Ελλάδα

Ένσταση σήμερα για την απόφαση μη αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ακούστε το άρθρο

Ένσταση αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στον Έβρο και παραμένουν κρατούμενοι εδώ και σχεδόν ένα μήνα στην Αδριανούπολη, κατά της απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης σχετικά με την παράταση της κράτησής τους.

Το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την παράταση της προφυλάκισης των δύο. Το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης στηρίζεται στο ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν την απαιτούμενη μόνιμη κατοικία στη χώρα, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, που επικαλείται δικαστική πηγή, το δικαστήριο ανέφερε ότι «εφόσον οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία, μπορεί να τραπούν σε φυγή όταν αφεθούν ελεύθεροι». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η προβλεπόμενη ποινή για την πράξη τους είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Παράλληλα, το Anadolu υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται μετά από «ακούσια» παραβίαση των συνόρων στη βορειοδυτική Τουρκία, χρησιμοποιώντας εισαγωγικά στη λέξη ακούσια.

Νίκος Κούκλατζης: Δεν έχουμε δικαίωμα να λυγίσουμε

Για τη συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν οι οικογένειές των δύο στρατιωτικών μίλησε ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη Νίκος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόλις ανακοινώθηκε η παράταση κράτησης.

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα.

Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Τι είπαν στον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Γιουνκέρ και Τουσκ

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσαν τα πιο επίσημα ευρωπαϊκά χείλη στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν από το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

«Οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Άγκυρα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερντογάν: Την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ- η χώρα του προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πως ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα