλή αναλογική ως πανηγυρική έκφραση της δημοκρατικής αρχής. Η εκλογική αρχή της απλής αναλογικής μεθόδου, προϋποθέτει ότι ένας συνδυασμός υποψηφίων έχει επιλεγεί τουλάχιστον από το 51% των εκλογέων  (ήτοι να απολαύει της απόλυτης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος), προκειμένου δικαιωματικά να αξιώνει να αναδειχθεί στις αποφασιστικές θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τις πρόσφατες εκλογές μας όμως, κανένας συνδυασμός υποψηφίων δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εκλογέων, καθώς το 54% του εκλογικού σώματος δεν συντάχθηκε στη σχετική πλειοψηφία.

Το ζέον ζήτημα που γεννάται είναι με ποιον τρόπο θα σχηματιστεί η έκφραση της απόλυτης πλειοψηφίας, κατά την επικείμενη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα.

Το «Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Αστυνομικών» εμφορείται από τη θέση πως αυτήν την απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να τη συγκροτήσουμε μέσω μιας διαδικασίας συναινέσεων μεταξύ των εκλεγμένων παρατάξεων, σύμφυτης με τη δημοκρατική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, αυτή η απόλυτη πλειονοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να ανακύψει δημοκρατικά, με τον σεβασμό των συνδυασμών που αναδείχτηκαν εκλογικά, και με την προγραμματική σύγκλιση μεταξύ αυτών των συνδυασμών – και όχι μέσα από τη διαχρονικώς αποδοκιμαστέα πρακτική της αποστασίας, η οποία όποτε συνέβη στην πρόσφατη ελληνική ιστορία θεωρήθηκε ως απαράδεκτη κατασκευή πλειονοψηφιών που αντίκειται στην πολιτική ορθότητα.

Άλλωστε, ο θεσμικός πολιτισμός επιβάλλει δεοντολογικά στο «Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Αστυνομικών»  να πολιτευθεί κατά τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου μέσω της έμπρακτης προβολής ενός νέου πολιτικού ήθους και ύφους, αληθινά ενωτικού, με συνέπεια λόγων και έργων, με σεβασμό στη νωπή εντολή των αστυνομικών υπαλλήλων της Ηλείας που εμπιστεύτηκαν μόλις πέντε ημέρες πριν ο καθένας και η καθεμία τους συγκεκριμένες παρατάξεις ή συνδυασμούς υποψηφίων. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως αποστολή να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να εκριζώσει την παθογένεια.

Αυτή η στόχευση όμως της επίλυσης των προβλημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων της Ηλείας θα πραγματωθεί μέσω συγκεκριμένου προγραμματικού λόγου, και εμείς στο «Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Αστυνομικών» ως ένστολοι αστυνομικοί που έχουμε δοκιμαστεί σε πλειάδα θέσεων και αστυνομικών αποστολών, έχουμε καταστεί κοινωνοί των ζητημάτων, τα οποία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να θεραπεύσει. Με γνώμονα και πυξίδα αυτές τις αξίες θα συμμετάσχουμε στο υπό συγκρότηση νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όλη η επικαιρότητα