Ένταση στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο

Ανησυχία προκαλούν στην Κύπρο οι παρεμβάσεις των Τουρκοκυπρίων στην ουδέτερη ζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» μέσα σε λίγες ημέρες έχουν σημειωθεί καταλήψεις εδαφών που καλλιεργούσαν ελληνοκύπριοι στην περιοχή της νεκρής ζώνης. Συγκεκριμένα, λίγα 24ωρα μετά το δημοσίευμα του «Φ» για τις τουρκικές παρεμβάσεις στη νεκρή ζώνη της περιοχής Αθηένου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, σημειώθηκε νέο σοβαρό επεισόδιο. Αυτή τη φορά στη νεκρή ζώνη Πιρογίου – Αθηένου, με πρωταγωνιστές πάλι, Τουρκοκύπριους της Λουρουτζίνας.

Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ», πρόσφυγας κάτοικος του Πιρογίου ανέφερε ότι ο ίδιος και δύο συγχωριανοί του δέχθηκαν σοβαρές απειλές και ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από τη γη τους, όταν επιχείρησαν να καλλιεργήσουν την ιδιοκτησία τους, στη νεκρή ζώνη Πιρογίου. Τουρκοκύπριοι από τη Λουρουτζίνα, αμφισβητώντας το σχετικό πάσο-άδεια που κατέχουν από τα Ηνωμένα Έθνη οι τρεις γεωργοί, αξίωσαν από αυτούς να εγκαταλείψουν την περιοχή και ισχυρίστηκαν ότι η γη πλέον τους ανήκει. Απείλησαν ακόμη ότι έχουν με το μέρος τους τον κατοχικό στρατό και να μην τολμήσουν να μεταβούν ξανά στην περιοχή. Είπαν ακόμη ότι θα επέστρεφαν την επόμενη μέρα για να σπείρουν τα χωράφια που μόλις είχαν καλλιεργήσει οι τρεις Ελληνοκύπριοι αγρότες.

Ανάστατοι οι τρεις αγρότες επικοινώνησαν με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία την επόμενη μέρα απέστειλαν από το πρωί έξι οχήματα και αριθμό αντρών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στα χωράφια και να τα σπείρουν.

Ωστόσο, ούτε και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε σπορά της γης τους. Όπως ανέφερε ο ένας από αυτούς εκ μέρους όλων, η αγορά σπόρων και λιπασμάτων κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ και ανησυχούν ότι όταν σπείρουν και μετά τον θερισμό θα τον κάνουν οι Λουρουτζιάτες Τουρκοκύπριοι γεωργοί, όπως έχουν κάνει αρκετές φορές με χωράφια γεωργών στην νεκρή ζώνη Αθηένου.

Οι τρεις Πιρογιάτες γεωργοί ενημέρωσαν σχετικά και την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο εκπρόσωπός τους που μίλησε στον «Φ» μετέφερε τα αισθήματα απόγνωσης που τους διακατέχουν. Οι εκτάσεις γης που κατέχουν και οι τρεις μαζί, απέφεραν σημαντικό εισόδημα για τις οικογένειές τους, το οποίο τώρα κινδυνεύει να χαθεί. Τόνισαν ακόμη ότι εάν δεν λάβουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους και ότι είναι διασφαλισμένο το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους, δεν πρόκειται να μεταβούν στην περιοχή φοβούμενοι για τη ζωή τους. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς τους ξεκαθάρισαν και αυτοί που τους απείλησαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι της Λουρουτζίνας ισχυρίστηκαν ότι το δικαίωμάτους να καλλιεργούν τη γη στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι διασφαλισμένο από τον τουρκικό στρατό, προς τον οποίο καταβάλλουν ενοίκιο. Την ώρα που οι Ελληνοκύπριοι αγρότες φορολογούνται για την ίδια γη και από τη Δημοκρατία, ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της.

Πηγή: newsbeast.gr